Saptamana se incheie cu HAOS pentru ratele la banci
roborrateinflatie
Ziua de vineri aduce noi emotii negative pentru romanii care au credite in derulare, cu dobanda variabila, si al caror cost este calculat in functie de indicele ROBOR.
Banca Nationala a Romaniei afiseaza noi cresteri pentru indice. ROBOR la trei luni - in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila -
a crescut la 5,50%, fata de 5,44%, cat era joi.
ROBOR la sase luni - folosit in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila - a crescut la 5,65%, fata de 5,59%.
Evolutiile vin la doar o zi dupa ce BNR a inasprit conditiile de creditare, majorand dobanda de referinta, de la 3% pe an, la 3,75%. Acest lucru inseamna cresteri ale dobanzilor practicate de bancile comerciale, dar si acces ingreunat la finantare pentru populatie si firme.
IRCC, indicele folosit pentru calculul ratelor la creditele noi (luate dupa luna mai a anului 2019), sau a celor vechi refinantate, este evaluat la 1,86% pe an. De mentionat este ca acest indice este calculat ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din trimestrul IV 2021. In urma cu trei luni, la precedenta afisare, IRCC era de 1,17%.
Analistii economici anticipeaza ca, pana la finele acestui an, ROBOR la trei luni ar putea ajunge la 6%. Acest lucru inseamna o crestere chiar si cu cateva sute de lei a ratelor la banci. Iata un exemplu concret:
La un credit de 250.000 de lei, accesat inainte de mai 2019 cu o perioada de rambursare de 30 de ani, un roman scotea din buzunar in aprilie 2021 1.367 de lei pentru a plati rata datorata bancii luna de luna. In aprilie 2022, acelasi roman plateste 1.855 de lei, cu 488 de lei mai mult.
Estimarile specialistilor sustin ca, daca ROBOR va ajunge la 6%, romanul nostru va plati peste 2.000 -2.100 de lei pe luna, pentru acelasi credit.
De asemenea, BNR si-a reviziut previziunile referitoare la inflatie si, din pacate, nu avem vesti bune.
Inflatia va creste peste asteptarile formulate anterior
De abia in prima parte a anului viitor rata inflatiei va cobora si va fi de doar o cifra. Pana atunci, e asteptat un varf de peste 13%.
"Prognoza actualizata evidentiaza o noua deteriorare considerabila a perspectivei inflatiei, in conditiile in care traiectoria prognozata a dinamicii ei anuale cunoaste o ampla revizuire suplimentara in sens ascendent, sub impactul puternic al socurilor globale pe partea ofertei, amplificate si prelungite de razboiul din Ucraina si de sanctiunile impuse Rusiei. Astfel, rata anuala a inflatiei este asteptata sa-si accentueze ascensiunea in trimestrul II 2022 si sa descreasca doar gradual in urmatoarele patru trimestre, dar mai alert ulterior, pe fondul unor ample efecte de baza si in conditiile restrangerii excedentului de cerere agregata spre valori cvasi-nule. Prin urmare, dinamica inflatiei va urca probabil considerabil peste nivelurile previzionate anterior si va cobori la niveluri de o cifra doar in semestrul II 2023, ramanand deasupra intervalului tintei la finele orizontului prognozei”, se arata intr-un comunicat al BNR.