Anul 2023 se anunta a fi foarte dificil din punct de vedere economic pentru tara noastra, mai multe semnale de alarma in acest sens venind deja din partea specialistilor. Reprezentantii Coface Romania au transmis recent ca romanii care au credite legate de indicele IRCC vor ajunge in situatia de a plati rate duble anului viitor, comparativ cu acest an. De asemenea, Romania se va confrunta cel mai probabil cu o crestere semnificativa a ratei somajului, ca urmare a inchiderii unor capacitati industriale.
Iancu Guda, service director in cadrul Coface Romania, a oferit informatii suplimentare legat de ceea ce se intampla acum: “ROBOR deja a crescut, el reactionand mai repede avand in vedere anticiparile inflationiste, fata de IRCC.” In schimb, IRCC este marcat de lichiditatea efectiva din piata, ceea ce inseamna ca se va simti cu un decalaj de sase luni.
Iancu Guda recomanda romanilor cu credite legate de indicele IRCC sa incerce sa refinanteze temporar creditele in moneda euro, unde dobanzile sunt mai mici. In viziunea acestuia, EURIBOR-ul, chiar daca va creste, nu va ajunge in niciun caz la nivelul dobanzilor ROBOR sau IRCC.
Iancu Guda mai adauga faptul ca “este bine sa ai imprumuturi in moneda in care ai salariul, dar pentru aceste episoade temporare de cresteri foarte mari ale dobanzilor pe moneda locala, este de preferat sa ai un grad nu foarte mare de indatorare”. Totodata, este de preferat “sa ramai pe acelasi indicator, fie ca este vorba de ROBOR, fie ca este IRCC, urmand sa schimbi in euro un an sau doi atunci cand este cazul si apoi sa revii la moneda nationala”.
Situatia in care ne regasim acum a fost prevazuta inca din primavara de Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale spunand in luna mai ca “s-ar putea ca atunci cand inflatia se duce in jos si dobanzile scad, IRCC sa ramana mai sus decat ROBOR”. Totodata, Isarescu recunostea faptul ca in economie nu se intampla niciodata miracole, niciunul dintre cei doi indicatori nefiind solutia perfecta.
Potrivit datelor analizate de Coface, anul trecut au fost raportate 6.113 proceduri de insolventa, in crestere cu 10% fata de anul anterior. Apoi, in primul trimestru al acestui an au fost inregistrate 3.510 insolvente, in crestere cu 16% in raport cu aceeasi perioada a anului precedent. Tot in primele trei luni ale anului, raportat la 1.000 de companii, numarul insolventelor a fost de 20, ceea ce reprezinta de doua ori mai multe insolvente la 1.000 de companii active in comparatie cu media regionala, care este de numai 11.
Sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta
FMI anunta o franare economica globala: „Nu am mai vazut asa ceva in ultimul secol!”
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung