Multi dintre romanii care aleg sa isi gestioneze economiile cu o prudenta ceva mai ridicata ajung sa apeleze la depozitele oferite de banci. Ei se confrunta insa de ceva timp cu surprize neplacute din partea bancilor, care aleg sa scada constant dobanzile. Acest fenomen isi face simtita prezenta intr-o vreme in care institutiile financiare incearca sa atraga economiile populatiei, insa ofera in schimb randamente din ce in ce mai mici.
Recent, bancile din Romania au inceput sa reduca ratele dobanzilor la depozitele bancare, ceea ce afecteaza in mod direct veniturile persoanelor care isi pastreaza economiile in aceste produse financiare. Astfel, clientii care obisnuiau sa se bazeze pe dobanzi atractive pentru a-si creste economiile acum se confrunta cu o realitate nu foarte placuta, randamentele lor dovedindu-se a fi in scadere.
Spre exemplu, TBI Bank a scazut dobanzile la depozitele in lei cu valori cuprinse intre 0.10 si 0.45 puncte procentuale. Potrivit unei analize finzoom.ro, TBI Bank oferea pana recent o dobanda de 7.10% pentru depozitele in lei pe 12 luni. Incepand cu luna aprilie, dobanda a scazut la 6.85%. Chiar si asa, dobanzile oferite de cei de la TBI raman unele dintre cele mai mari de pe piata la aceasta ora.
Fenomenul este prezent insa si la alte banci. Potrivit analizei finzoom.ro, BCR a scazut, de asemenea, dobanda la depozitele in lei cu valori cuprinse intre 0.20 si 0.60 puncte procentuale. Pana nu in urma cu mult timp, BCR oferea o dobanda de 6.10% pentru un depozit in lei pe o perioada de 12 luni. Acum, dobanda pentru acelasi depozit a scazut la 5.60%.
Pe acelasi model, dobanzile pentru depozitele in lei au scazut si la First Bank cu valori cuprinse intre 0.10 si 0.30 puncte procentuale. Pentru produsul Depozit Star, First Bank oferea dupa 12 luni o dobanda de 6.20% pentru sume de pana la 40.000 de lei, 6.40% pentru sume cuprinse intre 40.001 si 120.000 de lei, respectiv de 6.50% pentru sume de peste 120.000 de lei. Acum, dobanzile au scazut pana la 5.90% pentru sume de pana la 40.000 de lei, 6.10% pentru sume cuprinse intre 40.001 si 120.000 de lei, respectiv de 6.20% pentru sume de peste 120.000 de lei.
Aceasta miscare a bancilor vine in contextul unor presiuni crescande asupra sectorului financiar, determinate de mai multi factori, precum ar fi politica monetara a Bancii Centrale Europene, care influenteaza direct dobanzile practicate de bancile comerciale. In plus, pandemia de COVID-19 si razboaiele din Ucraina si Fasia Gaza au generat o serie de provocari economice, iar bancile se straduiesc sa se adapteze la aceasta realitate in schimbare.
Citeste si: Cum sa castigi cat mai mult cand cumperi titluri de stat: trucuri de la consultantii financiari
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si