Tocmai te-a sunat un prieten apropiat care ti-a propus sa fii codebitor? Sigur, dorinta de a il ajuta este de inteles, insa inainte sa iei o decizie in acest sens trebuie sa intelegi foarte bine care sunt riscurile pe care ti le asumi. De asemenea, trebuie sa stii daca indeplinesti conditiile de eligibilitate pentru a ii putea fi codebitor.
Pentru inceput, trebuie sa intelegi foarte bine ce este acela un codebitor. Codebitorul este persoana care garanteaza rambursarea unui credit in cazul in care debitorul principal nu poate plati. In cazul in care acesta intarzie sau nu plateste ratele, responsabilitatea revine codebitorului. Practic, in calitate de codebitor, si tu vei fi la fel de responsabil pentru acel imprumut ca si debitorul principal. Mai exact, trebuie sa fii pregatit sa platesti intregul imprumut in cazul in care se ajunge intr-o situatie in care debitorul principal nu mai poate plati.
Mai trebuie sa stii ca un codebitor trebuie sa indeplineasca anumite conditii esentiale pentru a fi acceptat de o institutie financiara. In primul rand, codebitorul trebuie sa aiba venituri stabile si suficiente pentru a face fata nu doar obligatiilor sale, dar si pentru a acoperi datoria, in cazul in care debitorul principal nu poate plati. Un scor de credit bun indica responsabilitate financiara si capacitatea de a gestiona platile la timp. Institutiile financiare analizeaza acest scor pentru a evalua fiabilitatea codebitorului. In plus, codebitorul trebuie sa aiba active suficiente care pot fi utilizate drept garantie pentru imprumut.
Mai mult, codebitorul trebuie sa fie dispus sa isi asume legal responsabilitatea pentru achitarea datoriei, daca debitorul principal nu isi indeplineste obligatiile. Practic, codebitorul este responsabil in mod solidar cu debitorul principal pentru restituirea imprumutului. Potrivit OTP Bank, in cazul acumularii de restante, veniturile si bunurile codebitorului pot fi supuse executarii silite, la fel ca si cele ale debitorului principal. In caz de intarziere de peste 30 de zile, codebitorul si debitorul principal vor fi raportati la Biroul de Credit, afectand scorul lor de credit.
Daca vrei totusi sa fii codebitorul cuiva, asigura-te mai intai de toate ca intelegi pe deplin termenii si conditiile imprumutului, inclusiv sumele datorate si perioada de rambursare. Analizeaza capacitatea financiara a persoanei pentru care girezi. Verifica istoricul sau de plata si stabileste daca iti poti permite sa preiei datoriile sale in caz de neplata. Mai mult decat atat, consulta un avocat sau specialist inainte de a semna. Este important sa intelegi toate implicatiile legale si cum poti fi afectat in caz de default. De asemenea, asigura-te ca exista o comunicare clara cu persoana pentru care girezi. Stabileste un plan de actiune in cazul aparitiei problemelor financiare.
Citeste si: Secretul pe care nimeni nu ti-l spune: cum poti economisi mii de lei pe an ca angajat
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!