In Romania exista la aceasta ora nu mai putin de 18 milioane de carduri active, ceea ce inseamna ca putem vorbi deja despre cel putin un card pentru fiecare persoana. Declaratia ii apartine lui Catalin Cretu, director general al Visa pentru Romania, care mai sustine cu aceasta ocazie ca prin intermediul acestor carduri se tranzactioneaza anual 70 de miliarde de euro, suma care cel mai probabil va creste de la an la an in perioada urmatoare. Important de precizat este insa ca raspandirea acestor carduri pe teritoriul tarii noastre nu este uniforma, in mediul rural astfel de plati nefiind inca prea intalnite.
Acelasi Catalin Cretu a subliniat faptul ca oamenii folosesc din ce in ce mai des cardul in detrimentul numerarului pentru a face plati, “ceea ce este foarte important pentru o economie care isi doreste sa se modernizeze”. Totodata, utilizarea cardului ajuta tara noastra si in contextul in care Romania are aproape o treime din PIB in economia subterana. Potrivit directorului general Visa pentru Romania, digitalizarea fluxului de bani ajuta in primul si primul rand la erodarea economiei subterane, aducand beneficii pentru stat avand in vedere ca tranzactiile pot fi monitorizate extrem de usor.
Potrivit unui studiu realizat de specialistii din cadrul Reveal Marketing Research, nu mai putin de 26% dintre romani sustin ca nu efectueaza plati online si ca nu acceseaza platforme de mobile banking de teama furtului de date personale. Totodata, acelasi studiu a ajuns la concluzia ca banii cash ofera un sentiment de control pentru nu mai putin de 11% dintre romani, acestia declarand ca prefera contactul direct cu banii. Cu aceste bariere de mentalitate se confrunta in primul si primul rand pensionarii (29%), dar si familiile traditionale (27%).
Asa cum era de asteptat probabil, cei care fac parte din categoriile de tineri profesionisti (25%) si din familiile moderne (22%) au declarat ca nu au niciun fel de bariera atunci cand vine vorba despre efectuarea unei plati online sau despre accesarea unei platforme de online banking. In acelasi timp insa, nu mai putin de 13% dintre mileniali sustin ca nu folosesc serviciile de online banking din pricina fricii de necunoscut, nefiind familiarizati cu o astfel de tehnologie.
Retail-ul s-a dovedit a fi unul dintre cele mai afectate segmente de activitate de criza provocata de pandemia de coronavirus si de masurile de restrictie impuse de autoritati in timpul starii de urgenta din aceasta primavara. Lucrurile stau insa mult mai bine la aceasta ora, consumul ajungand deja la valori peste nivelul maxim inregistrat inaintea crizei COVID-19. Structura este insa diferita, online-ul jucand un rol extrem de important in acest an. Astfel, multe nume de pe piata de retail din tara noastra se asteapta ca online-ul sa genereze in 2020 un procent mult mai mare din cifra de afaceri in raport cu 2019.
Teama cu privire la noul coronavirus i-a facut pe multi romani sa evite mersul la magazin, un numar tot mai mare de clienti preferand acum sa isi faca cumparaturile online. In aceste conditii, potrivit unui studiu realizat de Divizia Retail a Colliers International, 85% dintre participantii la sondaj au sustinut ca traficul din magazine a fost mai mic in trimestrul al treilea din acest an in raport cu perioada similara din 2019. Potrivit aceluiasi studiu, cel putin una din patru companii se asteapta la o crestere a vanzarilor prin intermediul platformelor online.
Ultimele NOUTATI
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!