Piata imobiliara din Romania continua sa o duca foarte bine din toate punctele de vedere, cererea pentru locuinte noi fiind in crestere chiar daca preturile proprietatilor au explodat in ultimii ani. Totusi, nu sunt putini nici cei care spun ca “bula imobiliara” se va sparge in cele din urma.
Desi inca pare ca suntem destul de departe de un astfel de moment, semnale cu privire la o potentiala criza imobiliara au inceput sa apara in China. Intr-o economie globalizata, crizele imobiliare dintr-o mare putere economica precum China ar putea declansa un efect de contagiune, afectand alte piete imobiliare care sunt deja supraevaluate, creand conditii pentru o criza globala. O astfel de situatie ar putea aduce incertitudine si volatilitate pe pietele financiare internationale si ar putea agrava vulnerabilitatile deja existente in alte tari.
Preturile locuintelor noi din China au scazut in august 2024 cu cel mai rapid ritm din ultimii noua ani, reflectand problemele persistente din sectorul imobiliar, in ciuda masurilor de sprijin implementate de autoritati. Conform datelor oficiale, preturile locuintelor au inregistrat o scadere de 5,3% fata de anul anterior, cea mai mare scadere din mai 2015, si o continuare a declinului de 4,9% din luna iulie. In termeni lunari, preturile au scazut pentru a paisprezecea luna consecutiv, cu un declin de 0,7%.
Un sondaj efectuat de cei de la Reuters estimeaza ca preturile locuintelor din China vor continua sa scada cu 8,5% in 2024 si cu 3,9% in 2025, pe masura ce piata incearca sa se stabilizeze. Sectorul imobiliar ramane afectat de problemele dezvoltatorilor profund indatorati, proiecte nefinalizate si scaderea increderii cumparatorilor, afectand si tinta de crestere economica de 5% pentru anul 2024.
In primele opt luni ale anului, investitiile in imobiliare au scazut cu 10,2%, iar vanzarile de locuinte au inregistrat un declin de 18%. Desi autoritatile au intensificat eforturile pentru a sprijini sectorul prin reducerea dobanzilor ipotecare si a costurilor de cumparare, doar doua din cele 70 de orase chestionate de Biroul National de Statistica au raportat cresteri ale preturilor in august. Problemele persista in special in orasele mai mici, care se confrunta cu un surplus de locuinte nevandute.
Scaderea preturilor pe piata imobiliara din China ar putea avea efecte semnificative asupra pietei globale si ar putea contribui la o noua criza imobiliara. Multe companii si investitori internationali sunt expusi pe piata imobiliara din China. O scadere masiva a preturilor acolo ar putea duce la pierderi financiare si falimente, afectand pietele financiare internationale. Totodata, scaderea valorilor activelor imobiliare poate reduce lichiditatea din sistemul financiar global, intrucat investitorii ar retrage fonduri si s-ar reduce creditarea internationala.
Multe companii globale depind de cererea masiva de pe piata imobiliara chineza pentru vanzari. O scadere a activitatii de constructii din China ar putea afecta industriile conexe la nivel mondial, de la producatori de ciment la tehnologii pentru cladiri. Astfel, criza imobiliara din China ar putea reduce increderea investitorilor in pietele emergente, ceea ce ar putea duce la retrageri masive de capital din aceste regiuni, generand instabilitate si recesiuni economice.
Citeste si: Adevarul dureros despre imobiliare: suntem intr-o bula mai mare decat in 2008, cand a izbucnit criza
Sursa foto: freepik.com
Partenerii nostri
Numirea unui salariat ca vicepresedinte. Contractul individual de munca se suspenda?
CNPP - cati pensionari beneficiaza de pensie de serviciu? Conditii necesare
Rezervele: ce reprezinta, functiunea contului 106 si exemplu practic
[Ghid ANAF] Amnistie fiscala 2024: Cine beneficiaza, ce facilitati se acorda si pasi de urmat
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Te-ar putea interesa si