Preturile locuintelor continua sa creasca si in prima parte a anului 2022, dupa ce piata imobiliara a demonstrat ca nu a avut probleme prea mari nici macar in timpul crizei provocate de pandemia de coronavirus. Scumpirea apartamentelor nu reprezinta insa neaparat o surpriza in aceasta perioada, mai ales in conditiile in care in ultimele luni ne confruntam atat cu cresteri ale inflatiei, cat si cu scumpiri semnificative la energie si la carburant. In acest context insa, romanii risca sa nu isi mai poata plati ratele la credite cat de curand!
Potrivit unei analize realizate de KIWI Finance, in primul trimestru al acestui an preturile locuintelor din Romania au crescut cu nu mai putin de 7.4% in raport cu perioada similara a anului precedent. Vorbim despre o medie nationala, proprietatile imobiliare din anumite localitati inregistrand scumpiri mult mai accentuate. Spre exemplu, in orase precum Bucuresti, Sibiu, Oradea sau Brasov au fost raportate cresteri ale preturilor locuintelor chiar si de peste 10 procente.
Revenind la pretul locuintelor, media pe tara pentru un metru patrat construit este de 1.384 de euro. Cele mai mari scumpiri au fost raportate in Capitala, acolo unde pretul mediu al unui metru patrat construit a fost de 1.640 de euro. Preturile locuintelor din Sibiu au crescut cu 20% fata de anul precedent, pretul mediu al unui metru patrat util ajungand la finalul primului trimestru la 1.271 de euro. Nici proprietatile imobiliare din Ilfov sau Brasov nu sunt mai ieftine, pretul mediu platit pentru un metru patrat construit in aceste zone fiind de 1.246 de euro, respectiv 1.256 de euro.
In ciuda acestor scumpiri, romanii cauta in continuare sa isi cumpere case, nu fiind deloc putini nici cei ce prefera sa isi directioneze banii spre aceasta zona imobiliara sub forma de investitii. Uitandu-ne, asadar, la situatia vanzarilor efective din primele trei luni ale anului, vom observa ca si acestea au crescut cu aproximativ 9 - 10% in comparatie cu anul 2021.
Ba mai mult, atunci cand vorbim despre vanzarea de case, saltul de la un la altul este si mai ridicat! Interesul romanilor pentru case a fost atat de mare in primul trimestru al anului, incat 29% din piata a fost dat doar de acest tip de tranzactii. In aceste conditii, vorbim chiar despre o valoare mai mare decat ofertele de vanzare pe acest segment, care sunt sub 26%. Astfel, putem intelege ca aproximativ 3% dintre achizitiile de case nici macar nu mai trec printr-o agentie, fiind cumparate direct.
Sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta
FMI anunta o franare economica globala: „Nu am mai vazut asa ceva in ultimul secol!”
Romanii si bulgarii, nevoiasii Europei. Un studiu european scoate la iveala saracia din Romania si Bulgaria: un sfert dintre romani sunt in pericol!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si
Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta
FMI anunta o franare economica globala: „Nu am mai vazut asa ceva in ultimul secol!”