Piata imobiliara din Romania continua sa creasca, preturile locuintelor crescand in luna aprilie in majoritatea oraselor mari din tara. Potrivit datelor analizate, suma medie solicitata la nivel national pentru un apartament a urcat in a patra luna a anului cu 3.2%, de la 1.654 de euro la 1.707 euro pe metru patrat util. Cresterea preturilor se dovedeste insa a fi mult mai spectaculoasa daca facem o comparatie cu situatia din luna aprilie a anului trecut, atunci cand suma medie solicitata pentru un metru patrat util era de numai 1.396 de euro. Astfel, vorbim despre o scumpire a locuintelor de la un la altul de nu mai putin de 22.3 procente.
Asa cum spuneam si mai devreme, preturile locuintelor au crescut in luna aprilie in marea majoritate a oraselor mari din tara, in aceasta categorie fiind incluse Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi si, bineinteles, Bucuresti. Singurul centru regional care raporteaza o evolutie negativa a pretentiilor vanzatorilor de pe piata imobiliara in luna aprilie este Timisoara.
Potrivit specialistilor de pe piata imobiliara, preturile locuintelor continua sa creasca in Romania din cauza cresterii costului de constructie, materialele de constructie scumpindu-se accelerat in ultimul an. Totodata, cererea pentru locuinte a crescut in luna aprilie cu mai bine de zece procente, cererea apropiindu-se acum de valorile inregistrate inainte de declansarea conflictului militar de peste granita. Mai mult, nu putem exclude nici cresterea apetitului investitional in aceasta ultima perioada. In aceste conditii, nu este deloc exclus ca preturile locuintelor sa creasca in continuare. De asemenea, specialistii se asteapta la o consolidare a pietei chiriilor.
In Capitala, preturile locuintelor au crescut in luna aprilie cu 2.7%, de la o medie de 1.648 de euro la 1.692 de euro pe metru patrat util. Interesant este insa ca in timp ce apartamentele vechi s-au apreciat usor cu 0.6%, pana la o medie de 1.602 euro pe metru patrat util, unitatile recent construite au raportat o crestere accelerata a preturilor, de mai bine de 4 procente, pana la o medie de 1.833 de euro pe metru patrat util.
Cele mai scumpe proprietati imobiliare raman, bineinteles, la Cluj-Napoca, acolo unde preturile au crescut in luna aprilie cu 3.5%, pana la o medie de 2.411 euro pe metru patrat util. La polul opus, cele mai ieftine locuinte se pot gasi in Iasi, acolo unde valoarea medie de listare a unui apartament este de 1.274 de euro pe metru patrat util.
Citeste si: Greseala care-ti transforma masina intr-o epava: de ce nu e bine sa o lasi nefolosita mult timp
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si