Dupa o perioada in care preturile apartamentelor cresteau de la o luna la alta, bula imobiliara pare ca a inceput sa se sparga si in Romania.
In octombrie, preturile medii pentru apartamentele disponibile in Bucuresti au inregistrat o scadere consecutiva pentru a doua luna, dupa o perioada de crestere constanta timp de sase luni, conform analizei efectuate de agentia imobiliara Blitz, specializata in monitorizarea lunara a pietei. Sumele prezentate in ofertele intermediare de pe propriul portal indica o reducere la 1.681 de euro/mp, cu 2.83% mai mica decat in luna anterioara, dar cu o crestere de 0.78% in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent.
A doua luna de scadere a pretului mediu pentru apartamentele de vanzare in Bucuresti a fost evidentiata in analiza Blitz, contrar trendului constant de crestere din precedentele sase luni. Preturile au inregistrat o scadere de 2.83% fata de luna anterioara si o crestere de 0.78% comparativ cu perioada corespunzatoare din anul anterior. Cartiere precum Iancului, Colentina, Berceni, Drumul Taberei, 13 Septembrie, Titan si Vitan au raportat preturi sub 1.500 de euro/mp, cu variatii semnificative de la o luna la alta.
Conform datelor Agentiei de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), numarul tranzactiilor imobiliare din Bucuresti a crescut cu 6.98% in luna octombrie, ajungand la 11.500. Reprezentantii agentiei sugereaza ca flexibilitatea pietei, evidentiata prin cresterea numarului de tranzactii, poate influenta scaderea preturilor.
La nivelul Capitalei, exista mai multe cartiere cu preturi accesibile, de pana in 1.500 de euro/metru patrat. In Iancului, un metru patrat costa in medie 1.266 de euro, iar in Colentina 1.319 euro. De asemenea, in zona Berceni un metru patrat al unei locuinte are un pret de 1.332 de euro, iar in Drumul Taberei 1.404 euro. Preturi sub 1.500 de euro per metru patrat mai pot fi gasite si in cartierele Vitan, Titan sau 13 Septembrie. In zona centrala, pretul unui metru patrat ajunge in medie la aproape 2.000 de euro.
De asemenea, si chiriile au cunoscut o crestere in octombrie, cu 14,82% fata de luna anterioara, atingand 581 de euro/luna. Acestea au crescut semnificativ de la inceputul anului, depasind 400 de euro, iar in iulie au trecut pragul de 500 de euro, apropiindu-se rapid de noul prag de 600 de euro.
Citeste si Inspiratie pentru exterior: Top 7 designuri de gradina care transforma spatiul intr-un paradis verde
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea