Anul a inceput cu o veste buna pentru romanii care locuiesc in cladiri cu risc seismic, acestea urmand sa fie consolidate exclusiv cu fonduri de la stat. Potrivit spuselor ministrului Dezvoltarii, Cseke Attila, cei care vor beneficia de acest program nu isi vor mai putea vinde locuintele timp de 25 de ani. In cazul in care vor alege sa faca acest lucru, vor fi nevoiti mai intai sa dea inapoi statului banii aferenti lucrarilor.
Potrivit unui raport realizat anul trecut de Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), numai in Bucuresti exista peste 860 de cladiri incadrate in clase de risc seismic.
Dintre toate aceste, 363 sunt incluse in clasa I de risc, ceea ce inseamna ca s-ar putea prabusi la un cutremur cu magnitutidine ceva mai mare. De asemenea, un seism major in Capitala s-ar putea transforma intr-o adevarata tragedie pentru tara noastra, nu mai putin de 13.000 de bucuresteni fiind in pericol de moarte.
Decis sa gaseasca o rezolvare pentru problema proprietarilor care nu pot sa suporte aceste lucrari de consolidare pentru ca nu au posibilitati financiare, ministrul Cseke Attila spune ca noul program va prevede finantarea integrala din bugetul de stat a consolidarilor de risc seismic. Astfel, nu va mai exista o cofinantare in cazul acestor lucrari de consolidare a cladirilor cu risc seismic.
Citeste si: Piata crypto nu mai e la fel: ce e NOUL BITCOIN, care te-ar putea imbogati in 2022
Avand in vedere ca valoarea locuintelor va creste odata cu aceste consolidari, proprietarii vor avea de suportat o interdictie de vanzare a apartamentelor pentru nu mai putin de 25 de ani. Daca va dori sa isi vanda locuinta in aceasta perioada de 25 de ani, proprietarul va trebui sa restituie statului cota parte din investitia de consolidare de risc seismic.
Potrivit spuselor ministrului UDMR Cseke Attila, in prezent se lucreaza deja intens la acest proiect de lege, programul urmand sa mai primeasca avize de la Ministerul Finantelor Publice, respectiv de la Ministerul Justitiei. Cel mai probabil, proiectul de lege va intra in dezbatere publica in primavara acestui an.
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si