Daca n-ai apucat sa-ti iei casa prin credit in 2021, in 2022 ia-ti gandul: planul bancilor care iti ingreuneaza situatia
inasprire creditare imobiliaraconditii credite imobiliare 2022riscuri credite imm
La felul in care a inceput acest an, cu inflatie de peste 8% si un conflict armat la granitele Romaniei, cei care intentionau sa-si cumpere casa in 2022 nu sunt siguri daca aceasta mai este o solutie inteleapta sau daca isi pot permite sa mai contracteze un credit ipotecar.
Iar temerile lor sunt, in parte, justificate, avand in vedere ca majoritatea bancilor din tara noastra considera ca trimestru din 2022 va aduce o inasprire moderata a conditiilor de
creditare pentru imprumuturile ipotecare si o mentinere relativ constanta a preturilor la proprietatile imobiliare.
Perceptia bancilor a fost consemnata in cel mai recent sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei in randul bancilor comerciale care activeaza in tara noastra.
Peste 48% dintre bancile participante la sondaj apreciaza ca, in primul trimestru din 2022, se vor inaspri conditiile de creditare pentru imprumuturile ipotecare.
Pentru primul trimestru al anului 2022, cele mai multe institutii de credit mizeaza pe mentinerea relativ constanta a conditiilor de creditare indiferent de tipul creditului, insa in proportie de 48% in cazul imprumuturilor destinate achizitiei de locuinte si terenuri, respectiv 32% in cel al creditelor de consum, participantii la sondaj anticipeaza inasprirea standardelor de creditare.
Unicul termen al contractelor de credit care a inregistrat modificari in sensul inaspririi, in ultimul trimestru din 2021, a fost spread-ul ratei medii a dobanzii la credite fata de IRCC/ROBOR (+27,4% procent net).
Indicatorul loan-to-value (LTV) pentru creditele nou-acordate in ultimele trei luni a ramas constant la valoarea medie de 72%, in trimestrul al patrulea din 2021 (echivalentul unui avans mediu pe sistem de 28%), in timp ce la nivel agregat LTV s-a micsorat cu 1% comparativ cu trimestrul precedent, ajungand la 68% (echivalentul unui avans mediu pe sistem de 32%).
Preturi constante la apartamente si case
Pe fondul considerentului ca cererea de credite ipotecare se va mentine constanta, majoritatea bancilor anticipeaza o mentinere relativ constanta a preturilor proprietatilor imobiliare.
Pentru primul trimestru din 2022, 72,9% dintre banci anticipeaza mentinerea preturilor proprietatilor imobiliare rezidentiale, in timp ce 27,1% se asteapta la o crestere.
In acelasi timp, 51,5% dintre banci au raportat mentinerea aproximativ constanta a cererii de credite imobiliare in trimestrul al patrulea din 2021, 41,1% arata ca aceasta a scazut moderat, iar 7,1% au raportat o cerere moderat mai mare.
In primul trimestru din 2022, circa 57% dintre banci anticipeaza pastrarea constanta a cererii de credite destinate achizitiei de locuinte si terenuri.
Riscuri mari pentru creditarea IMM-urilor si a sectorului energetic
Peste 95% dintre banci au considerat ca riscul de credit asociat imprumuturilor acordate IMM si corporatiilor s-a mentinut constant in ultimul trimestru din 2021, evolutiile fiind similare celor din ultimele trei trimestre.
Procentul institutiilor de credit care cred ca imprumuturile pentru microintreprinderi au devenit mai riscante a ramas relativ constant fata de trimestrul anterior, la 4%.
Conform sondajului, in continuare, sectorul bancar considera ca cel mai riscant segment este cel al intreprinderilor mici.
Potrivit BNR, perceptia la nivel sectorial a riscului de credit asociat creditarii companiilor nefinanciare s-a deteriorat.
Pe fondul evolutiilor nefavorabile si al incertitudinilor din piata de energie, sectorul energetic ramane cel mai riscant, 81% dintre banci considerandu-l mai riscant fata de trimestrul anterior.
Al doilea cel mai riscant sector, in primul trimestru din 2022, este considerat cel industrial (38% procent net), urmat de constructii (32% procent net), turism si transporturi (28% procent net) si sectorul intermediere financiara (16% procent net).
In acelasi timp, riscul de credit s-a mentinut relativ constant pentru agricultura, tranzactii imobiliare, comert si alte servicii.