Piata imobiliara din Romania a trecut destul de bine peste situatia extrem de dificila provocata de pandemia de coronavirus la nivel global, preturile apartamentelor nefluctuand prea tare la nivel national. Anumite efecte pot fi observate insa, mai ales atunci cand vorbim despre pretentiile celor care inchiriaza apartamente. Spre exemplu, chiriile locuintelor din Bucuresti si-au stopat cresterea inceputa tocmai in 2015, criza actuala facandu-i pe multi proprietari sa accepte si chirii mai mici. Nici nu este de mirare ca se intampla asa, multe voci aducand in discutie tot mai des o noua criza economica care ar urma sa apara cat de curand.
Totodata, o schimbare semnificativa poate fi observata si atunci cand vorbim despre cererea de pe aceasta piata. Chiar daca numarul locuintelor scoase la inchiriat in Capitala a ramas la acelasi nivel, cererea s-a mai diminuat. Specialistii sunt de parere insa ca este vorba despre o urmare fireasca care a aparut dupa ridicarea starii de urgenta din primavara, ca efect al constrangerilor economice si sociale din timpul lockdown-ului.
Conform statisticilor, preturile medii ale chiriilor din Bucuresti au inceput sa raporteze cresteri incepand cu a doua jumatate a anului 2015, continuand pe aceeasi panta ascendenta pana in acest an. Criza provocata de pandemia de coronavirus si de restrictiile impuse de autoritati in vederea limitarii raspandirii epidemiei a schimbat insa lucrurile, cresterea chiriilor oprindu-se. Mai mult decat atat, vorbim acum despre o scadere a preturilor raportata in a doua jumatate a acestui an.
Concret vorbind, pretul mediu al chiriilor pentru garsonierele din Bucuresti a scazut in acest an cu nu mai putin de 10 procente in raport cu anul precedent. Spre exemplu, in perioada iunie - august, chiria medie a unei garsoniere din Capitala este de 260 de euro, in timp ce in perioada similara a anului 2019 era de 280 de euro. De asemenea, o scadere similara observam si in legatura cu chiriile apartamentelor cu doua camere din Bucuresti, chiria medie a acestora in perioada indicata scazand de la 410 euro in 2019 la 380 de euro in acest an.
Pretul mediu al unei chirii pentru un apartamente cu trei camere din Bucuresti se ridica in acest an la aproximativ 800 de euro, in scadere cu circa 5 procente fata de aceeasi perioada a anului trecut. Aceeasi scadere poate fi observata in aceasta perioada si in cazul apartamentelor cu patru sau cu mai multe camere.
In ceea ce priveste vilele si casele, pretul mediu al chiriilor in Bucuresti in perioada indicata a scazut cu peste 10 procente in raport cu perioada similara din 2019. In schimb, trebuie precizat ca pretul vilelor a crescut pe zona rezidentiala, in timp ce pe segmentul office a fost inregistrata o scadere semnificativa. Cum o buna parte dintre aceste proprietati sunt destinate birourilor, pretul mediu a inregistrat o scadere destul de puternica in aceasta perioada.
Potrivit rapoartelor realizate de specialistii in domeniu, in ultima perioada a fost inregistrata o scadere semnificativa a pretului mediu de inchiriere al garsonierelor din zona de nord a Capitalei atat fata de aceeasi perioada a anului precedent (-10%), cat si fara de trimestrul anterior (-7%). De asemenea, si chiriile apartamentelor cu doua camere din zona de nord a Capitalei au scazut in acest an cu aproximativ 10 procente in raport cu anul precedent.
Berceni este cartierul bucurestean in care preturile chiriilor au ramas constante in acest an, fiind inregistrata chiar o crestere a pretentiilor financiare ale proprietarilor apartamentelor cu doua camere. Preturile au scazut puternic insa in cele doua mari cartiere din vestul si estul Capitalei - Militari, respectiv Titan - Dristor.
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si