S-au investit bani grei in imobiliarele romanesti, anul acesta: de la criza economica din 2008 nu s-au mai vazut asemenea cifre
imobiliareinvestitii imobiliare
Conform unei analize JLL, jucator important in domeniul serviciilor profesionale, specializat in gestionarea proprietatilor imobiliare si a investitiilor, se pare ca volumul investitiilor imobiliare ar putea atinge 1.2 miliarde de euro in 2022. Specialistii spun ca vorbim despre un nivel record dupa criza economica din 2008.
"De la inceputul anului, volumul tranzactiilor cu active imobiliare comerciale cu o valoare de minim 5 milioane de euro a totalizat aproximativ 656 milioane de euro, cu 16,5% mai mult fata de aceeasi perioada din 2021, din care 330 milioane de euro reprezinta volumul tranzactionat in trimestrul 3. Observam o crestere de 28% fata de trimestrul anterior si de 26.5% fata de acelasi trimestru al anului trecut", se arata in analiza.
Pentru 2022, in functie de evolutia unor tranzactii importante in perioada urmatoare, am putea atinge un volum total de tranzactii de aproximativ 1,2 miliarde euro. Acesta ar fi cel mai mare volum anual de investitii inregistrat dupa criza economica mondiala din 2008.
Cresterea lichiditatii de pe piata locala se inscrie in acelasi trend cu activitatea din regiune, unde se asteapta, de asemenea, volume istorice.
In ceea ce priveste yield-urile (randamentele) prime, nu s-au inregistrat schimbari in Romania in cursul celui de-al treilea trimestru, ele ramanand pentru sectorul de birouri la 6,75%, pentru retail la 7,25%, iar pentru segmentul de industrial la 7,50%.
Analiza mai arata ca in cazul randamentelor, evolutia inregistrata in Romania nu este pentru moment aliniata cu trendul la nivelul regiunii. In Polonia, de exemplu, cea mai mare piata din Europa Centrala si de Est, putem observa o crestere semnificativa a randamentelor pe parcursul acestui an, de 100 bps pentru sectorul industrial si 50 bps pentru sectorul de birouri, ceea ce reflecta o ajustare a preturilor cu 22% pentru industrial, respectiv 11% pentru birouri, contrabalansata partial de cresterea chiriilor.
“Trendul inregistrat in regiune poate fi explicat atat de cresterea aversiunii la risc, cat si de cresterea costurilor de finantare. Motivele principale pentru care Romania nu a urmat aceeasi traiectorie in ultimele trimestre sunt nivelurile semnificativ mai mari ale randamentelor oferite de piata locala cat si tipul si sursa capitalului investitorilor interesati de achizitii in tara noastra (...)
In conditiile curente din piata ne asteptam ca majoritatea tranzactiilor din perioada urmatoare sa fie facute de investitiori deja familiarizati cu Romania sau macar cu regiunea. Investitorii care au capital propriu si nu au nevoie de finantare bancara vor avea un avantaj competitiv important, iar proprietatile care beneficiaza de finantare bancara transferabila catre un potential cumparator vor fi semnificativ mai lichide”, a explicat Andrei Vacaru, Head of Capital Markets JLL Romania.
Foto: freepik.com