Anul 2023 ne va aduce in prim-plan un nou sistem de calcul al impozitelor pe locuinte, sistem care nu va fi deloc pe placul romanilor cu proprietati de lux pe numele lor. In cazul in care implementarea acestui sistem nou nu va fi amanata, locuintele considerate a fi de lux vor scoate din conturile proprietarilor lor mai multi bani decat pana acum!
Potrivit declaratiilor lui Marcel Ciolacu, proprietarii de locuinte de lux vor fi impozitati suplimentar incepand cu anul viitor. Presedintele PSD a dat de inteles ca o decizie in acest sens va fi luata in interiorul coalitiei de guvernare cat de curand posibil. “Tinand cont de aceasta criza, este posibil ca locuintele foarte scumpe sa fie impozitate mai mult”, a transmis liderul social-democratilor in legatura cu acest subiect.
La prima vedere, aceasta “taxa pe lux” i-ar putea speria pe unii, insa lucrurile nu vor fi chiar atat de grave. Si asta pentru ca noul sistem de impozitare despre care se discuta in ultima perioada presupune o majorare graduala, mergand pana la o crestere cu 50%, a impozitelor pe care le platesc cei care au case scumpe pe numele lor.
Valoarea locuintei nu va fi stabilita insa in functie de numarul camerelor sau de suprafata, ci in functie de grila pe care o au primariile, pe baza careia sunt calculate de altfel toate impozitele. Pentru moment nu a fost stabilit in mod clar un plafon de la care s-ar aplica aceste majorari ale impozitului. Cel mai probabil insa, potrivit discutiilor din spatele portilor inchise, plafonul ar urma sa fie de 200.000 sau 250.000 de euro.
Noul sistem de impozitare a fost gandit in asa fel incat sa inlocuiasca impozitarea actuala a locuintelor. La ora actuala, impozitele sunt stabilite in functie de materialele de constructie si de pozitionarea imobilului. In cazul in care nu se va renunta la acest nou sistem, impozitarea se va face in functie de o grila notariala. Desi noul sistem de impozitare ar trebui sa intre in vigoare incepand cu anul 2023, Ministerul de Finante vrea sa renunte la aceste modificari, propunand ca impozitarea locuintelor sa se faca dupa algoritmul folosit si in prezent, dar cu majorari de pana la 50%.
Citeste si: Cati bani castiga statul din facturile uriase, platite de romanii de rand: bugetul public se ingrasa ca porcul in Ajun
Sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Cererea masinilor electrice pe piata interna, in crestere
Fa bani in timpul liber. Cum sa iti rotunjesti veniturile dupa program
7 metode de a castiga bani fara sa iesi din casa
10 greseli pe care toti soferii le fac iarna - esti sigur ca nu le faci si tu?
OpenAI obtine finantare de 6,6 miliarde de dolari si este evaluata la 157 de miliarde de dolari
Partenerii nostri
Cercetare disciplinara. Abatere savarsita de 3 salariati
CNPP: pensie medie de 2.735 de lei, in septembrie - cati pensionari exista in Romania?
Puteti concedia un angajat pentru absente nemotivate? Depinde!
Imprumuturi intre societati: care sunt conditiile de acordare?
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?