Vile de lux pe litoral, scoase la vanzare la preturi cu 75% mai mici. Fenomenul prabusirii imobiliarelor are o explicatie
imobiliarecase ieftinelocuinte
Litoralul american se confrunta cu o prabusire a sectorului imobiliar. Casele de lux, evaluate in anii anteriori la sume fabuloase, sunt astazi scoase la vanzare la preturi aparent inexplicabil de mici. Dar nu e nimic intamplator. Schimbarile climatice din regiune isi spun cuvantul, iar oamenii nu se mai simt deloc confortabil sa traiasca in respectivele regiuni.
Casele de lux situate pe diverse plaje din SUA isi pierd rapid valoarea din cauza impactului schimbarilor climatice. Unele proprietati au scazut in valoare cu mai mult de jumatate. De exemplu, o casa evaluata la 2 milioane de dolari s-a vandut pentru doar 600.000 de dolari, conform unui reportaj CNBC.
Astfel de scaderi de valoare au loc in zone precum California, Long Island, New York si Nantucket, Massachusetts. Specialistii dau exemplul unei proprietati din Nantucket, care vara trecuta era listata pentru putin peste 2 milioane de dolari si s-a vandut in 2024 pentru doar 600.000 de dolari, conform sursei citate.
Schimbarile climatice sunt cauza principala a acestor pierderi, deoarece efectele lor se manifesta mai rapid decat s-a anticipat.
Prognozele sunt sumbre, indicand ca schimbarile climatice vor continua sa afecteze negativ sectorul imobiliar.
Ce probleme vor avea noii proprietari?
Printre problemele cu care se vor confrunta noii proprietari, din cauza schimbarilor climatice, regasim in primul rand cresterea nivelului marii.
Cresterea nivelului marii poate duce la inundatii regulate, afectand fundatia casei si alte structuri. Acest lucru poate necesita reparatii costisitoare si poate face locuinta nesigura. Plajele se pot reduce semnificativ, ceea ce scade atractivitatea estetica si recreativa a proprietatii.
De asemenea, pot aparea si urgane sau furturi puternice. Furtunile mai frecvente si mai severe pot provoca daune serioase casei, ceea ce duce la costuri ridicate pentru reparatii si renovari. Cresterea frecventei si severitatii furtunilor poate duce la majorarea primelor de asigurare sau chiar la imposibilitatea obtinerii unei asigurari adecvate.
De asemenea, temperaturile in crestere si schimbarile in tiparele meteorologice pot face climatul local mai putin placut si chiar nesanatos (de exemplu, valuri de caldura, umiditate crescuta). Schimbarile climatice pot afecta flora si fauna locala, ceea ce poate reduce frumusetea naturala a zonei.
Totodata, impactul combinat al schimbarilor climatice poate reduce valoarea de piata a proprietatii, determinandu-i pe proprietari sa vanda inainte ca valoarea sa scada si mai mult. Daca zona devine mai putin atractiva pentru turisti din cauza schimbarilor climatice, acest lucru poate afecta economia locala si, implicit, valoarea proprietatilor.
In cele din urma, perspectiva constanta a dezastrelor naturale iminente poate cauza stres si anxietate continua, afectand calitatea vietii locuitorilor. Proprietarii ar putea prefera sa se mute intr-o zona considerata mai sigura si mai stabila din punct de vedere climatic.
Foto: freepik.com