Cipurile care ne fac viata mai usoara si ne grabesc moartea
Se spune ca lumea evolueaza. De fapt, ea doar merge inainte, iar asta nu inseamna neaparat ca se indreapta in directia buna. In ultimii 20-30 de ani, calculatoarele si toate celelalte dispozitive electronice s-au inmultit enorm. Faptul ca astazi jumatate din locuitorii planetei sunt conectati la Internet spune totul. Cei care sunt conectati nu au in dotare un singur dispozitiv, ci mai multe din categoria calculator, laptop, telefon inteligent, ceas inteligent, tableta, smart TV, asistent personal etc. Iar omenii nu renunta la sculele din dotare cand acestea se strica, ci atunci cand apar altele noi, mai performante.
Daca in urma cu 30 de ani, sa spunem, amprenta dispozitivelor electronice in totalul deseurilor "produse" de oameni era aproape nula, astazi aceasta castiga tot mai mult teren, in detrimentul unei planete din ce in ce mai murdare.
Conform datelor publicate recent de site-ul Global E-waste Monitor, doar in anul 2019 omenirea a generat nu mai putin de 54 de milioane de tone de deseuri electronice, cu 21% mai mult decat cu cinci ani in urma.
Partea cea mai proasta este ca, din uriasa centitate de deseuri electronice au fost colectate si reciclate doar 17,4%.
Ritmul de crestere a cantitatii de deseuri electronice a luat pe nepregatite inclusiv tarile care pun mare pret pe colectarea selectiva si pe reciclare.
Studiul Global E-waste Monitor estimeaza ca doar valoarea cobaltului, cuprului si a argintului continute de deseurile electronice aruncate in fiecare an depaseste, la nivel global, 48 de miliarde de euro. Bani aruncati, la propriu, la gunoi.
Acum, restrictiile impuse de pandemia COVID-19 si amploarea fara precedent pe care o au munca de la distanta si telescoala au crescut enorm cererea de dispozitive electronice, prin urmare si cantitatea de viitoare deseuri specifice.
Cel mai mare poluator cu deseuri electronice in anul 2019 a fost Asia, unde au fost aruncate la gunoi cca 25 de milioane de tone de dispozitive, din care 10 milioane de tone provin doar din China.
Cele doua Americi au "produs", in anul de referinta, 13,1 milioane de tone de deseuri electronice, iar Europa 12 milioane de tone.
In ceea ce priveste cantitatea de deseuri electronice generate pe cap de locuitor, in anul de referinta Norvegia se situa pe primul loc, cu 26 de kilograme.
Pe locurile urmatoare s-au situat Marea Britanie - 23,9 kilograme de deseuri electronice pe cap de locuitor, apoi Elvetia - 23,4 kg, Statele Unite - 21 de kg, Franta - 21 kg, Japonia - 20,4 kg, Germania - 19,8 kg, Spania - 19 kg, Arabia Saudita - 17,6 kg, Italia - 17,5 kg, Coreea de Sud - 15,8 kg, Rusia - 11,3 kg, Brazilia - 10,2 kg si China - 7,2 kg.
Desigur, o parte din aceste deseuri au fost colectate selectiv si reciclate, dar merita sa spunem din nou ca doar 17,4% dintre ele au fost valorificate, la nivel global.
Cand se pune problema reciclarii nu este vorba doar despre bani ci despre viata noastra, in conditiile in care studii de data recenta au relevat faptul ca media sperantei de viata la nivel mondial este, astazi, diminuata cu trei ani din pricina poluarii.
Iar poluarea este, in momentul de fata, cel mai mare ucigas de pe planeta, provocand 8,8 milioane de decese premature in fiecare an, la nivelul intregii planete.
Prin comparatie, SIDA ucide 1 milion de oameni anual, iar malaria si razboaiele, sunt responsabile, laolalta, de 530.000 de decese anual la nivel global.
Sursa foto: maxpixels.net