Medierea, o etapa obligatorie inainte de orice actiune in instanta

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Medierea, o etapa obligatorie inainte de orice actiune in instanta Medierea, o etapa obligatorie inainte de orice actiune in instanta
de Manager.ro la 24 Oct. 2012
Urmareste-ne pe Google News
medierea conflictelormedierea obligatorielegea 115/2012legea 192/2006

Incepand cu data de 1 octombrie 2012, persoanele fizice sau juridice care vor sa deschida un proces sunt obligate sa incerce mai intai o solutionare pe cale amiabila a conflictului, prin mediere. Astfel, Legea 115/2012 (care modifica si completeaza Legea 192/2006) impune ca, inainte de a se ajunge in fata instantei, partile sa faca o vizita la mediatorul judiciar si sa participe la o sedinta de informare gratuita despre avantajele medierii, in urma careia sa decida daca mai merita sau nu sa deschida procesul.

Aceasta nu inseamna ca partile vor fi obligate sa parcurga toata procedura medierii inainte de declansarea unui proces, ci doar sa participe la aceasta sedinta de informare cu privire la posibilitatile de mediere a conflictului. Procesul nu va putea incepe fara parcurgerea acestei etape, in cadrul careia mediatorul va informa partile despre procedura de mediere, despre efectele acesteia si despre regulile aplicabile, explicandu-le beneficiile, astfel incat acestea sa poata lua o decizie in cunostinta de cauza daca vor sau nu sa urmeze procedura medierii.

Cum se desfasoara sedinta de informare? In primul rand, partile aflate in conflict vor trebui sa-si aleaga un mediator, din randul celor cca 3.000 de mediatori autorizati din Romania. De cele mai multe ori, de acest demers se ocupa doar partea care doreste initierea procesului, urmand ca mediatorul ales sa adreseze celeilate parti o invitatie scrisa, in vederea informarii si acceptarii medierii, stabilind un termen de cel mult 15 zile.

In urma acestei informari, fiecare parte va hotari daca accepta medierea sau va merge pe calea instantei. Aceasta hotarare va fi consemnata de mediator intr-un proces verbal – un act foarte important, deoarece din ianuarie 2013, odata cu cererea de chemare in judecata, partea interesata va trebui sa prezinte instantei acest proces verbal, ca dovada a faptului ca a participat la sedinta de informare.


Si paratul va trebui sa prezinte dovada ca a participat la aceasta procedura. Daca nu a raspuns invitatiei celeilalte parti inainte de intentarea actiunii in justitie, instanta ii va solicita, in timpul procesului, sa participe la procedura de informare si sa faca dovada acestui fapt.

Daca sedinta de informare a avut loc inainte de inceperea procesului, partile pot hotari sa accepte medierea sau sa mearga pe calea instantei. Daca au acceptat medierea pana la final, insa nu au cazut la un acord, se pot duce sa-si rezolve conflictul in instanta. Daca inainte de introducerea cererii de chemare in judecata partile ajung la un acord de mediere, acestea se pot prezenta in fata instantei cu acordul pentru a fi incuviintat, fara a mai fi obligate sa prezinte dovada efectuarii informarii.

Insa legea spune ca sedinta de informare este obligatorie inclusiv pentru partile aflate intr-un proces care era deja pe rol la data de 1 octombrie 2012. In aceasta situatie, partile vor putea lua decizia medierii sau a continuarii procesului. In cazul in care au acceptat medierea, insa nu au ajuns la un acord, partile pot continua procesul inceput in instanta.

Cat costa medierea? Pentru sedinta de informare a partilor cu privire la procedura medierii si avantajele acesteia, mediatorul nu poate pretinde onorariu. Daca partile hotarasc sa continue procedura medierii si sa-si solutioneze conflictul in acest fel, ele vor negocia un onorariu cu mediatorul. Potrivit legii, onorariul trebuie sa fie rezonabil si sa tina cont de natura si de obiectul conflictului.

Cum se desfasoara medierea? Medierea se bazeaza pe cooperarea partilor si utilizarea, de catre mediator, a unor metode si tehnici specifice, bazate pe comunicare si negociere. Fiecare mediator are dreptul sa aplice un model propriu de organizare a procedurii de mediere. Acesta trebuie sa conduca procesul de mediere in mod nepartinitor si sa asigure un permanent echilibru intre parti. El nu poate impune partilor o solutie cu privire la conflictul supus medierii.

Medierea are loc, de regula, la sediul mediatorului. Daca este cazul, procedura se poate desfasura si in alte locuri convenite de mediator si de parti.

Partile aflate in conflict au dreptul sa fie asistate de avocat sau de alte persoane, in conditiile stabilite de comun acord. Sustinerile facute pe parcursul medierii de catre parti, de catre avocatii sau reprezentantii acestora, de catre specialistii prezenti precum si de catre mediator au caracter confidential fata de terti si nu pot fi folosite ca probe in cadrul unei proceduri judiciare sau arbitrale, cu exceptia cazului in care partile convin altfel ori legea prevede contrariul. Mediatorul va atrage atentia persoanelor care participa la mediere asupra obligatiei de pastrare a confidentialitatii si le va putea solicita semnarea unui acord de confidentialitate.

Procedura de mediere se inchide, dupa caz:
a) prin incheierea unei intelegeri intre parti in urma solutionarii conflictului;
b) prin constatarea de catre mediator a esuarii medierii;
c) prin depunerea contractului de mediere de catre una dintre parti.
In cazul in care partile au incheiat numai o intelegere partiala, orice parte se poate adresa instantei judecatoresti sau arbitrale competente.

Care sunt avantajele medierii? Principalele avantaje sunt reprezentate de solutionarea litigiului intr-un timp relativ scurt si de costurile mult mai mici, de cca un sfert din cele inregistrate in cazul unui proces.

In prezent, in Romania exista, cum spuneam, peste 3.000 de mediatori autorizati, iar in 2011 aproximativ 2.000 de dosare depuse la instanta au fost retrase dupa ce au fost solutionate prin mediere. Extrem de putine, daca ne gandim ca pe rolurile instantelor erau inregistrate in 2011 peste trei milioane de procese.

E posibil insa ca obligativitatea sedintei de informare pe care o prevede noua lege a medierii sa creasca popularitatea acestei proceduri, fapt ce ar conduce la o scadere a volumului de dosare pe rol si, in consecinta, la diminuarea perioadei de solutionare a acestora.

Sa mai spunem in final ca in majoritatea tarilor europene institutia medierii este facultativa. Una dintre putinele exceptii de pe batranul continent este Italia, care prescrie obligativitatea prezentarii partilor la mediere inainte de introducerea actiunii civile in instanta. In Japonia, spre exemplu, medierea este obligatorie in toate cauzele ce tin de dreptul familiei, iar in Canada – in toate cauzele civile.

Ultimele NOUTATI

Guvernul trebuie sa adopte acum pachetul fiscal! Impact dublu si dezastruos in toamna, daca masurile fiscale nu erau luate acum – avertismentul ministrului Finantelor
Economie

Guvernul trebuie sa adopte acum pachetul fiscal! Impact dublu si dezastruos in toamna, daca masurile fiscale nu erau luate acum – avertismentul ministrului Finantelor

today07 Iul. 2025
Game over pentru industria jocurilor de noroc din Romania! Guvernul Bolojan anunta o furtuna fiscala inclusiv pentru cazinourile online.
Economie

Game over pentru industria jocurilor de noroc din Romania! Guvernul Bolojan anunta o furtuna fiscala inclusiv pentru cazinourile online. "Niciodata nu a existat atata curaj!"

today07 Iul. 2025
Noul pachet fiscal nu include majorarea impozitului pe tranzactiile bursiere – o veste buna pentru investitori
Economie

Noul pachet fiscal nu include majorarea impozitului pe tranzactiile bursiere – o veste buna pentru investitori

today07 Iul. 2025
Surse - Proiectul final cu masurile fiscale pe care Guvernul il va prezenta Parlamentului. Impozit pe dividende de 16%,  impozit specific pe cifra de afaceri a bancilor
Ultimele stiri economice

Surse - Proiectul final cu masurile fiscale pe care Guvernul il va prezenta Parlamentului. Impozit pe dividende de 16%, impozit specific pe cifra de afaceri a bancilor

today07 Iul. 2025
Surpriza pe pietele internationale: Dobanzile coboara, iar Romania respira usurata, ne indepartam de riscul de retrogradare la categoria Junk, nerecomandata investitiilor
Economie

Surpriza pe pietele internationale: Dobanzile coboara, iar Romania respira usurata, ne indepartam de riscul de retrogradare la categoria Junk, nerecomandata investitiilor

today07 Iul. 2025
Programul Startup Nation 4 primeste unda verde: 22.000 de antreprenori, mai aproape de finantare. Inscrierile se redeschid, iar regulile se schimba
Business

Programul Startup Nation 4 primeste unda verde: 22.000 de antreprenori, mai aproape de finantare. Inscrierile se redeschid, iar regulile se schimba

today07 Iul. 2025
Gata cu apelurile false! Ce masura a luat ANCOM impotriva fraudelor telefonice
Protectia datelor cu caracter personal

Gata cu apelurile false! Ce masura a luat ANCOM impotriva fraudelor telefonice

today07 Iul. 2025
Dreptul la somaj in 2025. Conditii de acordare a indemnizatiei lunare si documentele necesare
Economie

Dreptul la somaj in 2025. Conditii de acordare a indemnizatiei lunare si documentele necesare

today06 Iul. 2025
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x