Dezvoltarea fizica, psihica, intelectuala si emotionala a celor mici depinde intr-o mare masura de parinti. Nimic nu se va dovedi mai important pentru copil decat mediul in care a facut primii pasi in viata. Ca parinte, ai misiunea de a il ajuta pe cel mic sa se dezvolte armonios din toate punctele de vedere. Uite 6 semne care iti arata ca un copil este de succes inca din primii ani de viata!
Multi parinti pun semnul egal intre stima de sine si increderea in sine, incercand sa le insufle celor mici ideea ca sunt speciali si ca pot face orice isi doresc. Exista insa putine dovezi care ne arata ca sporirea stimei de sine duce automat si la cresterea succesului academic sau la obtinerea unei fericiri autentice. Copilul ajunge sa isi dezvolte increderea in sine atunci cand este lasat sa se confrunte cu anumite probleme de unul singur, sa gaseasca solutii si sa rezolve lucrurile pe cont propriu. Nu vei rezolva nimic ca parinte daca vei rezolva toate problemele in locul celui mic, ba chiar din contra, il vei face sa creada ca esti de parere ca nu ai incredere in el.
Empatia este de trei tipuri: empatie afectiva, atunci cand impartasim sentimentele altcuiva si ii simtim emotiile, empatie comportamentala, atunci cand preocuparea empatica ne determina sa actionam cu compasiune, respectiv empatie cognitiva, atunci cand intelegem gandurile altcuiva si ne punem in pielea lui. Copilul trebuie ajutat sa isi dezvolte empatia, cel mic avand nevoie de un vocabular emotional pentru a putea face asta.
Pentru a ii da o mana de ajutor, incercati, spre exemplu, sa etichetati emotiile in anumite contexte: “Astazi pari fericit!” sau “Mi se pare ca esti suparat!”. Cel mic trebuie sa inteleaga, de asemenea, ca toate sentimentele sunt normale. Incercati sa ii puneti intrebari in anumite momente cheie pentru ca el sa poata identifica toate tipurile de sentimente: “Cum te-a facut sa te simti asta?”, “Pari speriat, am dreptate?”. Totodata, impartasiti cu cel mic propriile emotii pe care le aveti, punandu-le, de asemenea, intr-un context: “Nu am dormit prea bine, asa ca sunt cam nervos”, “Actiunea din acest film ma frustreaza”.
Succesul vine la pachet si cu o capacitate de a iti controla emotiile, atentia, gandurile, actiunile si dorintele. Invata-i pe cei mici cateva trucuri pe care sa le puna in aplicare pentru a lua o pauza inainte de a actiona, atunci cand simt ca este nevoie de asa ceva: “Daca esti suparat, numara pana la 10 inainte de a raspunde.”, “Daca ai indoieli, opreste-te din ceea ce faci, gandeste-te, calmeaza-te si mai apoi iei o decizie!"
Cand vorbim despre integritate ne referim la un set de convingeri, capacitati, atitudini si abilitati invatate care formeaza o busola morala pe care cei mici o pot folosi pentru a stii si pentru a face ceea ce este corect. In aceasta directie, este important atat sa le aratam celor mici care sunt asteptarile si viziunile noastre, cat si sa le oferim spatiu pentru a isi dezvolta propria identitate morala.
Pentru a se putea dezvolta intr-un mod corespunzator, copiii trebuie sa fie curiosi. II putem ajuta si noi in acest sens, folosindu-ne de anumite trucuri! Spre exemplu, in loc sa le oferim instant raspunsuri, ii putem intreba “Dar tu ce crezi?”, “Cum crezi ca putem afla?”. De asemenea, in loc sa spunem “Asta nu o sa functioneze!”, putem sa incercam sa le spunem “Hai sa vedem ce o sa se intample!”.
Copiii optimisti considera ca provocarile si problemele sunt temporare si ca toate acestea pot fi depasite. Cu o asemenea mentalitate, sansele de reusita sunt mult mai mari. De partea cealalta, pesimismul ii face pe cei mici sa vada in provocari niste probleme permanente, peste care nu se poate trece, ceea ce ii face de multe ori sa renunte.
Citeste si: Cum sa-ti gestionezi corect bugetul, daca nu ai venituri sigure si constante: sfaturi practice pentru freelanceri
Ultimele NOUTATI
Cele mai grele 5 sfaturi financiare pe care putini romani le respecta
O mare companie da afara 17.000 de angajati, peste noapte: "Ne resetam" - spune conducerea
Autorul bestseller-ului Tata bogat, tata sarac: Saracia este o consecinta a educatiei slabe, nu a lipsei de bani
Firmele nu gasesc angajati. Ministrul Muncii: Este mare nevoie de ingineri, IT-isti, economisti, medici, electricieni, sudori, lacatusi mecanici
Bill Gates: Nu este vina ta daca te nasti sarac, dar este vina ta daca mori sarac
Cum arata un INTERVIU de ANGAJARE la o MULTINATIONALA. Ce intrebari CIUDATE li se pun candidatilor, pe 9 din 10 ii blocheaza
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Autorul bestseller-ului Tata bogat, tata sarac: Saracia este o consecinta a educatiei slabe, nu a lipsei de bani
Firmele nu gasesc angajati. Ministrul Muncii: Este mare nevoie de ingineri, IT-isti, economisti, medici, electricieni, sudori, lacatusi mecanici