Cum colectezi selectiv deseurile din locuinta
mobila de bucatariedeseuricolectare deseuri
Colectarea selectiva a deseurilor este o actiune esentiala in eforturile pentru protectia mediului inconjurator si pentru conservarea resurselor naturale. Constientizam din ce in ce mai mult impactul negativ al acumularii de deseuri pe planeta pe care locuim si nevoia adoptarii de obiceiuri mai sustenabile in gestionarea deseurilor de zi cu zi. Iti propunem, in continuare, cateva sugestii care te vor ajuta sa colectezi selectiv si responsabil deseurile din casa.
Metode de colectare separata acasa
Locuinta este locul cel mai apropiat si drag inimii noastre. Aici traim, muncim, ne relaxam alaturi de familie si prieteni, ne distram si invatam. Este insa si locul in care producem o cantitate serioasa de deseuri, care, colectate separat in mod corect, pot fi refolosie si transformate in alte produse.
Cele mai multe deseuri sunt produse in bucatarie, locul in care se pregatesc mesele zilnice ale familiei si cele pentru petreceri sau zile festive. Pe de alta parte, bucataria este si locul cel mai potrivit pentru colectarea lor, cu atat mai mult cu cat producatorii de
mobila de bucatarie s-au gandit la acest aspect si au prevazut spatii destinate recipientelor pentru deseuri.
Poti folosi pentru resturile din gospodarie saci de plastic, cutii sau diferite recipiente, cate unul pentru fiecare tip de deseu generat: hartie, plastic si metal, sticla, deseuri vegetale si reziduale.
In sacul sau cutia pentru hartie poti colecta:
-
hartie;
-
cutii de pizza curate;
-
hartie de ambalaj curata;
-
plicuri, documente;
-
caiete;
-
cartoane de oua;
-
carton, carton ondulat.
In recipientul destinat resturilor vegetale se pot pune:
-
resturi vegetale din curte (frunze, crengi maruntite, flori);
-
resturi de fructe si legume proaspete sau gatite;
-
zat de cafea sau resturi de ceai;
-
haine vechi din fibre naturale, maruntite;
-
plante de casa;
-
hartie, carton, ziare umede si murdare;
-
coji de oua si nuci;
-
resturi de paine si cereale;
-
par si blana.
In sacul pentru plastic si metal poti colecta:
-
pahare si recipienti din plastic;
-
doze de suc sau bere;
-
cutii de carton pentru bauturi (tetrapack);
-
ghivece si tavi din plastic;
-
capace din metal;
-
folie metalica;
-
PET-uri;
-
cutii din metal;
-
polistiren;
-
cutii de conserve.
In containerul pentru sticla se pot pune borcane, damigene si sticle de orice marime, albe sau colorate. Nu se colecteaza portelanul, cristalul, oglinzile, farfuriile sau vasele termorezistente.
Intr-un recipient care se pastreaza inchis se aduna deseurile reziduale:
-
resturi de carne si peste, gatite sau proaspete;
-
continutul sacului de la aspirator;
-
excrementele animalelor de companie;
-
scutece si tampoane;
-
resturi de produse lactate;
-
grasimi animale;
-
oua expirate intregi,
-
lemn vopsit;
-
vesela din portelan si sticla, geamuri sparte;
-
mucuri si scrum de tigari.
Cateva sugestii utile pentru colectarea selectiva
-
Creeaza in locuinta un spatiu dedicat colectarii selective. Poti avea containere separate in bucatarie sau in alte camere unde se genereaza deseuri.
-
Incepe prin a intelege ce tipuri de deseuri pot fi reciclate in zona in care locuiesti. Citeste regulile si ghidurile locale referitoare la colectarea selectiva.
-
Asigura-te ca deseurile sunt separate corect inainte de a fi puse in saci sau recipiente. Indeparteaza etichetele si capacele de plastic de pe ambalaje si spala-le, daca este necesar. De asemenea, ai grija ca deseurile sa nu fie contaminate cu alte materiale care nu sunt reciclabile.
-
Daca stai la curte, poti sa transformi resturile de legume si fructe in compost, pe care il poti folosi ca ingrasamant pentru plantele din gradina sau din ghivece.
-
Implica intreaga familie in acest proces - educatia continua este cheia mentinerii unui angajament pe termen lung in ceea ce priveste reciclarea deseurilor.
Separarea deseurilor reciclabile de cele nereciclabile nu este doar o responsabilitate civica, ci si o oportunitate de a economisi resurse naturale si energie, de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera si de a sustine industria reciclarii.
Sursa foto: Shutterstock