Top 10 retete delicioase pentru masa de Craciun
craciunsarbatoriretete de craciunmancare de craciuncraciun 2023
Craciunul este un prilej de bucurie si sarbatoare, iar prepararea mesei festive este o traditie care aduce impreuna intreaga familie.
De la aperitive delicioase si pana la deserturi deosebite, iata un top 10 al celor mai apreciate retete pentru masa de Craciun.
Sarmale in foi de varza
Sarmalele sunt nelipsite de pe masa romanilor la Craciun. Aceasta reteta traditionala consta in foi de varza murata, umplute cu carne de porc si orez, condimentate cu marar, cimbru si piper. Sarmalele se fierb intr-un sos de rosii si se servesc alaturi de smantana si ardei iute.
Salata boeuf
Salata boeuf este un aperitiv clasic, apreciat pentru gustul sau delicios si aspectul sau festiv. Se prepara din carne de vita fiarta si racita, legume fierte si taiate cubulete (cartofi, morcovi, mazare), gogosari murati si castraveti, toate amestecate cu maioneza si patrunjel tocat. Salata se orneaza cu felii de ou fiert, masline si gogosari.
Piftie de porc
Piftia de porc este un preparat traditional romanesc, care nu lipseste de pe masa de Craciun. Se prepara din carne de porc, oase si picioare, fierte impreuna cu legume si condimente, pana ce se obtine o gelatina naturala. Piftia se toarna in forme si se lasa sa se raceasca, apoi se serveste cu mustar si paine.
Cozonac cu nuca si cacao
Cozonacul este un desert traditional de Craciun, care incanta papilele gustative ale tuturor. Aluatul este preparat din faina, zahar, oua, lapte si unt, iar umplutura din nuca macinata, zahar, cacao si esenta de rom. Cozonacul se coace in cuptor pana devine auriu si se serveste alaturi de un pahar de vin fiert.
Friptura de porc cu legume
Friptura de porc cu legume este un fel principal delicios si satios, perfect pentru masa de Craciun. Se prepara din bucati de carne de porc, condimentate cu sare, piper si usturoi, si se rumenesc in cuptor alaturi de legume (cartofi, morcovi, ceapa, ardei). Friptura se serveste cu sos de rosii si mamaliga.
Ciorba de perisoare
Ciorba de perisoare este un fel de mancare apreciat in perioada sarbatorilor de iarna. Se prepara din carne de porc tocata si amestecata cu orez, oua si condimente, din care se formeaza perisoare. Acestea se fierb intr-un sos de legume si rosii, iar la final se adauga bors si leustean.
Racituri de peste
Raciturile de peste sunt un preparat traditional specific zonei Dobrogei si se prepara din peste (crap, stiuca, novac), fiert impreuna cu legume si condimente. Pestele se dezoseaza si se aseaza in straturi intr-o forma, alternand cu legumele fierte. Se toarna apoi zeama de peste, care s-a ingrosat cu gelatina, si se lasa sa se raceasca.
Varza calita cu ciolan afumat
Varza calita cu ciolan afumat este un fel de mancare delicios si consistent, perfect pentru masa de Craciun. Se prepara din varza murata, calita in untura si condimentata cu boia si piper, si ciolan de porc afumat, fiert in prealabil. Varza si ciolanul se coc impreuna in cuptor, pana se rumenesc frumos.
Placinta cu branza si stafide
Placinta cu branza si stafide este un desert delicios si usor de preparat, care aduce un plus de savoare mesei de Craciun. Se prepara din aluat fraged, umplut cu branza dulce, stafide, zahar si coaja de lamaie. Placinta se coace in cuptor si se pudreaza cu zahar vanilat.
Vin fiert cu scortisoara si cuisoare
Vinul fiert este bautura traditionala a sarbatorilor de iarna si se prepara din vin rosu, zahar, scortisoara, cuisoare si coaja de portocala. Vinul se incalzeste la foc mic, fara sa fiarba, si se serveste fierbinte, in pahare inalte.
Acestea sunt doar cateva dintre retetele delicioase pe care le puteti pregati pentru masa de Craciun. Nu ezitati sa experimentati si sa adaugati propriile preparate, pentru a crea o masa festiva de neuitat.
Sursa foto: freepik.com