Cea mai rapida reteta de cozonaci! Ingredientele pentru 2 cozonaci mari si modul de pregatire pas cu pas
reteta cozonacireteta rapida de cozonaci
Cine a spus ca trebuie sa stai ore intregi in bucatarie ca sa obtii cozonaci pufosi, aromati si bine crescuti? Am gasit cea mai rapida reteta de cozonaci , care nu doar ca economiseste timp, dar garanteaza succesul chiar si pentru incepatori!
Ingrediente pentru 2 cozonaci mari (tava clasica de 30 cm)
Pentru aluat:
1 kg faina tip 000 (cernuta in prealabil)
4 oua intregi + 2 galbenusuri (la temperatura camerei)
200 g zahar
500 ml lapte cald (nu fierbinte!)
50 g drojdie proaspata sau 14 g drojdie uscata (2 plicuri)
150 g unt (topit si racit)
2 plicuri zahar vanilat
Coaja rasa de la 1 lamaie si 1 portocala (netratate, daca se poate)
1 lingurita sare
Pentru umplutura:
400 g nuca macinata
150 g zahar
2-3 linguri cacao
100 ml lapte cald
1 lingurita esenta de rom (optional)
100 g stafide (optional, hidratate in rom sau apa calduta)
Pentru uns:
1 galbenus + 1 lingura lapte
Modul de preparare rapid
1. Activeaza drojdia
Daca folosesti drojdie uscata, amestec-o direct in faina. Daca e proaspata, freac-o cu 1 lingura zahar si 100 ml lapte caldut, las-o 10 minute sa faca spuma.
2. Pregateste aluatul
Intr-un bol mare, amesteca ouale, zaharul, laptele cald, coaja de citrice, vanilia si sarea. Adauga faina treptat si framanta 10-15 minute (sau 5 minute cu mixerul cu carlig de aluat). Incorporeaza apoi untul topit, cate cate putin, pana aluatul devine elastic si lucios.
Truc rapid : Daca ai un robot de bucatarie cu functie de framantare, aluatul e gata in 5-6 minute.
3. Lasa-l la dospit
Acopera bolul cu un prosop si lasa-l la cald, 1 ora. Creste foarte repede daca il pui intr-un cuptor stins, dar usor incalzit (30-35°C).
4. Prepara umplutura
Amesteca nuca, zaharul, cacaua, laptele cald si esenta de rom. Trebuie sa fie o pasta groasa, usor de intins.
5. Asamblare
Imparte aluatul in 2 bucati egale. Fiecare se intinde pe blat uns cu ulei, intr-un dreptunghi. Intinde umplutura, adauga stafide daca doresti si ruleaza. Poti rasuci cele doua rulouri pentru un aspect marmorat sau le lasi simple.
6. Dospire finala
Pune cozonacii in tavile tapetate cu hartie de copt. Mai lasa-i la dospit 20-30 de minute. Unge-i cu galbenus si lapte.
7. Coacere
Coace in cuptor preincalzit la 170°C, timp de 45-50 de minute , pana trec testul cu scobitarea. Daca se rumenesc prea repede, acopera-i cu hartie de copt.
Sfaturi utile pentru reusita garantata:
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei .
Nu adauga faina in exces daca aluatul e usor lipicios. Dupa framantare si dospire va devi elastic.
Drojdia uscata accelereaza procesul, dar ai grija sa fie in termenul de valabilitate si de la un brand de incredere.
Cozonacii se pot pastra proaspeti 3-4 zile, inveliti in prosop de bumbac si apoi intr-o punga de plastic.
Aceasta este o reteta adaptata pentru zilele moderne, cand timpul nu ajunge, dar pofta de cozonac „ca la mama acasa” ramane! In cel mult 3 ore ai 2 cozonaci mari, aromati si pufosi, fara sa framanti sau eternitate. Testata, verificata, reusita – exact ce ai nevoie inainte de orice sarbatoare .
Vrei sa salvezi reteta? Copiaz-o, da-o mai departe sau tipareste-o! Cozonacul na fost niciodata mai simplu de facut!
Sursa foto: freepik.com