MADR, ANPC si ANSVM au dat amenzi de 1.274.800 lei pentru frauda alimentara
amenzi anpcamenzi madramenzi ansvmalimente falsebranza falsa
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si ANPC si ANSVM continua activitatile de control incepute in 2018, pentru a evalua corectitudinea practicilor comerciale privind utilizarea grasimilor hidrogenate in locul produselor exclusiv pe baza de lapte.
Actiunile se desfasoara incepand cu data de 21 ianuarie 2019, in Bucuresti si in toate municipiile resedinta de judet si urmaresc, in principal, verificarea conformitatii denumirii produselor alimentare ce se comercializeaza, in raport cu inscrisurile de compozitie din sistemul de etichetare.
Astfel, pana la aceasta data au fost verificate 510 unitati comerciale in Bucuresti si in judetele: Dambovita, Prahova, Buzau, Calarasi, Giurgiu, Ialomita, Constanta, Tulcea, Braila, Galati, Vrancea, Vaslui, Arges, Teleorman, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinti, Valcea, Bacau, Neamt, Iasi, Suceava, Botosani, Alba, Sibiu, Mures, Harghita, Brasov, Covasna.
In saptamana 18-22 februarie 2019, s-au efectuat controale in judetele Alba, Sibiu, Mures, Harghita, Brasov, Covasna si in Bucuresti, la 27 de patiserii, 27 de laboratoare cofetarie/patiserie, 30 de pizzerii, 11 fast–food-uri, 16 restaurante/catering.
Din cele 111 unitati verificate, 42 utilizau in procesul de fabricatie specialitati pe baza de grasimi hidrogenate, produsele fiind prezentate consumatorilor ca avand in compozitie branza proaspata, telemea de vaca, cascaval, etc.
De la debutul actiunilor de control din acest an, pentru neconformitatile constatate de echipele mixte de control s-au aplicat sanctiuni contraventionale cu amenda in valoare totala de 1.274.800 lei, din care in perioada 18-22 februarie 2019, suma de 237.400 lei si s-au aplicat sanctiuni cu avertisment in 35 cazuri.
In aceasta saptamana, echipele mixte de control MADR-ANPC-ANSVSA continua verificarile in Bucuresti si in judetele Cluj, Bistrita-Nasaud, Salaj, Maramures, Satu-Mare si Bihor.
In comparatie cu saptamana precedenta, cand procentul de neconformitati a fost de 45%, in urma celor mai recente verificari, s-a constatat o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate cu specialitati obtinute din grasimi hidrogenate pana la procentul de 38 %.
Neregulile majore persista, in detrimentul producatorilor autohtoni de lapte si produse derivate din lapte, inclusiv in privinta informarii corecte a consumatorilor, insa inspectorii MADR depun eforturi sustinute pentru combaterea si eradicarea acestor fenomene.