Concluziile consultarii dintre presedinte si partide: Vom avea un Guvern PNL sau in jurul PNL

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Concluziile consultarii dintre presedinte si partide: Vom avea un Guvern PNL sau in jurul PNL
Concluziile consultarii dintre presedinte si partide: Vom avea un Guvern PNL sau in jurul PNL
de Magda Florea la 11 Oct. 2019
Urmareste-ne pe Google News
noul guvernguvern pnlconsultaripnlklaus iohannis

Dupa ce consultarile dintre presedintele tarii si partidele care alcatuiesc grupurile parlamentare au luat sfarsit, Klaus Iohannis a prezenzat concluziile discutiilor.

Presedintele va desemna un nou premier pana marti


Potrivit presedintelui, cel tarziu marti va desemna un nou premier. Confom legislatiei Romaniei, noul premier desemnat va avea la dispozitie 10 zile sa isi alcatuiasca un Cabinet.
 
Formula pe care o gasi pentru alcatuirea unui nou Guvern trebuie sa primeasca votul de incredere al parlamentarilor. Din nou, va fi nevoie de 233 de voturi pentru a fi desemnat noul Guvern. Daca nu se va intampla acest lucru, si parlamentarii nu vor vota noua formula, presedintele tarii va face o noua numire de premier. 
 
In cazul in care nici noul premier si ministrii propusi de el nu vor obtine votul de incredere in Parlament, se va intra in procedura alegerilor anticipate, care vor avea loc anul viitor.

Presedintele a mentionat ca, daca in Parlament ar cadea succesiv doua propuneri de Guvern, actualul Cabinet, condus de Viorica Dancila, ar ramane in functie.

Iohannis: E nevoie sa se instaleze urgent un nou guvern. Eu prefer un guvern politic


Presedintele a spus ca e nevoie sa se instaleze urgent un nou guvern, "un guvern pe care l-am numit un guvern de tranzitie, fiindca, indiferent daca vom avea anticipate sau alegeri la termen, va fi un guvern care va fi in functiune o perioada relativ scurta
 
De ce spun ca este nevoie sa se instaleze urgent un guvern – fiindca orice zi in plus cu acest guvern interimar pesedist este o zi pierduta pentru Romania si pentru romani", a punctat Klaus Iohannis.
 
In continuare, seful statului a spus ca PSD nu a inteles nimic din dorinta romanilor si nici din evolutia politica, lipsind de la consultari. Va amintim ca initial, Viorica Dancila a spus ca va fi prezenta la consultari, dar mai apoi a declarat ca partidul nu s-a intrunit in CEx pentru a trata subiectul, iar sedinta e organizata abia vineri la ora 18:00, cand consultarile vor fi finalizate, motiv pentru care PSD nu va fi prezent.
 
“PSD a confirmat ca nu a inteles nimic din evolutia politica si din dorinta romanilor, au lipsit de la consultari. Au lipsit nemotivat, adica au chiulit. Acum e nevoie sa se instaleze urgent un nou guvern, un guvern pe care l-am numit un guvern de tranzitie, fiindca indiferent daca vom avea sau nu anticipate sau alegeri la termen va fi un guvern care va fi in functie o perioada relativ scurta.
 
Orice zi cu acest guvern interimar pesedist este o zi pierduta pentru Romania si pentru romani. Eu prefer un guvern politic si nu voi cauta alta solutie decat un guvern politic. (...) PNL a spus foarte clar ca e dispus sa preia guvernarea. Toate celelalte formatiuni au afirmat ca vor sprijin intr-o forma sau alta o astfel de abordare Asa ca de pe acum deja este destul de clar ca ne indreptam inspre un guvern PNL sau in jurul PNL”, a afirmat presedintele Iohannis la finalul consultarii cu cu partidele politice.
 
In schimb, la consultarile cu presedintele au venit toate grupurile parlamentare. Fiecare partid si-a trimis o delegatie alcatuita din cinci reprezentanti. Vezi aici cine a stat la masa vineri cu presedintele.

Klaus Iohannis: "Eu sunt in favoarea alegerilor anticipate"

 
Mai departe, presedintele a spus ca este de partea alegerilor anticipate. 
 
“Personal eu sunt in favoarea alegerilor anticipate, dar dupa prezidentiale. Vreau sa explic putin de ce fac aceasta remarca. Constitutia Romaniei nu favorizeaza alegeri anticipate. Ele se realizeaza foarte greu si numai cu acordul si sprijinul concret al unei majoritati. (...) Sunt dispus sa ma implic, dupa alegerile prezidentiale, intr-o discutie asezata, onesta cu toate partidele politice, pentru a gasi cea mai buna solutie”, a declarat seful statului.
 

Cum va arata noul Guvern?


Presedintele a prezentat concluziile la care a ajuns in urma negocierilor cu partidele. El a punctat faptul ca discutiile nu s-au terminat, ele vor continua si luni, poate si marti, dar intr-o forma mai restransa.

Concluzia principala a consultarilor este ca se va constitui "un guvern PNL" sau "un guvern in jurul PNL", a spus presedintele.

"Vreau sa lamuresc un lucru din capul locului. Acest lucru l-am spus tuturor participantilor. Eu prefer un guvern politic si nu voi cauta alta solutie decat un guvern politic.
 
Astazi s-au prezentat partidele si Partidul National Liberal, care a venit primul, la ora 11:00, la consultari, a spus clar si raspicat – PNL este dispus sa preia guvernarea, chiar daca este complicat, chiar daca se anunta un parcurs dificil.
 
Celelalte formatiuni care au venit toate au afirmat ca vor sprijini, intr-o forma sau alta, o astfel de abordare. Asa ca de pe acum deja este destul de clar ca ne indreptam inspre un guvern PNL sau un guvern in jurul PNL, urmand in zilele urmatoare sa se clarifice aceste nuante.
 
De ce este nevoie urgent de un guvern, in afara de faptul ca trebuie inlocuit rapid guvernul interimar Dancila – avem nevoie acum, urgent, de un guvern care asigura corectitudinea alegerilor prezidentiale. Este nevoie de guvern care pregateste bugetul pentru anul viitor, pentru 2020. Este nevoie de un guvern care inchide cu responsabilitate bugetul pe anul 2019.
 
Si, in acest context, este important de subliniat si avertizez PSD sa nu cheltuie banii romanilor in aceasta faza de interimat!
 
Este nevoie de un guvern urgent care vine si repara greselile facute de PSD in economie.
 
Si aici vreau sa fac o afirmatie, si stiu foarte bine ce spun, cu toata claritatea: nu vor exista taieri de salarii si pensii! Si spun acest lucru pentru a contrazice o afirmatie mincinoasa a pesedistilor si vreau sa repet: Nu vor exista taieri de salarii si pensii!
 
Consultarile incepute astazi vor fi continuate luni, poate chiar si marti, intr-o formula mai restransa, pentru a clarifica foarte bine ce trebuie facut si de ce trebuie facut. Insa vreau sa stie toata lumea ca eu intentionez sa fac repede o desemnare. Luni, cel tarziu marti, voi desemna un prim-ministru care va veni in Parlament cu o propunere de guvern. In contextul desemnarii, sa fie foarte clar: nu voi desemna un personaj din PSD! Nu voi desemna pesedisti pentru guvernare!
 
Este in spatiul public o discutie pe care vreau sa o lamuresc in aceasta faza: alegerile anticipate. Eu am declarat si ieri, si pot sa declar si astazi - personal, eu sunt in favoarea alegerilor anticipate, dar dupa prezidentiale.
 
Si vreau sa explic un pic de ce fac aceasta remarca. Constitutia Romaniei nu favorizeaza alegeri anticipate, as putea chiar sa spun ca, in Constitutia actuala, prevederea este facuta sa inhibe alegeri anticipate. Ele se realizeaza foarte greu si numai cu acordul si sprijinul concret al unei majoritati solide in Parlament. Ca sa fiu mai clar, in Constitutie spune foarte clar: se poate dizolva Parlamentul doar daca doua propuneri succesive de prim-ministru sau doua propuneri succesive de guvern pica in Parlament. Astfel de conditii se intrunesc greu. Este o problema si sunt dispus sa ma implic dupa prezidentiale intr-o discutie asezata, corecta, onesta, cu toate partidele politice, pentru a gasi cea mai buna solutie.
 
Al doilea motiv pentru care acum nu se poate purta aceasta discutie: daca – repet - daca ar pica doua propuneri pe care le-as face in perioada imediat urmatoare, atunci acest Guvern interimar Dancila ar ramane in functie, lucru inacceptabil si de neimaginat, si ar ramane - atentie! - in functie pana cand s-ar organiza acele alegeri anticipate, adica undeva in primavara.
 
Acest scenariu nu poate fi luat in considerare, fiindca ar adanci Romania intr-o criza si intru-un haos de nedescris.
 
Asadar, acum avem nevoie de un guvern rapid instalat, iar dupa alegerile prezidentiale putem sa redeschidem cu totii impreuna discutia pe alegeri anticipate", a declarat Klaus Iohannis.

Citeste si: Topul celor mai importante modificari legislative ale saptamanii
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?
Life Style

De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?

today24 Apr. 2024
Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret

today24 Apr. 2024
Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni
Afla...

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni

today24 Apr. 2024
Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza
Business

Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza

today24 Apr. 2024
Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii
Imobiliare

Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii

today24 Apr. 2024
Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi
Interviurile Manager.ro

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi

today24 Apr. 2024
Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine
Life Style

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine

today23 Apr. 2024
Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni
Afla...

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni

today24 Apr. 2024
Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza
Business

Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza

today24 Apr. 2024
Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii
Imobiliare

Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii

today24 Apr. 2024
Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi
Interviurile Manager.ro

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi

today24 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x