Totodata, purtatorul de cuvant al CE a tinut sa mentioneze cu aceasta ocazie ca in cazul in care problemele legate de statul de drept din Romania se vor agrava in perioada urmatoare, institutia pe care o reprezinta nu va ezita sa actioneze rapid. Declaratia purtatorului de cuvant al Comisiei Europene vine la doar cateva saptamani distanta de avertismentul dat chiar de Frans Timmermans, prim-vicepresedinte al Comisiei Europene, autoritatilor de la Bucuresti. La acea vreme, Timmermans a tinut sa precizeze ca vor fi luate “masuri imediate” in contextul problemelor din tara noastra.
La sfarsitul saptamanii trecute, Frans Timmermans, prim-vicepresedinte al Comisiei Europene, a participat la o dezbatere organizata de postul de televiziune Euronews alaturi de alti oficiali europeni. Printre subiectele abordate in cadrul acestei dezbateri s-a numarat, bineinteles, si situatia statului de drept din tara noastra, situatie care se afla in atentia presei internationale in ultimele luni. Pentru inceput, Frans Timmermans a transmis hotarat ca nici Executivul Uniunii Europene si nici Partidul Socialistilor Europeni (PSE) “nu vor accepta ca Romania sa reduca intensitatea actiunilor anticoruptie”.
Olandezul Frans Timmermans a fost desemnat drept cap de lista al Partidului Socialistilor Europeni pentru alegerile europarlamentare de la finele lunii mai. In aceste conditii, Timmermans spera sa ii ia locul lui Jean Claude Juncker dupa aceste alegeri la sefia Comisiei Europene. Principalul adversar al lui Timmermans in aceasta batalie va fi conservatorul german Manfred Weber, candidat din partea Partidului Popular European (PPE). In acelasi timp, Frans Timmermans este la ora actuala si comisar al Uniunii Europene pentru Imbunatatirea Reglementarilor, Relatii Interinstitutionale, Stat de Drept si Carta Drepturilor Fundamentale.
In continuarea dezbaterii organizate de cei de la Euronews, Frans Timmermans a fost intrebat la un moment dat de ce Uniunea Europeana a adoptat o pozitie atat de dura in cazurile Poloniei si Ungariei, in timp ce in fata Romaniei s-a dovedit a avea o pozitie mult mai blanda. In acest context, Frans Timmermans a tinut sa mentioneze de la bun inceput ca in tara noastra, “problema este lupta impotriva coruptiei”.
Incercand sa sintetizeze ceea ce se intampla in tara noastra in ultima perioada, Frans Timmermans a spus ca “politicienii romani incearca sa scape de presiunea pe care o simt in aceasta lupta anticoruptie, acest lucru fiind inacceptabil”. In aceasta situatie, Frans Timmermans transmite ca “atat Comisia Europeana, cat si familia europeana PSE vor spune un “nu” hotarat”. De asemenea, prim-vicepresedintele Comisiei Europene a tinut sa atraga atentia asupra unui fapt cunoscut, si anume ca “atunci cand statul de drept are probleme, cand nu exista un sistem de verficicari si echilibru, coruptia va creste in cele din urma”.
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si