Pandemia si razboiul mondial (oricare dintre ele, nu conteaza) in viziunea presedintelui Trump
Statisticile spun ca peste 90% dintre romani nu cumpara (si nu citesc) nicio carte intr-un an de zile. Sunt studii din care rezulta faptul ca peste 50% dintre romani sunt analfabeti functionali. Rezultatele la examenele de titularizare ale invatatorilor si profesorilor sunt penibile, invatamantul romanesc e varza, nivelul mediu de cultura generala al romanilor nu trece, cum se spune, de genunchiul broastei etc. etc. Toate afirmatiile de mai inainte sunt adevarate. Sa ne uitam, totusi, cum stau lucrurile si la case mai mari. De fapt, la cea mai mare "casa".
Cea mai mare "casa" din lume este cea de peste Ocean, inventatoarea democratiei, a drepturilor fundamentale ale omului si, mai nou, a corectitudinii politice si unde, si mai recent, hobby-ul national a devenit daramarea de statui.
Recent, mai exact luni, 10 august, presedintele american a sustinut o conferinta de presa. In cadrul acesteia, "cel mai puternic om de pe planeta" a atins din nou subiectul pandemiei. Nu, de data asta nu ne-a mai sfatuit sa bem dezinfectant de toalete sau inalbitor de rufe pentru a deveni imuni la asaltul noului coronavirus.
La cea mai recenta iesire publica, presedintele Statelor Unite a tinut sa faca un excurs istoric pe subiectul molimelor si a felului in care acestea au schimbat fata si soarta lumii.
Cu prilejul conferintei de presa amintite, presedintele Trump a declarat, in fata jurnalistilor ca "al doilea Razboi mondial al luat sfarsit datorita marii pandemii de gripa spaniola izbucnita in 1917."
Departe de mine gandul de a-l contrazice pe domnul Trump, dar gripa la care se refera nu a izbucnit in Spania, ci in Statele Unite (presa spaniola a fost doar prima care a relatat despre aparitia acesteia).
Si, sa nu-i fie cu suparare domnului D. Trump, dar gripa cu pricina a izbucnit in 1918, iar nu in 1917.
Mai precis, gripa "spaniola" a izbucnit in Kansas, in martie 1918. Razboiul mondial era in toi si nu s-a incheiat decat la 11 noiembrie, acelasi an cand, la Paris, a fost semnat un armistitiu intre partile beligerante.
Acuma poate ca nu-i mare bai ca presedintele american (aflat la finalul primului mandat si candidat pentru inca unul) a dat ca data de aparitie a gripei spaniole anul 1917 in loc de 1918, nu-i bai nici ca Razboiul mondial nu a luat sfarsit in 1917, ci un an mai incolo (si nicidecum din pricina izbucnirii gripei spaniole).
Problema este alta: este drept ca, si in 1917 si in 1918, in lume avea loc un Razboi mondial, insa nu al doilea, ci primul. Al doilea avea sa izbucneasca abia in 1939 si sa se incheie in 1945.
Sa fim totusi, intelegatori: presedintele Trump s-a nascut abia in 1946, drept pentru care nu are, saracul, de unde sa stie ce s-a intamplat inainte de venirea sa pe lume.
Si poate ca micul Donald nici n-a prea fost atent la scoala la orele de istorie, desi ar cam fi trebuit, fiindca Statele Unite au avut, in ambele conflagratii mondiale, o contributie decisiva la infrangerea Germaniei si a aliatilor sai.
Dar asta a fost atat de demult incat ce mai conteaza?
Poate ca mai conteaza, insa, pentru veteranii americani din al doilea Razboi mondial, care mai sunt inca in viata.
Dar si acestia sunt atat de putini si atat de batrani, incat votul lor nu mai conteaza.
Sursa foto: maxpixel.net