In continuarea discursului sau, Frans Timmermans a tinut sa mentioneze ca pana in momentul de fata nu a primit niciun fel de raspuns la scrisoarea trimisa catre autoritatile romane in urma cu ceva timp. Prim-vicepresedintele Comisiei Europene sustine ca a trimis o scrisoare oficiala catre presedintele Klaus Iohannis, catre prim-ministrul Viorica Dancila si catre cei doi presedinti ai Camerelor din Parlament, si anume Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu. Timmermans face referire la aceasta scrisoare prin remarca ca a reprezentat practic “un pas preventiv pentru a avertiza autoritatile ca inca nu este prea tarziu si inca se pot corecta toate aceste lucruri”.
Frans Timmermans transmite cu aceasta ocazie si care este punctul de vedere al Comisiei Europene cu privire la ceea ce se intampla in tara noastra, acesta transmitand niste indemnuri extrem de clare la adresa guvernantilor din coalitia PSD - ALDE. Astfel, prim-vicepresedintele Comisiei Europene transmite politicienilor de la Bucuresti sa renunte la adoptarea modificarilor legilor justitiei si sa nu slabeasca lupta anticoruptie: “Nu adoptati acea legislatie, nu reduceti lupta anticoruptie, nu continuati sa mergeti pe aceasta cale!”. In incheiere, Timmermans mai lanseaza un indemn cu privire la necesitatea implementarii recomandarilor pe care Comisia le-a trimis deja.
Prim-vicepresedintele Comisiei Europene noteaza, de asemenea, ca institutia pe care o reprezinta “a fost nevoita in ultimele luni sa tot revina asupra evolutiei statului de drept in Romania”. Totodata, Timmermans evidentiaza faptul ca atat Comisia Europeana, cat si Comisia de la Venetia sau GRECO au facut recomandari tarii noastre in acest sens, insa toate aceste recomandari “nu au fost luate in considerare”.
In ultimele zile se vorbeste tot mai des despre aceasta “optiune nucleara” pe care o are Bruxelles-ul in maneca, si anume declansarea procedurilor Articolului 7 impotriva tarii noastre. Romania nu ar fi prima tara care s-ar confrunta cu o asemenea problema, procedurile fiind deja in curs pentru alte doua tari - Ungaria, respectiv Polonia. In cel mai rau caz, Articolul 7 poate duce in cele din urma la suspendarea dreptului de vot a unei tari membre, insa procedura este una de lunga durata.
In acest context, Frans Timmermans transmite ca Romania nu trebuie sa ajunga in aceeasi situatie cu care se confrunta acum Polonia si Ungaria, existand inca sanse ca situatia sa intre pe un fagas normal. Astfel, Timmermans noteaza ca “Parlamentul de la Bucuresti a adoptat legislatia pe tema justitiei, insa aceasta nu a fost pusa inca in aplicare, ceea ce inseamna ca autoritatile din Romania pot fi inca convinse sa nu faca pasi in aceasta directie”. Totusi, chiar si in aceste conditii, Frans Timmermans recunoaste ca tot ceea ce a vazut pana acum in tara noastra “nu este prea incurajator”, insa acest lucru nu il va impiedica sa incerce sa convinga institutiile romane pe aceasta tema.
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si