In aceste conditii, Putin isi intareste declaratiile conform carora tara sa este pregatita sa imite orice intentie a SUA de a desfasura noi rachete in apropiere de granitele rusesti, stationand rachete in apropiere de Statele Unite. Toate aceste amenintari emise acum de presedintele rus Vladimir Putin vin in contextul in care, la inceputul lunii, secretarul de stat Mike Pompeo anunta ca Statele Unite vor suspenda obligatiile asumate in cadrul Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF). Acuzandu-i la randul sau pe rusi ca nu au respectat prevederile Tratatului, Donald Trump l-a amenintat pe Vladimir Putin cu “reactii militare”.
Asa cum obisnuieste in fiecare an, Vladimir Putin vorbeste cu ocazia discursului sau anual despre realizarile din punct de vedere militar pe care le-a reusit tara sa in ultimele 12 luni. Discursul din acest an a debutat cu prezentarea unor informatii despre o drona subacvatica cu capabilitati nucleare, care “va fi lansata chiar in primavara”. In acest context, liderul de la Kremlin transmite ca Rusia a fost nevoita sa se inarmeze si sa dezvolte un arsenal nuclear specific secolului XI, ca raspuns la amenintarile venite in ultimii ani din partea Statelor Unite.
Cand a facut aceste acuzatii la adresa SUA, Vladimir Putin s-a referit in primul si primul rand la asa zisele “lansatoare din Romania si Polonia, care sunt capabile sa lanseze rachete de croaziera Tomahawk”. Discutia cu privire la dispozitivele americanilor montate in tara noastra este mai veche, oficialii SUA sustinand de fiecare data ca scutul de la Deveselu are un caracter exclusiv defensiv.
In continuarea discursului sau, presedintele Vladimir Putin a vorbit si despre racheta hipersonica Tsirkon, racheta care are o viteza de noua ori mai mare decat viteza sunetului si care ar putea distruge centrele de comanda de pe teritoriul Statelor Unite in numai 5 minute.
Facand referire la “criza rachetelor” din 1962, Vladimir Putin sustine ca tara sa are un avantaj in privinta unei prime lovituri nuclerare. La mai bine de 50 de ani de la acel eveniment, Rusia se teme ca Statele Unite ar putea instala in Europa rachete nucleare cu raza medie de actiune, in contextul in care Tratatul INF ar putea sa nu mai existe peste numai cateva luni.
In aceste conditii, Vladimir Putin a emis un avertisment foarte clar la adresa SUA cu privire la faptul ca Rusia este pregatita sa reactioneze similar la orice intiativa de peste Ocean privind desfasurarea de rachete mai aproape de granitele teritoriului rus. Liderul de la Kremlin a dat de inteles ca rachetele hipersonice de care dispune tara sa pot fi instalate oriunde, pe nave si submarine trimise in apropierea apelor teritoriale ale SUA. Tinand cont de viteza si de raza lor de actiune, rachetele nici nu trebuie plasate prea aproape de SUA, ceea ce va face ca misiunea gasirii lor sa fie foarte dificila pentru americani.
Nu este pentru prima data cand presedintele Vladimir Putin lanseaza un astfel de avertisment. In trecut, Departamentul de Stat american a reactionat cu privire la aceste amenintari, catalogandu-le drept “propaganda” menita sa abata atentia de la incalcarea de catre Rusia a Tratatului INF.
Citeste si: Recolta de kilometri de autostrada pe cap de ministru
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Guvernul trebuie sa adopte acum pachetul fiscal! Impact dublu si dezastruos in toamna, daca masurile fiscale nu erau luate acum – avertismentul ministrului Finantelor
Game over pentru industria jocurilor de noroc din Romania! Guvernul Bolojan anunta o furtuna fiscala inclusiv pentru cazinourile online. "Niciodata nu a existat atata curaj!"
Noul pachet fiscal nu include majorarea impozitului pe tranzactiile bursiere – o veste buna pentru investitori
Surse - Proiectul final cu masurile fiscale pe care Guvernul il va prezenta Parlamentului. Impozit pe dividende de 16%, impozit specific pe cifra de afaceri a bancilor
Surpriza pe pietele internationale: Dobanzile coboara, iar Romania respira usurata, ne indepartam de riscul de retrogradare la categoria Junk, nerecomandata investitiilor
Programul Startup Nation 4 primeste unda verde: 22.000 de antreprenori, mai aproape de finantare. Inscrierile se redeschid, iar regulile se schimba
Partenerii nostri
Calendar ANAF: Ce declaratii fiscale se depun in luna iulie 2025
Plata fara document justificativ: Cum se inregistreaza in contabilitate
Cum sa va organizati corect documentatia contabila si sa evitati sanctiunile si intarzierile
Constructii fara autorizatie in 2025: ce prevede OUG 31 si cum se modifica Legea 50/1991
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Noul pachet fiscal nu include majorarea impozitului pe tranzactiile bursiere – o veste buna pentru investitori
Surse - Proiectul final cu masurile fiscale pe care Guvernul il va prezenta Parlamentului. Impozit pe dividende de 16%, impozit specific pe cifra de afaceri a bancilor