Centenar cu certificare BIO pentru Magiunul de Topoloveni
magiun topolovenimagiun biosonimpexbibiana stanciulov
Sonimpex Topoloveni, compania producatoare a Magiunului de Topoloveni, va organiza, pe 12 septembrie, traditionala zi a portilor deschise la deja celebra fabrica.
In acest an, evenimentul marcheaza intrarea fabricii in cel de-al 100-lea an de existenta, prilej cu care vor fi lansate primele borcane de magiun de prune certificat BIO.
Potrivit companiei, monografia Topoloveniului, Arhivele Statului si unele hrisoave vorbesc despre inceputurile Fabricii de magiun din Topoloveni la 1914, inainte de intrarea Romaniei in primul Razboi Mondial.
Maximilian Popoviciu a pus bazele fabricii, pe principiile prepararii magiunului de prune in gospodariile taranesti locale, adica in cazane cu pereti dubli, cu abur, care sa imite oalele de lut introduse in cuptoare de pamant de catre gospodine.
Magiunul de Topoloveni se prepara fara foc, la abur, la o temperatura menajanta, care asigura produsului finit conservarea nutrientilor din fructele proaspete: macroelementele, microelementele, fibrele alimentare si antioxidantii.
"Brandul Magiun de prune Topoloveni vine din alte vremuri si noi, ca producatori, ne-am impus sa-l facem sa supravietuiasca oricarei crize - asta inseamna traditie gastronomica!
A fost un soc pentru masa consumerista cresterea pretului magiunului acum mai bine de un an, dar a fost compromisul pe care a trebuit sa-l facem pentru supravietuirea brandului.
Pentru ca nu mai putem sa-l oferim maselor consumeriste, tot ce avem de facut este sa-i demonstram prin certificari valoarea intrinseca.
Asta facem de vreo trei ani, de cand magiunul nostru primeste, anual, importante premii internationale, iar, acum, intra intr-o noua etapa, cea a certificarii BIO", a declarat Bibiana Stanciulov, directorul si unicul asociat al companiei producatoare, citata de Agerpres.
Potrivit Sonimpex, nicio alta fabrica de conserve din Romania nu mai produce magiunul de prune dupa metoda traditionala.
Compania arata ca reteta traditionala a magiunului romanesc presupune utilizarea unui singur ingredient pe tot parcursul procesului de preparare: prunele proaspete, alese din cel putin patru soiuri de toamna.
Prunele trebuie coapte bine, terciuite, dupa care, marcul rezultat se fierbe pana cand produsul scade, pe fondul evaporarii apei.
Desi intregul flux de productie a fost si este in continuare 100% natural, fara zahar adaugat, fara conservanti, fara aditivi, fara E-uri, Magiunul de prune Topoloveni nu a fost certificat BIO pana in prezent, insa, in acest an, materia prima utilizata (100% prune) detine atestat de produs BIO, astfel incat si produsul finit este tot BIO.
"Din respect pentru consumatori, garantia BIO era necesara, mai ales ca acest produs va fi promovat si exportat in strainatate in urmatorii ani", a mai spus Stanciulov.