Data fiind structura sa bine organizata si cu functii clar stabilite, chiar si mici alterari ale cursului sau normal de functionare pot avea un impact semnificativ asupra echilibrului acestui sistem.
Astfel, este important de cunoscut atat care sunt cele mai comune afectiuni ce implica organele reproducatoare feminine, cat si semnificatia acestora si modul de gestionare din punct de vedere terapeutic.
Sistemul reproducator feminin este alcatuit din urmatoarele componente:
Fiecare din aceste structuri anatomice poate fi afectata intr-un moment de-a lungul vietii, insa unele organe sunt tinte mai frecvente (ex: uterul si ovarele).
Cu toate acestea, majoritatea patologiilor uterine, ovariene, precum si ale celorlalte structuri sunt de severitate usoara-moderata si beneficiaza de tratament. Cateva exemple de afectiuni ale sistemului reproducator sunt urmatoarele:
Fibroamele uterine constituie cea mai comuna afectiune benigna ce se dezvolta la nivelul peretelui uterin.
Un fibrom uterin poate varia ca dimensiuni, poate fi asociat de alte fibroame simultan si poate determina o simptomatologie sugestiva (dureri abdominale, dureri in timpul contactului sexual si sangerari menstruale).
Tratamentul poate fi constituit atat din supraveghere si administrare de preparate medicamentoase, cat si de indepartare chirurgicala (cu scopul permiterii sarcinilor viitoare). De multe ori, femeia cu fibroame uterine este asimptomatica, astfel ca niciun tratament nu este necesar si se practica doar monitorizarea periodica.
Prognosticul este unul bun data fiind incidenta crescuta de cazuri asimptomatice si raspunsul bun la tratament in cazurile simptomatice.
2. Endometrioza
Endometrioza este o stare patologica ce presupune existenta de tesut endometrial ectopic (in afara zonei anatomice caracteristice, la nivelul uterului).
Endometrul reprezinta stratul intern al peretelui uterin, cu un rol hormonal important si implicat direct in etapele ciclului menstrual si, prin urmare, in reproducere. In unele situatii, tesutul endometrial se poate regasi la nivelul colului uterin, la nivelul ovarelor sau chiar la nivel intestinal.
Simptomatologia se poate recunoaste prin durerile abdominale intense, sangerari anormale si infertilitate. Tratamentul variaza de la monitorizare (in cazurile asimptomatice si/sau usoare) pana la medicamente sau excizie chirurgicala.
Ultimele NOUTATI
Leul isi reia picajul in fata euro si se depreciaza chiar si in raport cu francul elvetian! Cursul valutar incepe din nou sa se cutremure
20 de sfaturi despre bani de la miliardari: ce fac ei diferit si ce poti aplica si tu
Romania, incotro? Tara cu cel mai mare deficit bugetar din UE e la rascruce. Dobanzile, cursul valutar si Bursa, pe jar!
Ai nevoie de viza pentru Tunisia? Ce documente trebuie sa pregatesti inainte de plecare
Partenerii nostri
Organizarea eficienta a documentelor in companie
Inspectia Muncii vine in ajutorul angajatorilor! Ce anunt a facut legat de REGES ONLINE
Salariatul refuza sa fie sanctionat disciplinar. Ce poate face angajatorul?
Monografie contabila privind rezultatul unei inspectii fiscale
ANAF revizuieste criteriile de evaluare a riscului fiscal
Impozitul pe constructii speciale: Metoda de calcul si exemplu aplicat
Minivacanta de Rusalii 2025 - weekend prelungit in iunie. Afla cate zile libere ai
Recidiva 2025: Infractiunile cu cel mai mare risc si SOLUTIILE propuse in noua Strategie Nationala
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Te-ar putea interesa si