Ca sa nu va ingrasati, mancati la ora potrivita
sanatatealimentatiebioritmuricontrolul greutatiicrononutritie
Ora la care mancam este la fel de importanta ca si ceea ce mancam, dupa cum ne reamintesc rezultatele unui experiment realizat de oameni de stiinta americani, publicate recent in revista Nature Medecine. Pe scurt, hranirea decalata in raport cu orologiul nostru biologic ne face sa luam in greutate.
Ritmurile biologice ale organismului nostru sunt guvernate de un orologiu situat in creier. Distrugerea acestui orologiu biologic la animalele de laborator duce la disparitia a numeroase ritmuri circadiene (care functioneaza la 24 de ore).
In acest experiment, realizat pe soareci, cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania au suprimat gena orologiului, numita BMAL1. Desincronizate, rozatoarele au inceput sa manance atunci cand ar fi trebuit sa doarma, si invers, ajungand in cele din urma obeze, desi absorbeau aceeasi cantitate de hrana ca si soarecii “normali”, care nu s-au ingrasat.
Omul nu este un animal nocturn
“Aceasta experienta ne arata ca obezitatea nu este legata neaparat de o anomalie intre aportul si consumul de energie, afirma profesorul Arnaud Basdevant, seful serviciului nutritie de la spitalul Pitie-Salpetriere, din Paris. Sunt si alti factori implicati, iar aceasta lucrare ne releva legatura dintre starea de veghe, somn si obezitate.”
Ceasul biologic al omului este reglat de numeroase alternante din mediul sau: lumina si intunericul, activitatea si repaosul, veghea si somnul. “Orologiul intern trebuie sa functioneze in armonie cu toti acesti factori de mediu”, explica profesorul Yvan Touitou, specialist in ritmuri biologice. Munca in ture sau de noapte, decalajele orare, slaba expunere la lumina sau cecitatea sunt, de asemenea, cauze care ajung sa deregleze acest orologiu, determinand o desincronizare.
Omul nu este un animal nocturn. Ca dovada, cei care lucreaza noaptea platesc un greu tribut pentru activitatea lor decalata. Simptomele desincronizarii si ale intolerantei la munca in ture cuprind numeroase semne, printre care oboseala, tulburari ale apetitului care pot antrena o crestere in greutate, asa cum s-a observat in special la infirmierele de noapte, sau tulburari importante ale somnului ce pot sta la originea obezitatii atunci cand privarea de somn este cronica.
Daca efectele negative ale desincronizarii la lucratorii de noapte sunt bine cunoscute, ce se intampla cu toate celelalte? Trebuie sa tinem seama de orologiul nostru biologic pentru a-l acorda cu orele la care luam masa? Fara indoiala, ne raspund specialistii.
Conceptul de “crononutritie” dezvoltat de unii guru ai slabirii se bazeaza pe date validate de stiinta. “Lumina ne sincronizeaza ritmurile cu mediul inconjurator prin intermediul retinei; este deci firesc sa luam masa de pranz la ora 13 iarna, dar ea ar trebui luata la ora 14 vara”, explica profesorul Jean-Marie Bourre, specialist in neuro-farmaco-nutritie, autor al lucrarii “Crono-dietetica”.
Glucide la cina
Pentru acest specialist, masa are ca scop sa satisfaca foamea pana la satietate; cu totul contrar “rontaielii” indiferente fata de nivelul foamei. “Dupa inceputul mesei, creierul are nevoie de 20 de minute pentru a trimite un semnal de saturatie”, explica Jean-Marie Bourre. Daca mananci prea repede inseamna ca nu lasi timp creierului sa trimita acel semnal, “ceea ce explica de ce un regim de slabire in care luarea mesei este expediata pentru ca te simti vinovat ca mananci, face ca, in cele din urma, sa te ingrasi!”.
Desi cina nu trebuie sa fie prea copioasa, ea trebuie totusi sa aduca suficienta energie meningelui. “Creierul poate lucra mai mult noaptea decat ziua; dati-i destule glucide (mai ales paine) la cina, pentru a evita o hipoglicemie nocturna, care chiar daca poate trece nesesizata altereaza memorarea, perturband stocarea datelor acumulate si reducand redarea acestora”, explica Jean-Marie Bourre.
Dupa “postul” lung de opt sau noua ore din timpul noptii, organismul are nevoie de o masa compusa dintr-o cantitate suficienta de glucide, lipide si proteine. Idealul? Breakfast-ul dupa model englezesc: zaharuri lente (paine, cereale) si rapide (suc de fructe, dulceata, miere) corecteaza hipoglicemia matinala. Adaugati-le proteinele din branza, oua sau jambon. “Micul dejun trebuie luat intre orele 6 si 8 dimineata si sa dureze circa 15 minute”, estimeaza doctorul Marc Schwob, psihiatru si cronobiolog. In schimb, este inutil sa fortam copiii sa se hraneasca imediat ce s-au dat jos din pat. “Este nevoie de 20 de minute dupa trezire pentru a li se face foame”, precizeaza Jean-Marie Bourre.
Sursa: Le Figaro