Ce este vitamina D si care este rolul acesteia in organism
vitaminevidamina dsurse vitamina d
Vitamina D are un rol esential pentru sanatatea organismului. Expunerea la razele solare contribuie la producerea naturala in corp a acestei vitamine. Se mai poate procura si din anumite alimente, de pilda, din oua si din peste. Unul dintre rolurile pe care il are vitamina D este de a asimila calciul si de a contribui la mineralizarea osoasa optima.
Ce beneficii are vitamina D?
Pentru a te putea bucura de
beneficiile unui aport suficient de vitamina D, este important ca mai intai sa cunosti care sunt. Pe langa faptul ca sustine nivelurile normale de calciu si fosfor in organism, datorita faptului ca le faciliteaza absorbtia, ofera si alte beneficii. Iata, asadar, in ce modalitati iti poate ajuta organismul aceasta vitamina:
Sprijina functionarea tiroidei
Vitamina D este importanta pentru functionarea in mod optim a glandei tiroide si, implicit, si a paratiroidei, si a hipofizei. Tiroida este esentiala pentru organism, intrucat regleaza actiunile care au loc la nivelul sau. Cand exista dezechilibre la nivelul modului in care se desfasoara procesele acestuia, intregul organism poate fi dat peste cap si creste riscul de a dezvolta afectiuni. Astfel, corpul nu poate functiona corespunzator in lipsa cantitatii optime de vitamina D.
Are o contributie in prevenirea problemelor osoase
Intrucat are capacitatea de a sustine absorbtia calciului in sange si ajuta la mentinerea nivelului sau adecvat, poate preveni dezvoltarea osteoporozei si reduce riscul de a face fracturi. Cele doua afectiuni sunt asociate cu nivelul de sanatate pe care il au oasele si articulatiile.
Este o componenta benefica pentru inima
Aceasta vitamina influenteaza benefic inima, deoarece poate regla ritmul cardiac. Atunci cand exista o carenta de vitamina D, procesul optim de functionare a inimii este afectat si pot aparea unele probleme de sanatate. Pentru a te asigura ca ritmul batailor inimii tale este in parametrii normali, este esential sa ai un aport suficient de vitamina D, indiferent ca stai la soare in perioadele sigure, fie ca o procuri din alimentatie.
Sustine intarirea sistemului imunitar
Unul dintre cele mai mari beneficii pe care le ofera vitamina D este ca reprezinta un sprijin pentru intarirea sistemului imunitar. Pe langa acest fapt, amplifica proprietatile pe care le au vitaminele A si C, care, la randul lor, au un rol esential in intarirea si mentinerea sistemului imunitar in parametrii optimi.
Surse alimentare pentru vitamina D
Organismul poate produce singur aceasta vitamina atunci cand este expus la soare cel putin zece minute pe zi, in afara perioadelor caniculare. Exista insa si anumite surse alimentare din care iti poti asigura necesarul zilnic de vitamina D. Iata care sunt acestea:
- Surse de provenienta animala: peste (ton, somon, hering, pastrav, macrou, sardine), ulei din ficat de cod, creveti, unele lactate (lapte fortificat, iaurt fortificat), galbenus, ficat de vita;
- Sursa de provenienta vegetala: cereale fortificate, margarina, suc natural de portocale fortificat;
- Ciuperci. [1]
Cantitati de vitamina D recomandate zilnic:
- Copiii cu varste cuprinse intre zero si douasprezece luni: 10 mcg (400 IU);
- Copiii peste douasprezece luni si adolescentii: 15 mcg (600 IU);
- Adultii cu varste cuprinse intre 18 si 70 de ani: 15 mcg (600 IU);
- Adultii care au peste 70 de ani: 20 mcg (800 IU);
- Femeile insarcinate sau care se afla in perioada de alaptare: 15 mcg (600 IU). [1]
Important de retinut: numai medicul poate constata deficienta de vitamina D, in baza unor analize de laborator, caz in care recomanda suplimentele alimentare ce o contin. Excesul de vitamina D, atunci cand aceasta este administrata fara acordul medicului, poate duce la unele afectiuni.
Sursa de referinta:
1. Devje, Shahzadi. “Vitamin D: Benefits, Sources, Deficiencies.” Healthline, Healthline Media, 14 Jan. 2022, www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-vitamin-d#:~:text=Vitamin%20D%20helps%20your%20body,available%20as%20a%20dietary%20supplement, accesat la 29 august 2022.