Ce fac oamenii cand le este foame? Unii mananca, altii rabda
La intrebarea "Ce faci atunci cand iti este foame?" cei mai multi dintre noi ar raspunde fara sa stea pe ganduri: "Ce sa fac? Mananc!". Adica ori ne ducem la frigider si cautam ceva de mancat, ori gatim ceva, ori iesim la un restaurant sau la o terasa (asta in vremea in care acestea erau dechise), ori punem mana pe telefon si comandam ce avem chef. Nimic mai simplu. Sunt, insa, in lume, si oameni (nu putini) care, la aceeasi intrebare sunt nevoiti sa raspunda: "Rabd".
Cat timp poate un om rabda de foame? Daca apuca sa rontaie ceva seminte sau o radacina sau te miri ce altceva, omul poate rabda de foame si ani de zile. Totusi, pana cand? Pana cand, in sfarsit, moare. De foame.
Organizatia Natiunilor Unite a estimate ca, la ora actuala, aproape 900 de milioane de oameni din intreaga lume sufera de foame cronica.
Cei mai multi oameni condamnati la foame traiesc in Asia (515 milioane de oameni) si in Africa (256,5 milioane).
Ce se va intampla cu acestia? Intr-o buna zi vor muri de foame.
Ca sa ne fie foarte limpede despre ce vorbim sa spunem ca, citand un raport ONU, in fiecare minut 18 oameni mor de foame in intreaga lume
Poate ca populatia lumii acrescut prea mult, iar planeta nu mai poate asigura resursele de hrana pentru cei 7,8 miliarde de oameni? Nici vorba.
Conform Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) in lume sunt produse suficiente alimente pentru a hrani intreaga populatie a planetei.
Ce se intampla, atunci, cu mancarea? De ce nu ajunge ea la cei care sufera de foame si mor din pricina ei?
Simplu: pentru ca hrana este prost distribuita la nivel global.
Atat de prost incat, in toata lumea, oamenii arunca la gunoi mancare in valoare de 850 de miliarde de euro pe an, conform unui studiu realizat de Parlamentul European.
Doar in Europa sunt aruncate la gunoi, anual, alimente in valoare de 143 de miliarde de euro.
Sigur, acest lucru nu-i intereseaza catusi de putin pe marii producatori de produse alimentare: pe acestia nu-i intereseaza decat sa-si vanda marfa, nu si ceea ce se intampla cu aceasta dupa ce a fost cumparata.
Ca a fost mancata sau aruncata la gunoi nu are, pentru marii jucatori din industria alimentara, absolut nicio importanta.
Tarile europene unde se arunca la gunoi, anual, cea mai multa mancare sunt: Olanda (541 kg/ locuitor/ an), Belgia (345kg), Cipru (327 kg), Estonia (265 kg), Polonia (247 kg), Marea Britanie (236 kg), Irlanda (216 kg), Suedia (209 kg), Austria (189 kg), Finlanda (179 kg) si Italia (175 kg).
Toate cifrele prezentate pana acum se refera la foametea de dinainte de declansarea pandemiei COVID-19, iar studii de data recenta semnaleaza faptul ca pandemia de coronavirus ar putea agrava situatia.
Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) au dat publicitatii un comunicat comun, in care afirma ca "incertitudinile asupra disponibilitatii de produse alimentare ar putea declansa o reducere severa a exporturilor, care ar putea avea drept efect o penurie alimentara la nivel mondial."
Iar accentuarea crizei alimentare nu se va datora diminuarii resurselor, ci se va declansa ca urmare a restrictiilor de circulatie impuse fortei de munca sezoniere care lucreaza in agricultura si restrictiilor de transport impuse de autoritati din pricina pandemiei.
Conform celor trei organizatii amintite, foametea si malnutritia care afecteaza deja sute de milioane de oameni de pe intreaga planeta ar putea capata, din pricina pandemiei, efecte dramatice.
Asta in limbaj diplomatic. Mai frust spus, este de asteptat ca anul acesta sa moara de foame, in intreaga lume, mai mult de 9 milioane de oameni.
Sursa foto: maxpixels.net