Ce sanse ai sa te infectezi cu Sars-CoV2 dupa vaccinare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce sanse ai sa te infectezi cu Sars-CoV2 dupa vaccinare
Ce sanse ai sa te infectezi cu Sars-CoV2 dupa vaccinare
de Magda Florea la 13 Apr. 2021
Urmareste-ne pe Google News
studiureinfectarevaccinare

Exista inca multe intrebari fara raspuns, sau cu raspunsuri incomplete legate de anumite aspecte ce tin de pandemie, de noul virus, dar si despre vaccinuri. Fiecare zi care trece sub auspiciile pandemiei ne scoate la iveala informatii utile despre toate aceste aspecte si ne intareste speranta ca sfarsitul crizei pandemice e aproape.
 

Una dintre cele mai frecvente intrebari ale romanilor se leaga de vaccinuri. Multi oameni se intreaba daca exista risc de infectare post-vaccinare si daca da, cat este el de ridicat.
 
Au inceput sa apara si raspunsurile. Un studiu recent desfasurat de MedLife vine sa lamureasca aceasta nedumerire.
 
MedLife anunta finalizarea primei etape a studiului privind raspunsul imun al organismului in urma vaccinarii impotriva COVID-19, prin determinarea titrului de anticorpi specifici IgG anti-Spike. Studiul a fost realizat pe un esantion de 889 de persoane, cu varste cuprinse intre 20 si 70 ani, alese in mod aleatoriu din randul personalului medical si auxiliar al companiei, din toate regiunile tarii.
 
Conform concluziilor studiului, se pare ca persoanele care se imunizeaza impotriva noului coronavirus au un risc foarte mic de infectare.

 

Datele studiului:


  • 99,7% dintre participanti au dezvoltat anticorpi neutralizanti cu valori mai mari de 80 AU/ml la 8-15 zile de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin;
 
  • Doar  0.3% persoane nu au dezvoltat anticorpi nici dupa administrarea rapelului;
 
  • Doar 1% din persoanele vaccinate s-au infectat dupa ce au intrat in contact cu un bolnav Covid-19.  Cele mai vulnerabile sunt persoanele cu titru mic de anticorpi dobanditi dupa rapel, dar chiar si in randul acestui segment, rata de infectare este mica, de aproximativ 2%. Cei care s-au imbolnavit au dezvoltat forme usoare (71%) sau medii, fara semne de penumonie (29%). Studiu mai arata ca doua treimi dintre cei care au facut boala dupa vaccin au fost in contact direct cu o persoana infectata din gospodarie.
 
  • Antecedentele COVID-19 aduc diferentieri in ceea ce priveste titrul de anticorpi dobanditi. Prin urmare, persoanele care au trecut prin infectie cu SARS-CoV-2 in trecut dezvolta un titru de anticorpi neutralizanti de pana la 14 ori mai mare chiar dupa prima doza de vaccin, comparativ cu cei care nu au venit anterior in contact cu virsusul. In schimb, pentru doua treimi din cei care nu au avut COVID-19, titrul de anticorpi depaseste valoarea de 80 AU/ml abia dupa administrarea celei de-a doua doze de vaccin. Asadar, probabil se impune evaluarea de catre Ministerului Sanatatii a vaccinarii persoanelor care au trecut prin boala cu o singura doza pentru a optimiza campania de vaccinare.
 
  • In ceea ce priveste evolutia anticorpilor dupa prima si a doua doza de vaccin, s-a observat ca dupa rapel, valoarea titrului de anticorpi creste cu 30% in randul persoanelor care au avut COVID-19 si de 6 ori in randul celor care nu au trecut prin infectie cu coronavirus.


 
  • Tinerii dezvolta valori mai mari ale titrului de anticorpi post-vaccinare. valorile titrului de anticorpi la 8-15 zile dupa rapel coreleaza semnificativ cu varsta. Cele mai ridicate valori se inregistreaza in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 20 si 29 de ani si scad gradual la celelalte categorii de varsta, ajungand la valori cu peste 30% mai mici in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 50 si 70 de ani.
 
  • Diferente ale titrului de anticorpi pe genuri: In ceea ce priveste diferentele intre femei si barbati, acestea se pot observa mai accentuat abia dupa varsta de 50 ani, barbatii din aceasta categorie prezentand niveluri cu aproape 40% mai mici ale titrului de anticorpi post-vaccinare decat femeile de aceeasi varsta.
 
  • De asemenea, valori mai mici ale anticorpilor au fost inregistrate si in randul personelor care au grupa sanguina 0I, indiferent de RH.
 
  • Comorbiditatile reprezinta un factor de impact asupra titrului de anticorpi post-vaccinare. Astfel, s-a observat ca persoanele care sufera de cel putin 2 afectiuni cronice dezvolta valori cu 40% mai mici ale titrului de anticorpi, sub media populatiei analizate. Mai mult decat atat, obezitatea si afectiunile oncologice se asociaza cu niveluri si mai mici ale titrului de anticorpi, la jumatate fata de cele masurate in randul persoanelor care sufera de alte afectiuni cronice.
 
  • Reactiile post-vaccinare sunt un semn bun. 45% nu au prezentat simptome specifice nici dupa administrarea primei doze, nici dupa rapel, acestia dezvoltand titruri de anticorpi cu 20% mai mici comparativ cu cei care au avut reactii post-vaccin. Din categoria celor care au semnalat reactii adverse fac parte, preponderent, persoane tinere, femei si persoane care au trecut prin infectia COVID-19 si care au dezvoltat forme medii sau severe. Pentru aproape doua treimi din esantion, simptomele au disparut dupa o zi de la vaccinare sau mai putin, in timp ce aproximativ 5% dintre persoanele vaccinate au acuzat prezenta reactiilor timp de o saptamana sau mai mult.
 
  • Semnificativ mai multe reactii adverse au fost inregistrate dupa rapel, numarul lor coreland si cu gradul de severitate al infectiei avute anterior, insa cele mai frecvente au fost: durere la locul administrarii, stare de oboseala, dureri de cap, frisoane si dureri musculare.

Citeste si: Romania ar fi printre primele tari din UE in care predomina varianta britanica a coronaviursului
 

"Aceste date confirma eficienta vaccinarii in lupta cu pandemia"

 
"Studiul defasurat de MedLife reprezinta o radiografie specifica tarii noastre referitoare la raspunul imun al organismului in urma vaccinarii, iar rezultatele obtinute in aceasta prima etapa sunt incurajatoare nu numai prin faptul ca procentul persoanelor care dezvolta un titru semnificativ de anticorpi dupa vaccinare este aproape de 100%, ci si prin prisma minimizarii riscului de imbolnavire in cazul persoanelor vaccinate. Asadar, aceste date confirma eficienta vaccinarii in lupta cu pandemia atat din punct de vedere al sanatatii, cat si din perspectiva repornirii economiei la nivel national. Faptul ca avem date clare care ne arata ca vaccinarea functioneaza ar trebui sa reprezinte un imbold atat pentru populatia care inca nu s-a vaccinat, cat si pentru autoritati, in vederea cresterii eforturilor de informare si a capacitatii de vaccinare la nivel national”, a declarat Mihai Marcu, Presedinte si CEO MedLife Group.
 
Conform MedLife,  rezultatele sunt reprezentantive pentru segmentul de populatie din Romania, rezidenta in mediul urban, care s-a vaccinat cu Pfizer-BioNTech.
 
Pentru studiul desfasurat de MedLife in perioada ianuarie – martie 2021 au fost selectate persoane apartinand personalului medical si auxiliar din cadrul comapniei, carora li s-au recoltat probe biologice in vederea detectarii anticorpilor specifici SARS-CoV-2 IgG anti-Spike si IgG anti-Nucleocapsida, dupa prima si a doua doza de vaccin Pfizer BioNTech. Testele de serologice IgG anti-S au fost efectuate pe Liason Diasorin, iar pentru IgG anti-N s-au folosit echipamente Abbott Alinity. Rezultatele obtinute prin alte metode analitice nu sunt intercomparabile.
 
In plus, subiectii selectati au participat la un sondaj pe baza unui chestionar structurat ce a vizat urmatoarele obiective de cercetare: existenta antecedentelor COVID-19, incidenta simptomelor dupa administrarea primei doze de vaccin si a rapelului, prezenta afectiunilor cronice, precum si profilul genetic (grupa sanguina, factorul RH).

Citeste si:

Foto: freepik.com


 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024
Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024
Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)
Business

Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)

today29 Mar. 2024
3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024
Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)
Business

Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)

today29 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x