Vitaminele si mineralele fac parte din categoria nutrientilor denumita micronutrienti. Aceasta denumire sugereaza faptul ca acesti nutrienti sunt necesari in cantitati foarte mici, de ordinul miligramelor sau microgramelor. In ciuda cantitatilor foarte mici, vitaminele si mineralele exercita functii uriase. Iata care sunt vitaminele de care are nevoie organismul, dar si cateva dintre mineralele cele mai importante pentru corpul nostru.
Vitamina A este o vitamina liposolubila, adica, se dizolva in grasimi. Datorita acestui fapt, ea poate fi stocata in tesutul adipos si in ficat. Vitamina A are cateva roluri extrem de importante in organism, dintre care mentionam:
Vitamina A se gaseste in ficatul de pui, de porc, de vita, oua, fructe si legume de culoare rosie sau portocalie.
Vitamina D este o vitamina liposolubila importanta, in special, pentru sanatatea oaselor si a dintilor. Pe de alta parte, ea este implicata in buna functionare a sistemului imunitar. Cea mai importanta sursa este soarele, sub influenta caruia colesterolul din piele se transforma in vitamina D. Sursele alimentare: pestele gras, fructele de mare.
Vitamina E este un bun antioxidant care lupta impotriva radicalilor liberi. Acestia sunt molecule care distrug celule, promoveaza imbatranirea si aparitia bolilor. Vitamina E intareste sistemul imunitar si ajuta corpul sa utilizeze corect alti nutrienti. Se gaseste, in special, in uleiuri extravirgine (de floarea-soarelui, de masline), fructe si seminte oleaginoase.
Vitamina K este implicata in coagularea sangelui si prevenirea hemoragiilor dar si in sanatatea oaselor. Se gaseste, in special, in varza, salata, spanac, kale, broccoli.
Complexul vitaminic B include:
Fiecare dintre acestea are roluri diferite. Cele mai multe sunt implicate in metabolismul macronutrientilor (carbohidrati, proteine, lipide), dar, au si alte roluri, cum ar fi in functionarea sistemului nervos, muscular si cardiovascular. Acidul folic este important pentru formarea ADN-ului si prevenirea defectelor congenitale la fat. B12 este foarte importanta pentru sistemul nervos. Biotina mentine sanatatea unghiilor, parului si pielii.
Vitaminele B se gasesc in majoritatea alimentelor (vegetale, carne, lactate, cereale). Important! Pentru ca vitamina B12 se gaseste, exclusiv, in alimentele de origine animala, vegetarienii trebuie neaparat sa ia suplimente alimentare care o contin.
Vitamina C are rol in buna functionare a sistemului imunitar, in sintetizarea colagenului, vindecarea leziunilor si in sanatatea oaselor. Vitamina C se gaseste in fructe si legume proaspete: ardei gras, citrice, fructe de padure, ananas, kiwi, spanac.
Calciul este extrem de important pentru sanatatea oaselor si dintilor, dar si pentru transmiterea influxurilor nervoase si pentru activitatea muschilor.Calciul se gaseste atat in alimentele de origine animala, cat si in cele de origine vegetala. Este mult mai bine absorbit din alimentele de origine animala. Sursele alimentare sunt lactatele, ouale, sardinele, semintele de susan, leguminoasele boabe, vegetalele verzi (spanac, broccoli).
Magneziul controleaza activitatea inimii, sistemului nervos si muscular, fiind important pentru sistemul imun si pentru sintetizarea proteinelor. Magneziul se gaseste in seminte si fructe oleaginoase, vegetale cu frunze verzi, cacao, fructe de mare.
Potasiul este implicat in controlul ritmului inimii, transmiterea influxului nervos si contractia musculara. Se gaseste in majoritatea alimentelor.
Sodiul este implicat in echilibrul hidroelectrolitic, in controlul tensiunii arteriale, in transmiterea influxului nervos si contractia muschilor. Acesta se gaseste in majoritatea alimentelor, insa, cea mai buna sursa de sodiu este sarea.
Fosforul este important pentru sanatatea oaselor, pentru formarea ADN-ului si ARN-ului, pentru transformarea nutrientilor in energie si pentru formarea membranelor celulare. Se gaseste in majoritatea alimentelor.
Fierul este important pentru formarea hemoglobinei (proteina care transporta oxigen catre toate celulele) si pentru metabolism. Se gaseste, in special, in carnea rosie, organe de animale, peste, fructe de mare, leguminoase boabe si legume.
Zincul are un rol important in sistemul imunitar, in sanatatea sistemului nervos, in formarea materialului genetic, proteinelor si enzimelor, in producerea spermei, in cresterea si dezvoltarea normala a fatului. Se gaseste in carne, peste, fructe de mare, leguminoase boabe, oleaginoase si cereale integrale.
In concluzie, vitaminele si mineralele au un rol foarte important in corpul nostru. Printr-o alimentatie sanatoasa, ne putem asigura cantitatile potrivite de micronutrienti. Desi vitaminele si mineralele sunt benefice, un aport excesiv poate fi daunator. Prin urmare, foloseste suplimentele alimentare cu precautie – gasesti vitamine si minerale in farmacia Sensiblu.
Ultimele NOUTATI
Cererea masinilor electrice pe piata interna, in crestere
Fa bani in timpul liber. Cum sa iti rotunjesti veniturile dupa program
7 metode de a castiga bani fara sa iesi din casa
10 greseli pe care toti soferii le fac iarna - esti sigur ca nu le faci si tu?
OpenAI obtine finantare de 6,6 miliarde de dolari si este evaluata la 157 de miliarde de dolari
Partenerii nostri
Puteti concedia un angajat pentru absente nemotivate? Depinde!
Reangajarea unei persoane care se pensioneaza la limita de varsta - PROCEDURA
Reducerea saptamanii de lucru - in ce CONDITII este posibila? Procedura legala, pas cu pas
MODEL de raspuns la Notificarea de conformare RO e-TVA
Reducere capital social: care sunt implicatiile fiscale?
Reevaluare terenuri: Implicatii fiscale pentru societatile comerciale
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?