Vitaminele si mineralele fac parte din categoria nutrientilor denumita micronutrienti. Aceasta denumire sugereaza faptul ca acesti nutrienti sunt necesari in cantitati foarte mici, de ordinul miligramelor sau microgramelor. In ciuda cantitatilor foarte mici, vitaminele si mineralele exercita functii uriase. Iata care sunt vitaminele de care are nevoie organismul, dar si cateva dintre mineralele cele mai importante pentru corpul nostru.
Vitamina A este o vitamina liposolubila, adica, se dizolva in grasimi. Datorita acestui fapt, ea poate fi stocata in tesutul adipos si in ficat. Vitamina A are cateva roluri extrem de importante in organism, dintre care mentionam:
Vitamina A se gaseste in ficatul de pui, de porc, de vita, oua, fructe si legume de culoare rosie sau portocalie.
Vitamina D este o vitamina liposolubila importanta, in special, pentru sanatatea oaselor si a dintilor. Pe de alta parte, ea este implicata in buna functionare a sistemului imunitar. Cea mai importanta sursa este soarele, sub influenta caruia colesterolul din piele se transforma in vitamina D. Sursele alimentare: pestele gras, fructele de mare.
Vitamina E este un bun antioxidant care lupta impotriva radicalilor liberi. Acestia sunt molecule care distrug celule, promoveaza imbatranirea si aparitia bolilor. Vitamina E intareste sistemul imunitar si ajuta corpul sa utilizeze corect alti nutrienti. Se gaseste, in special, in uleiuri extravirgine (de floarea-soarelui, de masline), fructe si seminte oleaginoase.
Vitamina K este implicata in coagularea sangelui si prevenirea hemoragiilor dar si in sanatatea oaselor. Se gaseste, in special, in varza, salata, spanac, kale, broccoli.
Complexul vitaminic B include:
Fiecare dintre acestea are roluri diferite. Cele mai multe sunt implicate in metabolismul macronutrientilor (carbohidrati, proteine, lipide), dar, au si alte roluri, cum ar fi in functionarea sistemului nervos, muscular si cardiovascular. Acidul folic este important pentru formarea ADN-ului si prevenirea defectelor congenitale la fat. B12 este foarte importanta pentru sistemul nervos. Biotina mentine sanatatea unghiilor, parului si pielii.
Vitaminele B se gasesc in majoritatea alimentelor (vegetale, carne, lactate, cereale). Important! Pentru ca vitamina B12 se gaseste, exclusiv, in alimentele de origine animala, vegetarienii trebuie neaparat sa ia suplimente alimentare care o contin.
Vitamina C are rol in buna functionare a sistemului imunitar, in sintetizarea colagenului, vindecarea leziunilor si in sanatatea oaselor. Vitamina C se gaseste in fructe si legume proaspete: ardei gras, citrice, fructe de padure, ananas, kiwi, spanac.
Calciul este extrem de important pentru sanatatea oaselor si dintilor, dar si pentru transmiterea influxurilor nervoase si pentru activitatea muschilor.Calciul se gaseste atat in alimentele de origine animala, cat si in cele de origine vegetala. Este mult mai bine absorbit din alimentele de origine animala. Sursele alimentare sunt lactatele, ouale, sardinele, semintele de susan, leguminoasele boabe, vegetalele verzi (spanac, broccoli).
Magneziul controleaza activitatea inimii, sistemului nervos si muscular, fiind important pentru sistemul imun si pentru sintetizarea proteinelor. Magneziul se gaseste in seminte si fructe oleaginoase, vegetale cu frunze verzi, cacao, fructe de mare.
Potasiul este implicat in controlul ritmului inimii, transmiterea influxului nervos si contractia musculara. Se gaseste in majoritatea alimentelor.
Sodiul este implicat in echilibrul hidroelectrolitic, in controlul tensiunii arteriale, in transmiterea influxului nervos si contractia muschilor. Acesta se gaseste in majoritatea alimentelor, insa, cea mai buna sursa de sodiu este sarea.
Fosforul este important pentru sanatatea oaselor, pentru formarea ADN-ului si ARN-ului, pentru transformarea nutrientilor in energie si pentru formarea membranelor celulare. Se gaseste in majoritatea alimentelor.
Fierul este important pentru formarea hemoglobinei (proteina care transporta oxigen catre toate celulele) si pentru metabolism. Se gaseste, in special, in carnea rosie, organe de animale, peste, fructe de mare, leguminoase boabe si legume.
Zincul are un rol important in sistemul imunitar, in sanatatea sistemului nervos, in formarea materialului genetic, proteinelor si enzimelor, in producerea spermei, in cresterea si dezvoltarea normala a fatului. Se gaseste in carne, peste, fructe de mare, leguminoase boabe, oleaginoase si cereale integrale.
In concluzie, vitaminele si mineralele au un rol foarte important in corpul nostru. Printr-o alimentatie sanatoasa, ne putem asigura cantitatile potrivite de micronutrienti. Desi vitaminele si mineralele sunt benefice, un aport excesiv poate fi daunator. Prin urmare, foloseste suplimentele alimentare cu precautie – gasesti vitamine si minerale in farmacia Sensiblu.
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea