De ce ciocolata a atras atentia de mai mult timp oamenilor de stiinta? Se spune ca fiind un produs atat de popular si de apreciat de catre consumatorii sai, ciocolata era logic sa fie privita cu mai mare atentie sub lupa cercetatorilor. Cei din Olanda, au aratat recent, ca numeroasele studii efectuate in ultimii ani sunt clar in favoarea beneficiilor pe care ciocolata din cacao integrala le are asupra sistemului cardio-vascular.
"Am dorit sa intelegem cum un astfel de aliment care este plin de tot felul de grasimi, zaharuri si surse de energie este benefic pentru sistemul cardio-vascular", a explicat motivele studiului profesoara Lydia Afman de laUuniversitatea din Wageningen. Pentru a descifra concluziile studiului aflat in discutie, trebuie sa intelegem ca boala ateromatoasa (formarea de palci sau trombi care obstructioneaza fluxul sanguin din artere), nu apare de la o zi la alta. Ea se instaleaza insiduos de-a lungul timpului, cauzata de fumat, excesul de colesterol in sange, diabet sau hipertensiune arteriala.
Este posibil de a depista timpuriu aparitia aterosclerozei, prin observarea pereților îngroșați ai arterelor carotidiene, cu ajutorul ultrasunetelor (ecografie Doppler) sau prin masurarea fluxului de dilatare din artera brahiala a bratului.
In cazul studiului olandez nu numai ca acest flux s-a diminuat, dar rigiditatea arteriala s-a atenuat dupa ce subiectii supusi testului au consumat ciocolata integrala. Doua schimbari care merg in directia imbunatatirii functie vasculare, care conform opiniei profesoarei Lydia Afman "confirma studiile anterioare cu privire la beneficiile cicolatei pentru normalizarea sistemului cardio-vascular".
Nu trebuie uitat ca si ciocolata este un aliment, astfel incat nu doar consumul de ciocolata neagra (mai putin grasa, si dulce) ajuta la protejarea sistemului cardio-vascular, ci inlocuirea din dieta a altor alimente bogate in colesterol, cu ciocolata, pentru a evita riscul kilogramelor in plus.
Studiul a mai aratat ca europenii consuma aproximativ 389.900 de tone de ciocolata pe an, iar cei mai "vrednici" sunt germanii, care mananca, in medie, 11,6 kilograme de ciocolata pe an de persoana, urmati de britanici, cu 9,77 kilograme si danezi, cu 8,18 kilograme. Paradoxal, copii (cu 5,7 grame pe zi), consuma mai putina ciocolata decat adultii (cu 11,9 grame pe zi).
Vanzarile de ciocolata au atins in 2013, cifra de 2,76 miliarde de euro in tarile Uniunii Europene.