Cum se vor ridica masurile de izolare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum se vor ridica masurile de izolare
Cum se vor ridica masurile de izolare
de Vlad Strunescu la 18 Apr. 2020
Urmareste-ne pe Google News
criterii relaxare izolarecriterii ridicare izolarefoaie parcurs izolaremasuri ce coronavirus

Comisia Europeana, in cooperare cu presedintele Consiliului European, a prezentat, astazi, 15 aprilie, o foaie de parcurs pentru ridicarea treptata a masurilor de izolare luate in urma pandemiei cauzate de coronavirus.

Coform Comisiei, desi suntem inca in faza critica a mentinerii sub control a pandemiei, masurile extraordinare pe care statele membre si UE au fost nevoite sa le ia dau rezultate.

Citeste si: Numarul de cazuri de coronavirus inregistrate in Romania trece de 7.000, iar cel al vindecarilor se ridica la 1.217
 
Datorita lor a fost incetinita raspandirea virusului si s-au salvat mii de vieti omenesti. Numai ca aceste masuri, precum si incertitudinea pe care o aduc, au costuri uriase pentru populatie, societate si economie si nu pot dura la infinit.
 


Prioritatea numarul unu o constituie salvarea de vieti omenesti

"Prioritatea noastra numarul unu o constituie salvarea de vieti omenesti si protejarea europenilor impotriva coronavirusului. In acelasi timp, a sosit momentul sa ne indreptam privirea catre viitor si sa ne concentram asupra protejarii mijloacelor de subzistenta. 
 
Desi situatia difera inca foarte mult de la un stat membru la altul, toti europenii se intreaba, pe buna dreptate, cand si in ce ordine vor putea fi ridicate masurile de izolare. 
 
Pentru o planificare responsabila pe teren, care sa asigure echilibrul adecvat intre protectia sanatatii publice si functionarea societatilor noastre, avem nevoie de o baza solida. 
 
Din acest motiv, Comisia a elaborat un catalog de orientari, criterii si masuri pe baza caruia se poate actiona in mod judicios. Punctul forte al Europei rezida in echilibrul sau social si economic. impreuna, invatam unii de la altii si ajutam Uniunea Europeana sa iasa din aceasta criza", a declarat presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
 
Recunoscand specificul fiecarei tari, foaia de parcurs europeana stabileste mai multe principii-cheie.
 
In primul rand, este deosebit de important sa se stabileasca un calendar. Decizia ca a sosit momentul oportun pentru a relaxa masurile de izolare ar trebui sa se bazeze pe criteriile urmatoare:
 
- criterii epidemiologice care sa evidentieze diminuarea semnificativa si stabilizarea raspandirii bolii pe o perioada indelungata;
 
- existenta unor capacitati suficiente in cadrul sistemului de sanatate, tinand seama, de exemplu, de rata de ocupare a sectiilor de terapie intensiva si de disponibilitatea cadrelor sanitare si a materialului medical;
 
- o capacitate adecvata de monitorizare, inclusiv capacitatea de testare la scara larga pentru a detecta si a izola rapid persoanele infectate, precum si capacitatea de localizare si de urmarire.
 
Desi calendarul si modalitatile de ridicare a masurilor de izolare difera de la un stat membru la altul, este nevoie de un cadru comun care sa fie bazat pe:
 
- studii stiintifice axate pe sanatatea publica, cu recunoasterea faptului ca incetarea masurilor restrictive presupune asigurarea unui echilibru intre beneficiile pentru sanatatea publica si impactul social si economic;

Citeste si: Avertisment fara echivoc al presedintelui Romaniei: Daca nu se respecta distantarea sociala, dupa sarbatori, vom avea inmormantari
 
- coordonarea dintre statele membre, pentru a evita efectele negative. Este o chestiune de interes european comun;
 
- respect si solidaritate. Acest lucru este esential atat din punct de vedere sanitar, cat si socioeconomic. Cerinta minima este ca, inainte de a ridica masurile de izolare, fiecare stat membru sa notifice in timp util acest lucru celorlalte state membre si Comisiei si sa tina seama de punctele de vedere ale acestora.
 

Pentru iesirea treptata din izolare sunt necesare masuri de insotire, printre care:

- colectarea de date armonizate si dezvoltarea unui sistem solid de raportare si de depistare a contactilor, inclusiv cu ajutorul unor instrumente digitale care sa respecte pe deplin confidentialitatea datelor;
 
- extinderea capacitatii de testare si armonizarea metodologiilor de testare.
 
Tot astazi, Comisia - in consultare cu Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor - a adoptat o serie de orientari privind diferitele teste de depistare a coronavirusului si performantele acestora;
 
- sporirea capacitatii si rezilientei sistemelor nationale de sanatate, in special pentru a raspunde cresterii prevazute a numarului de infectii care va avea loc odata ce vor fi ridicate masurile restrictive;
 
- consolidarea in continuare a capacitatilor in materie de echipamente medicale si echipamente individuale de protectie.
 
- dezvoltarea de tratamente si medicamente sigure si eficace, precum si dezvoltarea si introducerea accelerata a unui vaccin pentru a pune capat raspandirii coronavirusului.
 
Foaia de parcurs a Comisiei prezinta recomandarile concrete pe care statele membre ar trebui sa le ia in considerare atunci cand planifica ridicarea masurilor de izolare. Astfel, este indicat sa se actioneze pas cu pas: masurile ar trebui sa fie retrase in mai multe etape, lasandu-se suficient timp intre acestea pentru a evalua impactul masurilor.
 
Masurile generale ar trebui sa fie inlocuite treptat cu masuri specifice. De exemplu, protejarea grupurilor celor mai vulnerabile pe o perioada mai indelungata; facilitarea reluarii treptate a activitatilor economice necesare; intensificarea curatarii si dezinfectarii periodice a terminalelor de transport, a magazinelor si a locurilor de munca; inlocuirea regimurilor de stare generala de urgenta cu interventii precis directionate din partea guvernelor, astfel incat sa se asigure transparenta si responsabilitatea democratica.
 


Reluarea activitatii economice ar trebui sa aiba loc in mod treptat

Controalele la frontierele interne ar trebui sa fie eliminate in mod coordonat. Restrictiile de calatorie si controalele la frontiera ar trebui sa fie eliminate odata ce se atinge un grad suficient de convergenta intre situatia epidemiologica a regiunilor frontaliere. Redeschiderea frontierelor externe ar trebui sa aiba loc in a doua etapa, in functie de raspandirea virusului in afara UE.
 
Reluarea activitatii economice ar trebui sa aiba loc in mod treptat: se pot aplica mai multe modele, cum ar fi telemunca in cazul profesiilor care se preteaza la aceasta, importanta economica, organizarea muncii in schimburi etc. Este indicat sa se evite situatia in care intreaga populatie ar reveni la locul de munca in acelasi timp.
 
Adunarile de persoane ar trebui autorizate in mod progresiv, tinand seama de specificul diferitelor categorii de activitati, cum ar fi: scolile si universitatile; activitatea comerciala (comert cu amanuntul), cu o eventuala graduare;activitatile sociale (restaurante, cafenele), cu o eventuala graduare; adunarile de persoane in masa.
 
Eforturile de prevenire a raspandirii virusului ar trebui continuate prin campanii de sensibilizare care sa incurajeze populatia sa mentina practicile solide de igiena si distantarea sociala.
 
De asemenea, actiunile ar trebui sa fie monitorizate in mod constant si ar trebui sa se pregateasca terenul pentru revenirea la masuri de izolare mai stricte in cazul unei recrudescente puternice.
 
In timp ce masurile de izolare sunt ridicate treptat, este necesar sa se planifice strategic redresarea, sa se revitalizeze economia si sa se revina la o crestere durabila. Este vorba inclusiv despre facilitarea dublei tranzitii catre o societate digitala si totodata mai verde si valorificarea invatamintelor desprinse din criza actuala pentru asigurarea pregatirii si a rezilientei UE. Comisia va elabora un plan de redresare bazat pe o propunere revizuita privind urmatorul buget pe termen lung al UE (cadrul financiar multianual) si pe programul de lucru actualizat al Comisiei pentru 2020.
 
Comisia, in cooperare cu presedintele Consiliului European, a elaborat foaia de parcurs ca raspuns la apelul la o strategie coordonata de iesire lansat de Consiliul European din 26 martie. 
 
Aceasta tine seama de expertiza Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor si a grupului de oameni de stiinta care consiliaza Comisia cu privire la coronavirus. Bineinteles, orice astfel de proces de reflectie se bazeaza pe cunostintele stiintifice disponibile la momentul de fata si ar trebui sa fie reexaminat pe masura ce apar noi date concrete si metodele de masurare sunt armonizate.
 
In paralel, Comisia continua sa mobilizeze fonduri pentru a incuraja cercetarea in domeniul dezvoltarii vaccinului, tratamentelor si medicamentelor. 
 
De asemenea, Comisia colaboreaza cu Agentia Europeana pentru Medicamente pentru a simplifica etapele de reglementare, de la trialurile clinice pana la autorizatiile de introducere pe piata. Comisia va incuraja totodata cooperarea internationala in mod prioritar.

Citeste si: Reparatii gratuite de electrocasnice si instalatii sanitare pentru varstnicii din Bucuresti
 
Mai mult, pentru a ajuta statele membre sa achizitioneze echipamentele necesare, inclusiv testele, cat mai rapid posibil, Comisia a infiintat un Centru de coordonare pentru echipamentele medicale, a lansat actiuni comune de achizitii publice, a constituit rezerve pentru situatii de urgenta prin intermediul RescEU si a propus sprijinirea sistemelor nationale de sanatate prin intermediul Instrumentului de sprijin de urgenta.
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi
Interviurile Manager.ro

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi

today24 Apr. 2024
Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine
Life Style

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine

today23 Apr. 2024
Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024
Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024
4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei
Life Style

4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei

today23 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie...

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024
Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x