Cum sa iti mentii calmul in perioade tensionate
Calmul nu este o trasatura fixa, ca inaltimea. El este un reflex pe care il poti construi pas cu pas, chiar si atunci cand pare ca totul decurge prea repede si ca ti se cere sa oferi mai mult decat poti oferi.
A-ti mentine calmul este foarte important, pentru ca perioadele si situatiile tensionate apar tot mai des. Chiar daca nu poti controla ce se intampla, poti alege cum sa intampini aceste provocari. De aici incepe o calatorie interioara, care, cu putin ajutor, te poate ajuta sa devii o persoana mai echilibrata.
De ce e important sa ramai calm
In momentele de stres intens (un conflict la birou, o veste neasteptata, un deadline care te preseaza) creierul intra in alerta, respiratia se accelereaza, inima bate mai tare, iar mintea se umple cu scenarii negative.
Daca in aceste clipe reusesti sa-ti pastrezi calmul, ai un avantaj urias: gandesti mai clar, reactionezi mai rational si iei decizii mai bune. Calmul nu inseamna indiferenta, inseamna control. Astfel nu mai lasi emotiile sa te conduca.
Tehnici care functioneaza
Calmul este o reactie temporara, o stare pe care o poti accesa in momente de stres. El este legat de modul in care raspunzi la un stimul, cu rabdare si stapanire de sine, in loc de impulsivitate. Poti dobandi calmul prin tehnici de reglare emotionala, iar prin practica si constientizare acesta poate contribui la dezvoltarea unui echilibru emotional stabil. Sunt cateva tehnici ce pot ajuta in acest scop:
Accepta ce simti, nu fugi de emotii
Este perfect normal sa fii nervos, trist, frustrat. Problema apare insa atunci cand te judeci pentru ceea ce simti sau cand incerci sa reprimi totul. Emotiile necontrolate se acumuleaza si izbucnesc cand te astepti mai putin. Da-ti voie sa simti, dar nu lasa emotiile sa preia controlul. Percepe-le ca pe niste valuri: vin, se ridica, trec. Tu esti mai mult decat o emotie de moment.
Ai grija de corpul tau
Nu poti fi calm intr-un corp epuizat. Lipsa somnului, mesele neregulate, lipsa de miscare – toate acestea contribuie la o stare de neliniste constanta. Poate nu simti imediat, dar efectele se aduna. Incepe cu pasi mici: culca-te cu o ora mai devreme, bea mai multa apa, plimba-te 15 minute fara telefon!
Verifica-ti nivelul de magneziu
Putini vorbesc despre asta, dar un
deficit de magneziu poate intensifica anxietatea, iritabilitatea si senzatia de oboseala, fiind o piesa lipsa din puzzle-ul starii de bine. In astfel de cazuri, medicii pot recomanda medicamente pe baza de orotat de magneziu, o forma usor asimilabila de catre organism. Cand corpul primeste ce are nevoie, si mintea se linisteste.
Miscarea este foarte importanta
Nu trebuie neaparat sa mergi la sala sau sa alergi 10 km. Este suficient sa-ti pui corpul in miscare chiar si pentru cateva minute, de mai multe ori pe zi. Danseaza prin casa, mergi pe jos sau cu bicicleta, alearga. Fiecare corp are nevoie sa elibereze tensiunea, iar miscarea este una dintre cele mai eficiente metode. In plus, exercitiile fizice stimuleaza eliberarea de endorfine, substante care te fac sa te simti bine.
Fa din calm un exercitiu zilnic
Nu astepta sa vina haosul ca sa te intrebi cum sa-i faci fata, ci antreneaza-ti calmul in fiecare zi. In acest scop, poti medita cinci minute, poti sta singur cu gandurile tale sau sa faci ce iti place fara sa te grabesti.
Respiratia constienta este unul dintre cele mai simple si eficiente instrumente pentru a obtine sau mentine starea de calm. Cand o practici zilnic, chiar si pentru cateva minute, iti antrenezi corpul si mintea sa reactioneze mai linistit la stres. Ea devine un reflex intern, adica, in loc sa intri in panica, respiri adanc, incetinesti ritmul si recapeti controlul. Iar in situatii tensionate, aceasta practica poate deveni ancora ta.