Guvernul a inclus SARS-CoV-2 pe lista agentilor biologici care cauzeaza infectii la om
lista agenti bilogicilista agenti patigenisarsc-cov-2 romaniaprelungire programe sanatate
Guvernul a aprobat un proiect de Hotarare care are in vedere transpunerea integrala a Directivei (UE) 2019/1833 si a Directivei Uniunii Europene 2020/739 in ceea ce priveste includerea SARS-CoV-2 in lista agentilor biologici care cauzeaza infectii la om.
Actul normativ, elaborat de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale cu consultarea Ministerului Sanatatii si a Institutului National de Sanatate Publica, modifica anexele la HG nr.1092/2006 privind protectia lucratorilor impotriva riscurilor legate de expunerea la agenti biologici in munca si introduce virusul SARS-CoV-2 in lista agentilor biologici, pe langa virusul SARS si virusul MERS, doi agenti patogeni care se aseamana mult cu SARS-CoV-2.
Masura vine in contextul in care cele mai recente dovezi stiintifice si date clinice disponibile, precum si opiniile expertilor din toate statele membre ale Uniunii Europene au aratat ca SARS-CoV-2 poate cauza boli grave la persoanele infectate, in special in randul lucratorilor in varsta si al celor cu alte probleme medicale sau cu boli cronice, astfel ca, la nivel european, s-a luat decizia de clasificare a virusului drept agent patogen pentru om intr-o grupa mare de risc.
Modificarile aduse HG nr.1092/2006 vizeaza, in mod special, protectia personalului care lucreaza in laboratoarele de diagnostic uman si continuitatea acestei activitati esentiale in contextul actualei crize epidemiologice, dar si a celorlalti lucratori din industrie.
Documentul urmareste si imbunatatirea masurilor si nivelurilor de biosecuritate din laboratoarele si unitatile unde se afla animale.
Programele nationale de sanatate se prelungesc pana la 31 martie 2021
De asemenea, la solicitarea Ministerului Sanatatii, Executivul a aprobat Hotararea pentru prelungirea termenului de aplicare a prevederilor HG nr. 155/2017 privind aprobarea programelor nationale de sanatate pentru anii 2017 si 2018.
Conform actului normativ, structura programelor nationale de sanatate, obiectivele acestora, precum si orice alte conditii si termene necesare implementarii si derularii acestora se vor prelungi pana sfarsitul lunii martie a anului viitor.
“Este o decizie necesara pentru asigurarea continuitatii activitatilor prevazute in cadrul programelor nationale de sanatate, in conditiile in care nu este aprobat inca bugetul pentru anul viitor.
In anul 2021, ne propunem eficientizarea programelor de sanatate si gandim reorganizarea acestora pentru a raspunde nevoilor actuale ale pacientilor nostri”, a declarat Nelu Tataru, ministrul Sanatatii.