Guvernul a stabilit cu cat vor fi platiti medicii si asistentii medicali pentru activitatea din centrele de vaccinare impotriva COVID-19
plata medici vaccinareindemnizatie vaccinareplata asistenti vaccinareplata vaccin
La propunerea Ministerului Sanatatii, Guvernul Romaniei a aprobat Ordonanta de Urgenta privind unele masuri pentru recrutarea si plata personalului implicat in procesul de vaccinare impotriva COVID-19 si stabilirea unor masuri in domeniul sanatatii.
Actul normativ stabileste mai multe masuri pentru recrutarea si plata personalului implicat in procesul de vaccinare impotriva COVID-19 care desfasoara activitate in centrele de vaccinare organizate in conformitate cu prevederile Strategiei nationale de vaccinare impotriva COVID-19 in Romania.
"Campania de vaccinare este de departe cea mai mare provocare a Romaniei pentru urmatoarele luni. Trebuie sa ne asiguram ca toti cei care participa vor fi motivati si remunerati, corect si transparent, pentru serviciile pe care le presteaza. Nu vorbim despre un bonus, vorbim despre plata pentru munca si responsabilitate suplimentara. Ne bazam pe medicii de familie sa ii informeze, sa ii programeze si sa ii monitorizeze pe pacienti, mai ales pe cei care intampina dificultati in acest proces. Cea mai buna informatie despre vaccin o iei de la medicul tau", a declarat ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu.
Conform OUG, in centrele de vaccinare impotiva COVID-19, procesul de imunizare se realizeaza de catre personal medico-sanitar care isi exercita profesia cu respectarea legislatiei in vigoare, dar si cu derogare, in conditiile stabilite prin Strategia nationala de vaccinare impotriva COVID 19.
Fiecare centru de vaccinare are un medic coordonator, iar personalul medico-sanitar si registratorii medicali delegati sau detasati beneficiaza de drepturile salariale stabilite in conformitate cu prevederile Legii nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare.
Cheltuielile privind plata personalului medico-sanitar si a registratorilor medicali, cu exceptia personalului delegat sau detasat, care isi desfasoara activitatea in cadrul centrelor de vaccinare impotriva COVID-19 se finanteaza din transferuri de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sanatatii catre bugetele locale si din transferuri de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sanatatii catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Finantarea cheltuielilor curente, inclusiv pentru plata personalului medico-sanitar si registratorii medicali, si a celor de capital, necesare a se efectua in vederea operationalizarii centrelor de vaccinare impotriva COVID-19 organizate in alte locatii decat cele din cadrul unitatilor sanitare care se afla in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate, se asigura din transferuri de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sanatatii, catre bugetele locale, in limita sumelor aprobate cu aceasta destinatie prin legile bugetare anuale.
Pentru activitatea prestata in cadrul centrelor de vaccinare impotriva COVID-19 personalul medico-sanitar si registratorii medicali, cu exceptia personalului delegat sau detasat, beneficiaza de plata pentru timpul efectiv lucrat la un tarif orar diferentiat in baza contractului de prestari servicii, dupa cum urmeaza:
a) 90 lei/ora pentru medici;
b) 45 lei/ora pentru asistenti medicali;
c) 20 lei/ora pentru registratorii medicali.
Pentru activitatea prestata de medicii de familie cu liste proprii aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate in vederea informarii, programarii la vaccinare, monitorizarii si raportarii reactiilor adverse pentru persoanele aflate pe listele proprii, acestia beneficiaza de un tarif pe serviciu dupa cum urmeaza:
a) pentru primii 50% din numarul total al persoanelor inscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 30 lei/serviciu;
b) peste pragul de 50,001% din numarul total al persoanelor inscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 50 lei/serviciu;
c) peste pragul de 60,001% din numarul total al persoanelor inscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 60 lei/serviciu.
Toate sumele de mai sus sunt brute.
Pentru functionarea centrelor de vaccinare impotriva COVID-19, din bugetul Ministerului Sanatatii se asigura fondurile necesare finantarii urmatoarelor categorii de cheltuieli:
- cheltuielile prevazute in Programul national de vaccinare, pentru activitatea de vaccinare impotriva COVID 19;
- cheltuieli privind plata personalului medico-sanitar si registratorilor medicali, care isi desfasoara activitatea in cadrul centrelor de vaccinare impotriva COVID 19 aflate in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate, precum cheltuieli privind plata medicilor de familie pentru prin transferuri catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, pe baza solicitarilor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate formulate in acest sens.