In vreme de criza, Cine da mai mult moare mai putin - este principiul liberal al raspunsului ofertei la volumul cererii
Crizele, de orice fel ar fi ele, ii fac pe oameni sa-si arate adevarata fata. Lucrul acesta este valabil si pentru natiuni. Unii oameni si unele natiuni dau dovada de empatie, compasiune si solidaritate, in vreme ce altii/ altele dau frau liber lacomiei, egoismului, cupiditatii. Actuala criza mondiala generata de pandemia COVID-19 ilustreaza cu asupra de masura afirmatiile de mai inainte.
Nicio tara din lume nu a fost pregatita sa se confrunte cu actuala pandemie. Fireste, Romania nu a facut exceptie. Ne-am trezit si noi ca nu avem masti si echipament de protectie, ne-am trezit ca nu avem dezinfectanti, ne-am trezit ca nu avem un sistem sanitar capabil sa faca fata unei epidemii, ne-am trezit ca nu avem echipamente pentru sectiile de terapie intensiva.
Preturile produselor care au avut cea mai mare cautare in aceasta perioada au luat-o razna, atat in magazine, cat si in piete. Intrebat daca Guvernul nu ia in calcul plafonarea preturilor unor categorii de produse in aceasta perioada, ministrul nostru de finante a spus ca acest lucru ar contraveni principiilor liberalismului. A lasa, in conditii de criza, stabilirea preturilor pe seama negustorilor/ producatorilor se chema cinism, nu liberalism. Dar omul nostru nu pricepe asta, fiindca a fost alaptat cu lapte liberal.
Mecanismul care stabileste preturile in functie de cerere si de oferta intr-o lume normal si normal-echilibrata nu poate fi lasat sa functioneze in conditii de criza. Acest lucru a fost afirmat si de guvernatorul statului New-York, cel mai afectat de COVID-19 stat al SUA, care denunta vanzarea de masti si de echipamente de protectie la licitatie.
In fine, cum am spus, toate tarile au fost luate pe nepregatite de aparitia si de viteza de extindere a acestei pandemii. Toate tarile cauta, acum, sa cumpere de pe piata (libera, fireste) echipamente de protectie, dezinfectanti si echipamente medicale, in special ventilatoare mecanice pentru bolnavii a caror capacitate respiratorie este grav afectata.
Contractele semnate cu furnizorii de astfel de materiale si echipamente nu mai fac doua parale atunci cand altcineva (o alta tara) vine si ofera un pret mai bun.
Germania, de pilda, a semnalat, la inceputul lunii, faptul ca un transport de 200.000 de masti de protectie pe care le comandase in China s-a volatilizat pe drum, in Thailanda, si ar fi ajuns, in cele din urma, in Statele Unite. SUA a dezmintit categoric acuzatia, dar cert ramane faptul ca mastile comandate de nemti n-au mai ajus in Germania.
Sa amintim, totusi, ca nemtii comandasera mastile in China, unde au fost fabricate de o structura a producatorului american 3M.
Recent, oficialii francezi au semnalat faptul ca un transport de masti de protectie pe care le comandasera in China a fost cumparat de o terta parte, care a oferit un pret mai bun, dupa ce containerele fusesera deja incarcate pe un avion-cargo, care urma sa decoleze din Shanghai.
Conform The Guardian, un cumparator din SUA ar fi oferit, pentru incarcatura, un pret de trei ori mai mare decat cel negociat de francezi.
Statele Unite au dezmintit si de aceasta data informatia.
Ministrul sanatatii din Barbados (tara insulara din Marea Caraibelor, afectata de pandemie) a afirmat ca, in urma unei strangeri de fonduri/ donatii private, ar fi urmat sa primeasca, din Statele Unite, mai multe aparate de ventilatie mecanica, insa autoritatile americane au confiscat aparatele.
La randul ei, Brazilia a acuzat (tot) Statele Unite ca au deturnat, platind un pret mult mai mare, echipament medical si de protectie pe care tara sud-americana il comandase in China.
Razboiul de gherila pentru a pune mana pe stocurile de echipamente de protectie si dispozitive medicale a capatat inclusiv un aspect fratricid.
Guvernatorul New-York-ului, Andrew Cuomo, a dezvaluit faptul ca intre statele SUA se poarta, la aceasta ora, un adevarat razboi in competitia generata de disperarea de a procura echipamentele necesare combaterii pandemiei. Castiga, conform principiului liberal invocat si de ministrul nostru de finante, cine da mai mult.
Astfel incat, in conditiile pandemiei, acest principiu liberal ar putea fi redefinit astfel: cine da mai mult moare mai putin.
Sursa foto: pexels.com
Citeste si:
Le Monde. Coronavirus in Romania: Furia medicilor trimisi la moarte