Ministrul Sanatatii a aprobat modalitatea de aplicare a unor masuri de prevenire si limitare a imbolnavirilor cu SARS-CoV- 2
criterii carantina zonalacriterii izolare domiciliuordine nelu tataruprevenire infectare
Nelu Tataru, ministrul Sanatatii a aprobat, ieri, modalitatea de aplicare a unor masuri de prevenire si limitare a imbolnavirilor cu SARS-COV- 2, in conformitate cu noile prevederi legale aprobate prin Legea carantinei si izolarii.
Astfel, Ordinul ministrului Sanatatii nr 1309/2020 privind modalitatea de aplicare a masurilor de prevenire si limitare a imbolnavirilor cu SARS-COV- 2 stabileste criteriile pentru carantinarea sau izolarea persoanelor, dupa caz, precum si carantinarea localitatilor, si a fost publicat in Monitorul Oficial 642.
Conform documentului, carantina se va impune pentru:
a) persoanele care au intrat in contact direct cu cel putin o persoana confirrnata cu SARS- COV-2, prin testare cu metoda RT-PCR;
b) persoanele care sosesc din tari si/sau zone cu risc epidimiologic ridicat, tari si/sau zone stabilite de catre INSP, in conditiile legii.
Carantina se va realiza, dupa caz, la domiciliul persoanei carantinate, la o locatia declarata de aceasta sau in spatii special desemnate de catre autoritatile competente.
Medicul curant sau organele de control recomanda carantina. Medicul curant are obligatia de a informa in termen de cel mult doua ore directia de sanatate publica judeteana sau a municipiului Bucuresti, care confirma sau infirma, masura carantinarii persoanei in spatiul special desemnat de autoritati.
Reprezentantul Directiei de sanatate publica (DSP) emite o decizie administrativa privind carantinarea persoanei in spatiul special desemnat de autoritati in cel mult 8 ore de la informarea facuta de medicul curant.
In scopul prevenirii raspandirii bolii infectocontagioase, pana la comunicarea deciziei Directiei de sanatate publica prin care se confirma sau se infirma masura carantinei recomandata in spatiul special desemnat de autoritati sau, dupa caz, pana la comunicarea hotararii primei instante, persoana in cauza nu poate parasi domiciliul, locatia declarata pentru carantina sau, dupa caz, spatiul special desemnat de autoritati.
Actul normativ stabileste si criteriile utilizate in evaluarea riscului epidemiologic de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2 in vederea instituirii carantinei zonale.
Cum se instituie carantina zonala
Carantinare zonala se va realiza in conditiile:
1. Trend crescator pentru ultimele 14 zile;
2. Rata de infectare peste nivelul de alerta (3 cazuri/mia de locuitori);
3. Ponderea majoritara a cazurilor in cadrul comunitatii fata de focarele inregistrate in comunitati inchise (centre rezidentiale, unitati sanitare);
4. Ponderea populatiei in varsta de 65 de ani si peste, atat in localitate, cat si in zonele rurale ale judetului;
5. Personal insuficient pentru desfasurarea anchetelor epidemiologice in cadrul DSP, in raport cu numarul de cazuri confirmate;
6. Personal sanitar in/suficient in spitalele care asigura asistenta medicala pacientilor suspecti/confirmati cu COVID-19 (focare in randul personalului medico-sanitar), dotare insuficienta cu echipamente personale de protectie;
7. Gradul de ocupare al paturilor, atat pe sectiile COVID, cat si pe sectiile ATI >90%, cu pacienti din zona respectiva;
8. Populatia din zona afectata nu este complianta la regimul de izolare la domiciliu pentru 14 zile in urma unui contact apropiat cu un caz confirmat sau cazuri confirmate izolate la domiciliu.
INSP evalueaza analiza de situatie locala propusa de catre DSP si, in cazul avizarii favorabile, o va transmite comitetului judetean pentru situatii de urgenta (CJSU).
Carantina zonala se instituie prin ordin al sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta sau al persoanei desemnate de acesta, in baza hotararii CJSU.
Propunerea de ridicare a masurii de carantina zonala se va face pe baza analizei situatiei epidemiologice efectuate de catre DSP la 14 zile de la instituirea acesteia. Analiza va fi evaluata de catre INSP si in cazul avizarii favorabile, va fi transmisa catre CJSU.
Decizia de ridicare a carantinei se dispune prin ordin al sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta sau al persoanei desemnate de acesta, in baza hotararii CJSU.
Cum se face izolarea persoanelor
Izolarea persoanelor diagnosticate cu virusul SARS-CoV-2 prin testare cu metoda RT-PCR sau cu semne si simptome sugestive infectarii cu virusul SARS-COV-2, conform definitiei de caz stabilite de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, se realizeaza dupa cum urmeaza :
a) in unitatile sanitare desemnate de Ministerul Sanatatii care asigura asistenta medicala a pacientilor cu COVID 19 sau in zone tampon ale altor spitale din reteaua sanitara publica sau privata, pana la cofirmarea infectarii cu virusul SARS COV 2 prin test RT-PCR;
b) locatie alternativa atasata unei unitatii sanitare;
c) la domiciliu sau la o locatie declarata, pentru pacientii asimptomatici, dupa evaluarea clinica si paraclinica pentru o perioada de 14 zile de la data diagnosticului.
Izolarea se instituie pe baza acordului persoanelor supuse examinarii, in scopul efecuarii examinarilor clinice, paraclinice si a evaluarilor biologice , pana la primirea rezultatelor, dar nu mai mult de 48 ore.
Cel mai tarziu, la expirarea termenului de 48 de ore, pe baza examinarilor clinice ÅŸi paraclinice ÅŸi daca se mentine riscul transmiterii viusului SARS-CoV-2, medicul recomanda prelungirea masurii izolarii intr-una din locatiile prevazute.
In situatia in care persoana refuza masura izolarii sau masura prelungirii izolarii, medicul informeaza de indata, dupa consemnarea refuzului persoanei, directia de sanatate publica judeteana sau a municipiului BucureÅŸti, care, in termen de cel mult doua ore, va emite decizia prin care confirma sau infirma masura izolarii sau a prelungirii izolarii recomandate de medic.
In scopul prevenirii raspandirii virusului SARS-CoV-2, pana la comunicarea deciziei Directiei de sanatate publica prin care se confirma sau se infirma masura izolarii sau a prelungirii izolarii recomandate in spatiul special desemnat de autoritati sau, dupa caz, pana la comunicarea hotararii primei instante, persoana in cauza nu poate parasi locatia unde se afla izolata fara incuviintarea medicului sau a reprezentantului directiei de sanatate publica.
Masura izolarii instituite inceteaza la data confirmarii persoanei ca fiind vindecata pe baza examinarilor clinice ÅŸi paraclinice sau a recomandarii medicului care constata ca riscul de transmitere a bolii nu mai exista.
Daca persoana diagnosticata cu SARS-CoV-2 prin testare cu metoda RT-PCR sau cu semne si simptome sugestive infectarii cu virusul SARS-CoV-2, este un minor, masura izolarii se instituie dupa caz, la domiciliul apartinatorului ori la locatia declarata de acesta. Izolarea minorului intr-o unitate sanitara sau la o locatie alternativa ataÅŸata acesteia se instituie potrivit reglementarilor in vigoare.
Pentru persoanele care au fost externate sau au refuzat internarea in luna iulie a anului 2020, unitatile sanitare si serviciile de ambulanta judetene, respectiv serviciul de ambulanta Bucuresti si Ilfov, sub coordonarea DSP judetene/ a municipiului Bucuresti realizeaza, in regim de urgenta, identificarea acestora, pe baza foilor de observatie, a fiselor de solicitare ale ambulantelor, buletinelor de analiza RT-PCR eliberate de laboratoarele autorizate, precum si oricaror alte informatii medicale care confirma infectarea cu virusul SARS-CoV-2, precum si evaluarea clinica si paraclinica a acestora, in vederea instituirii masurilor care se impun pentru limitarea raspandirii in comunitate a bolii, dupa cum urmeaza:
a) Pacientii simptomatici cu test SARS- COV-2 pozitiv vor fi izolati. Izolarea pacientilor se instituie cu acordul acestora, pe baza aprecierii medicului curant, iar in lipsa acestuia, prin decizie a DSP ce se comunica de indata persoanei supuse masurii, in conditiile prevazute la art. 8 din Legea 136/2020.
b) persoanele cu RT-PCR pozitiv pentru depistarea infectarii cu virusul SARS-COV-2 vor fi izolati in locatiile prevazute conform ordinului de ministru.
Decizile de confirmare sau infirmare privind masurile de izolare, prelungire a izolarii sau carantinare, reprezinta acte administrative cu caracter individual ce pot fi contestate de persoanele care se considera vatamate la instanta competenta in conditiile Legii nr. 136 din 18 iulie 2020.