O noua transa de vaccin AstraZeneca, de 103.200 de doze, soseste in Romania
noua transa astrazenecavaccin astrazeneca romaniacampanie vaccinare covid19
Comitetul National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea (CNCAV) impotriva COVID-19 a anuntat ca 103.200 doze de vaccin AstraZeneca ajung in data de 11 martie la Institutul National de Cercetare Dezvoltare Medico-Militara "Cantacuzino".
Transportul este asigurat de firma producatoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse in Bucuresti pe cale terestra.
Dozele vor fi depozitate la Centrul National de Stocare, iar, in perioada urmatoare, vor fi distribuite in centrele regionale existente la nivel national.
Centrul National de Stocare a vaccinurilor impotriva COVID-19 din cadrul Institutului "Cantacuzino" este complet autorizat si avizat de catre Autoritatea Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR), autoritatea nationala care are competenta in domeniul medicamentului de uz uman.
Astfel, procesul de vaccinare continua atat in centrele din Bucuresti, cat si din tara, dozele fiind distribuite, dupa cum urmeaza:
- Centrul National de Stocare Bucuresti: 27.600 doze;
- Centrul Regional de Depozitare Brasov: 12.600 doze;
- Centrul Regional de Depozitare Cluj: 14.900 doze;
- Centrul Regional de Depozitare Constanta: 11.500 doze;
- Centrul Regional de Depozitare Craiova: 9.700 doze;
- Centrul Regional de Depozitare Iasi: 16.000 doze;
- Centrul Regional de Depozitare Timisoara: 10.900 doze.
Urmare a primirii autorizatiei din partea ANMDMR, Institutul National de Cercetare Dezvoltare Medico-Militara "Cantacuzino" poate desfasura, in calitate de distribuitor angro, operatiuni de detinere, custodie si livrare pentru medicamente carora li se impun criterii suplimentare de tipul: produse in acord cu art. 806 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata: medicamente imunologice, respectiv produse cu distributie in lantul rece (care necesita manipulare la temperaturi scazute).
Pe 8 martie, in urma recomandarilor Grupului stiintific si Medical din cadrul Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19, a Ministerului Sanatatii si a ANMDMR, s-a luat decizia renuntarii la limita de varsta pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca.
Cu sprijinul Serviciului de Telecomunicatii Speciale, pe platforma electronica, se pot realiza programari pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca, ca urmare a eliminarii restrictiei de varsta.
Vaccinul se adreseaza persoanelor cu varste de peste 18 de ani care, potrivit Strategiei nationale de vaccinare impotriva COVID-19, fac parte din Etapa a II-a, respectiv persoanele cu boli cronice si persoanele cu dizabilitati.