Vaccinul Moderna e eficient si impotriva noilor tulpini de coronavirus, insa e de sase ori mai ineficient in cazul tulpinii sud-africane
vaccin covid 19vaccin anticovid
Conform unui studiu efectuat de Moderna, unul dintre marii producatori globali de vaccin anti-Covid, serul lor este eficient in cazul mutatiilor suferite de coronavirus. Vorbim despre mutatiile descoperite in Marea Britanie, si Africa de Sud. Totusi, in cazul tulpinii sud-africane, eficienta e redusa de sase ori.
Testele timpurii de laborator sugereaza ca anticorpii declansati de vaccin pot recunoaste si combate noile variante, insa e nevoie de teste suplimentare pentru ca aceasta concluzie sa fie sigura.
Aceste noi variante de virus sunt mult mai contagioase. Pana in acest moment, oamenii de stiinta spuneau ca nu s-a dovedit faptul ca ar fi si mai agresive, mai mortale, ci doar ca au capacitatea de a se raspandi mai usor de la om la om si au capacitatea de a patrunde mai usor in celulele organismului uman.
Totusi,
''Exista unele dovezi ca o varianta dominanta acum in Marea Britanie ar putea fi si mai mortala (...) Pentru noua varianta din Marea Britanie exista unele cercetari care sugereaza ca aceasta poate fi asociata cu un risc cu 30% mai mare de deces. Dovezile nu este puternic , iar datele sunt inca incerta , desi. Se fac mai multe studii'', scrie
BBC.
E foarte bine cunoscut, insa, ca, cu cat raspandirea este mai accentuata, cu atat exista riscul de a aparea noi si noi variante de virus, despre care nu stim ce caracteristici ar putea avea. Expertii considera ca tulpina britanica, care a aparut in septembrie, poate fi cu pana la 70% mai transmisibila.
Din acest motiv, marile companii farmaceutice incearca sa gaseasca variantele cele mai eficiente la noile tulpini si, se pare ca, formula serurilor descoperite pana acum da rezultate si in cazul mutatiilor. Ar exista, insa, o scadere a eficientei vaccinului in cazul tulpinii sud-africane.
Varianta de virus sud-arficana are 10 mutatii in proteina ''spike''. Aceasta proteina este deosebit de importanta, fiindca ea formeaza aspectul de ''coroana” a coronavirusului si de care virusul de foloseste pentru a se fixa pe receptorii ACE-2 ai organismului. Vaccinurile au fost concepute pentru ''a invata'' organismul sa atace proteina in cauza, iar anticorpii neutralizanti, produsi de sistemul imunitar al organismului, impiedica patrunderea virusului in celule.
Moderna a efectuat un studiu, prelevand probe de sange expuse noilor variante, de la opt persoane. Pentru acestea, vaccinurile au raspuns favorabil, impiedicand virusul sa intre in celule, insa in cazul variantei sud-africane, denumite B.1.351, studiul Moderna a aratat o eficienta de sase ori mai mica a vaccinului, scrie Business Insider.
Moderna ia in calcul si administrarea unei a treia doze de vaccin, prentru a creste eficienta serului sau, despre care s-a anuntat ca avea, initial, o eficienta de 95% pentru coronavirusul fara mutatii. Moderna efectueaza in acest moement studii pentru a descoperi daca aceasta solutie ar fi una salvatoare.
De asemenea, si imbunatatirea vaccinului e o varianta pe care cei de la Moderna o analizeaza in acest moment, scrie
BBC.
Pfizer - BioNTech au transmis ca si vaccinul lor este eficient, in urma unui studiu in vitro
Semnale la fel de optimiste ca cele ale Moderna a transmis si Pfizer. Pfizer si BioNTech au anuntat la inceputul lunii ianuarie ca, in urma unui studiu efectuat in vitro, s-a dovedit ca' vaccinul lor este eficient si contra noilor tulpini de coronavirus: ''Anticorpii persoanelor care au facut vaccinul Pfizer-BioNTech impotriva COVID-19 neutralizeaza efectiv SARS-CoV-2 cu o mutatie cheie care se gaseste si in doua tulpini extrem de transmisibile''.
''Sunt necesare date suplimentare pentru a monitoriza eficacitatea vaccinului Pfizer-BioNTech in prevenirea infectarii cu noile variante de virus. Daca virusul va suferi mutatii care sa faca necesara o actualizare a vaccinului, pentru a conferi in continuare protectie impotriva COVID-19, credem ca flexibilitatea platformei de vaccin ARNm este potrivita pentru a acest lucru”, au mai transmis Pfizer si BioNTech.