Vin sau bere: Ce alegem?
vinberevin sau berealcool
Competitorii de astazi au amandoi o istorie lunga: primele dovezi ale producerii vinului ne duc inapoi in timp undeva intre 6.500-6.000 I.C.; berea pare a fi ceva mai "tanara", probele cele mai vechi ale obtinerii sale trimitandu-ne intre anii 4.200-4.000 I.C.
In privinta calitatilor celor 2 bauturi (bauturi-medicament considerate de unii nutritionisti) exista numeroase si aprinse dispute, consumatorii din fiecare “tabara” gasind tot felul de argumente, mai mult sau mai putin intemeiate, in favoarea licorii preferate.
Sa vedem impreuna care sunt avantajele si dezavantajele celor 2 “competitori” si, mai ales, daca vom avea un castigator clar, prin knockout sau macar la puncte.
Intai de toate, trebuie sa precizez un lucru foarte important: avantajele si dezavantajele prezentate in continuare se refera la vinul si la berea autentice, fara adaos de zahar sau alte chimicale – potentiatori de culoare si/sau de gust.
In mana stanga: cupa de vin!
Vinul:
- are concentratia de alcool mai mare (in general intre 8% si 16%). De aceea, cantitatea de vin posibil de consumat fara efecte nocive asupra organismului este inferioara celei de bere;
- concentratia in glucide a vinului variaza mult mai mult decat cea a berii: vinurile seci rosii au doar 0,2 – 1 gram de glucide la 100 ml, pe cand vinurile cele mai dulci ajung la 10 grame de glucide la 100 ml;
- contine mai multi acizi organici si in cantitati mai mari fata de bere. Este vorba despre acid tartric, acid malic si acid salicilic. Acesti acizi sunt digestivi (contribuie in primul rand la digestia proteinelor, apoi la cea a grasimilor) si protejeaza sistemul cardiovascular (acidul malic reduce colesterolul si tensiunea arteriala, acidul salicilic este anticoagulant si contribuie la reglarea tensiunii);
- contine (...)
Click Aici si citeste articolul complet pe SaFiiTuSanatos.ro...