Zaharul, producator de dezechilibre metabolice
zahardiabetzahar invertitalbine
Utilizarea zaharului si a alimentelor produse pe baza lui produc un dezechilibru metabolic in organism, afecteaza secretia de insulina, ceea ce duce la diabet. De aici, drumul catre afectiuni ale inimii si ale vaselor de sange, accidente vasculare si insuficienta renala este scurt, avertizeaza profesorul universitar de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj - Napoca, Marius Bojita.
Atentia s-a indreptat asupra zaharului invertit, indelung criticat si de apicultorii cu miere ecologica. Acestia avertizeaza ca produsul este daunator chiar si pentru albine, iar Bojita crede ca la inversia zaharului se pun si alte substante, cum ar fi acizii, care pot afecta familiile de albine.
Profesorul a explicat care este structura zaharului si cum se formeaza zaharul invertit. "Daca un fascicol de lumina polarizata trece prin molecula de zahar, ea se deplaseaza spre dreapta sau spre stanga. Prin hidroliza, adica prin inversie, molecula zaharoasa se rupe in cele doua componente, glucoza si fructoza. Solutia nu mai contine cele doua elemente legate intre ele si, in plus, isi schimba sensul de rotire a planului luminii polarizate, adica pierde o anumita proprietate. Procesul se numeste inversia zaharului, iar zaharul - invertit", a punctat acesta.
"Zaharul invertit este ca si politicienii care trec de la un partid la altul, adica schimba o culoare cu alta", a mai glumit doctorul.