Mergand pe modelul pe care il avea Garda de Mediu prin 2007, ANAF isi propune sa pastreze 15% din incasarile recuperate de la contribuabili pentru a-si premia angajatii pentru merite de recuperatori.
In ceea ce priveste Garda de Mediu, comisarii primeau 25% din amenzile pe care le percepeau, capatand astfel un salariu stimulativ. Ei erau competenti si se expuneau, realmente, unor situatii peiculoase. Au fost comisari amenintati cu cutitul, cu pistolul, au avut masinile incendiate, etc. Erau formati special in partenariat cu forurile similare din Olanda si Italia. Lucrurile functionau bine si Garda de Mediu era un brand.
In ceea ce priveste ANAF-ul, insa, personal am indoieli serioase ca aceasta masura va stimula buna functionare a institutiei. Personalul este relativ slab calificat – selectie negativa din cauza salariilor mici raportat la volumul de munca – personalul este insuficient si dotarea logistica a institutiei este slaba. Institutia merge prost “istoric”, nu este un brand ci un monopol. Ceea ce trebuie la ANAF este o reorganizare profunda a modului de functionare .Prin retinerea celor 15% din din sumele recuperate, pentru premierea salariatilor, dupa parerea mea, se va stimula abuzul unor functionari slab calificati si cu salarii mici.
Iata stirea cu pricina : “Guvernul a adoptat la finalul anului trecut o ordonanta de urgenta care permite Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) sa retina la bugetul propriu 15% din sumele recuperate de la contribuabili pentru a le acorda premii angajatilor. OUG a fost publicata in Monitorul Oficial pe 29 decembrie. ANAF vrea astfel sa "cointereseze" angajatii ca sa creasca gradul de colectare, avand in vedere ca exista un "grad scazut de satisfactie in ceea ce priveste conditiile de munca".(“E oficial: Fiscul va putea sa retina 15% din sumele recuperate. Banii, transformati in bonusuri pentru angajati”, RH, 3.01.2018, HotNews.ro)
ANAF isi va putea extrage cei 15% din urmatoarele incasari :
“Art.1 (1) Incepand cu anul 2018, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin infiintarea unei activitati finantate integral din venituri proprii, poate retine, ca venituri proprii, o cota de 15% din sumele stabilite prin acte administrativ fiscale, procese verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor si hotarari judecatoresti pronuntate in materie penala care au la baza sesizari ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, ramase definitive in sistemul cailor de atac, reprezentand:
a) impozite, taxe si contributii, stabilite suplimentar prin decizii de impunere, stinse prin incasare, compensare sau executare silita;
b) obligatii fiscale accesorii stabilite de organele fiscale, stinse prin incasare, compensare sau executare silita;
c) valoarea sumelor incasate din valorificarea bunurilor confiscate prin procese verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala;
d) repararea prejudiciului material si sume confiscate prin hotarari judecatoresti pronuntate in materie penala care au la baza sesizari ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, stinse prin incasare, valorificare sau executare silita.
(2) Constituirea veniturilor se face din sumele stinse intr-un exercitiu financiar, cu conditia ca actele prevazute la alin.(1) prin care au fost stabilite sumele respective sa ramana definitive in sistemul cailor de atac in acelasi exercitiu financiar.
(3) In situatia in care exercitiul financiar in care se sting sumele difera de exercitiul financiar in care actele prevazute la alin.(1) raman definitive in sistemul cailor de atac, constituirea veniturilor se face din veniturile bugetare ale exercitiului financiar in care cele doua conditii, respectiv stingerea si ramanerea definitiva, sunt indeplinite cumulativ.”
Atentie la buzunare, in 2018 !
Ultimele NOUTATI
Se fac angajari la stat - vezi aici lista oraselor cu cele mai multe posturi si studiile de care ai nevoie
Dezamagire crunta la salarii, pentru studenti si absolventi: 3.500- 4.500 de lei pentru joburi entry-level
Art Set by GAEP: Companii de 2 miliarde de lei adopta arta pentru retentia si satisfactia angajatilor
Cererea masinilor electrice pe piata interna, in crestere
Partenerii nostri
Baza de calcul pentru concediu medical - este influentata de indicele de inflatie?
Ce conteaza cu adevarat pentru tinerii din generatia Z la locul de munca
Cum sa folositi SAGA pentru PFA: Ghid pentru evidente fiscal-contabile perfect legale
Imprumuturi intre societati: care sunt conditiile de acordare?
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?