Contrabanda cu tigarete a scazut usor la nivel national
contrabanda tigaricontrabanda tigareteevaziune tigaricheap whites
Piata neagra a tigaretelor a scazut, in septembrie 2017, la 15%, cu 1% mai putin decat in iulie, revenind la nivelul din vara anului 2016.
"Regiunea nord-est ramane si in septembrie cea mai afectata de comertul ilegal cu tigarete, inregistrand o pondere de 37,6%, in scadere cu sub 1% fata de luna iulie. Regiunea vest continua sa aiba o cota ridicata a comertului ilicit, de 26,6%, iar trendul de crestere din iulie se mentine (plus 2,1% fata de iulie).
In septembrie, cea mai substantiala majorare a pietei negre se inregistreaza in partea de nord-vest a tarii (plus 4,7%, comparativ cu iulie, pana la 16,1%).
O cota ridicata se inregistreaza si in sud-vest (19,2%), chiar daca se afla in scadere cu 2,8%. Din punct de vedere al provenientei, categoria cheap whites continua sa detina cea mai mare pondere (57,3%), urmata de produsele provenite din Moldova (25,7%, in crestere cu 0,5% fata de iulie) si Ucraina (10,9%, in crestere cu 2,4%). Ponderea produselor provenite din Serbia ramane relativ constanta", a declarat Marian Marcu, director Novel Research.
"In ciuda faptului ca autoritatile de control apasa puternic pedala anticontrabanda, pentru una din sase tigari consumate in Romania, in continuare nu se plateste nicio taxa. Cererea pentru produse mai ieftine, netaxate, va exista intotdeauna. Atata timp cat contrabandistii vor considera ca pot face bani usor incalcand legea, atata timp cat sanctiunile prevazute in lege pentru traficul ilicit vor continua sa nu reflecte pe deplin gravitatea pericolului social al faptelor, toate eforturile fortelor de ordine vor ramane fara
un impact decisiv", a declarat Ileana Dumitru, director juridic si relatii publice al British American Tobacco Romania.
Potrivit Directiei Generale a Vamilor, in perioada ianuarie-septembrie, actiunile Vamii Romane din aria combaterii contrabandei cu tigarete au avut ca rezultat retinerea cantitatii de 34.501.983 tigarete.
Producatorii de tigarete considera ca, pentru reducerea contrabandei in continuare, sunt necesare mai multe schimbari legislative pe care, impreuna cu autoritatile de aplicare a legii, le solicita de ani de zile. Astfel, pe langa reglementarea unitara, pe criteriu cantitativ, a infractiunilor de evaziune fiscala si de contrabanda cu tigarete, este necesara clarificarea situatiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria si Bulgaria, precum si stabilirea unor atributii specifice pentru politia locala si jandarmerie, intrucat comertul ilegal cu tigarete se desfasoara aproape nestingherit in zona de competenta a acestora - piete, oboare, statii de metrou.
Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei, dupa cel petrolier. In 2015, companiile prelucratoare de tutun au virat la buget circa trei miliarde de euro, insemnand accize, TVA, taxe si contributii. Suma reprezinta aproape 2% din PIB, echivalentul bugetului destinat Apararii.