Criza cipurilor e departe de a lua sfarsit: ce se intampla acum pe piata, care sunt efectele penuriei de semiconductori
criza cipurilorsemiconductori
Industria jocurilor video va creste in urmatorii 5 ani arata o prognoza, dar acest proces are riscurile sale. Criza cipurilor, scaderea cererii din cauza previziunilor legate de recesiune si tensiunile geopolitice pot afecta aceasta crestere.
Potrivit prognozei companiei de consultanta Bain, veniturile globale din jocuri ar putea creste cu peste 50% pana in 2027. Exista trei mari tendinte care transforma industria jocurilor video: o tehnologie mai buna, spatii de tip metavers si noi modele de monetizare. Cresterea industriei jocurilor este accelerata de implicarea intensa a jucatorilor mai tineri, cu varste cuprinse intre 13 si 17 ani, care petrec cu aproximativ 40% mai mult timp in jocuri video decat in orice alta forma de media, inclusiv social media, muzica si televiziune. Urmatoarea categorie de varsta, 18-34 de ani, petrece aproape 10 ore pe saptamana pe retelele sociale, dar aceasta durata este urmata indeaproape de jocuri si muzica.
Insa evolutia tehnologica are nevoie de cipuri de calculator mai bune, iar criza actuala afecteaza industria. Desi asistam la o oarecare ameliorare, potrivit Bain, penuria de semiconductori nu se va incheia la o anumita data. Unele sectoare precum cel auto, industrial, al telefoanelor inteligente si al tabletelor precum si unele electronice de consum incep sa simta un respiro in acest an, in timp ce altele precum serverele, PC-urile si consolele de jocuri ar putea fi nevoite sa astepte pana in 2024 sau mai tarziu.
Exista unele riscuri care vor afecta modul in care va continua criza cipurilor. Scaderea cererii influentata de cresterile inflatiei si ratele crescute ale dobanzilor, tensiunile geopolitice, in special cele legate de Taiwan, reprezinta o amenintare pentru lanturile de aprovizionare cu semiconductori. Exista stiri potrivit carora liderul mondial, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSM), planuieste o extindere in Japonia. De asemenea, masurile actuale luate de Statele Unite pentru a restrictiona transferurile de tehnologie catre China incep sa afecteze producatorii de cipuri.
Unul dintre riscuri provine si din procesul de productie a cipurilor, care depinde de utilizarea echipamentelor de litografie cu ultraviolete extreme (EUV). Echipamentele sunt fabricate de o companie olandeza, ASML, iar capacitatea de productie a acesteia este limitata. Actuala generatie de masini EUV este de marimea unui autobuz si costa 150 de milioane de euro fiecare. O astfel de masina contine 100.000 de piese si 2 kilometri de cabluri. Transportul componentelor necesita 40 de containere de marfa, trei avioane cargo si 20 de camioane. Doar cateva companii isi pot permite aceste masini, iar cele mai multe dintre ele sunt destinate celor trei mari producatori de cipuri de ultima generatie din lume: cea mai importanta fabrica din lume, TSMC, cu sediul in Taiwan, precum si Samsung, din Coreea de Sud, si Intel. Dar fara aceste masini, evolutia cipurilor este imposibila.
Ieri, ASML Holdings (ASML) a raportat rezultate mai bune in trimestrul al treilea decat asteptarile, avand venituri de 5,8 miliarde de euro (+10,2% pe an), depasind previziunile cu 410 milioane de euro si o marja bruta de 51,8%. Compania a dat estimari in crestere pentru trimestrul al patrulea, vanzarile urmand sa se situeze intre 6,1 si 6,6 miliarde de euro, fata de 4,98 miliarde de euro in trimestrul precedent. Marja bruta este estimata la aproximativ 49%.
Rezultatele bune ale ASML au impins pretul actiunii in sus cu 6,27% si a determinat cresterea si a unora dintre celelalte actiuni din domeniul semiconductorilor. Insa industria se teme de scaderea cererii si urmeaza comportamentul general al pietei, ingrijorata de cresterea ratelor dobanzilor. In timp ce Nasdaq a pierdut 0,85%, Qualcomm (QCOM) a castigat aproape 1,5%, in timp ce Intel (INTC) si Nvidia (NVDA) s-au numarat printre actiunile care au crescut cu mai putin de 1%.
Industria tehnologiei este atractiva pentru investitorii romani. Conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat, aproape 69% dintre investitori au in portofoliu actiuni din domeniul tehnologiei si 71% intentioneaza sa le detina in urmatoarele trei luni.
Explicatiile ne-au fost oferite de analistul eToro, Bogdan Maioreanu.
Sursa foto: freepik.com