Daca descoperi ca ai libera vinerea sau lunea, ai deja trei zile (contorizam aici si weekendul) in care poti sa pleci intr-o mini-vacanta. Daca la ele mai adaugi si una de concediu, vei avea deja patru zile libere pentru care ai folosit una singura din concediu. Iar daca ai grija sa alegi o destinatie care nu se afla la mai mult de doua ore cu avionul (Franta, Italia, Spania etc.), atunci vei castiga si mai mult timp pe care il poti dedica relaxarii. Poti verifica aici care sunt restul zilelor libere din 2019 pentru a-ti putea sistematiza mai bine timpul si planurile.
O idee buna ar fi sa iti planifici toate vacantele la inceputul anului, dar doar dupa ce ai studiat, in prealabil, care sunt zilele libere legale. In acest mod iti va fi mult mai usor sa ii ceri angajatorului tau sa iti aprobe cererea de concediu pentru o anumita perioada. Unul dintre marile avantaje al planificarii riguroase a vacantelor inca de la inceputul anului e ca, daca iti faci cererea de concediu cu cateva luni inainte de perioada propriu-zisa in care vrei sa pleci in vacata, nu vei risca sa iti fie respinsa. In jurul zilei de 1 Mai, de exemplu, toti colegii tai vor dori, probabil, acelasi lucru ca tine: sa isi faca o cerere de concediu pentru a-si putea prelungi mini-vacanta, iar angajatorul ar putea sa nu mai accepte noi cereri de concediu daca a constatat ca foarte multi salariati nu vor fi la birou si vor incetini, astfel, activitatea companiei. In plus, daca iti planifici concediile inca de la inceputul anului vei putea sa iti gasesti cazare mult mai usor. Si, probabil, mult mai ieftina.
Daca simti ca nu ai destule concedii sau daca ti-ai terminat deja zilele de concediu, nu uita ca poti lua in considerare si city break-urile. Daca pleci, de exemplu, vineri seara si te intorci duminica seara e posibil sa obtii o mini-vacanta fara sa ai nevoie de nicio zi de concediu. Daca alegi si o destinatie care sa fie la doar cateva ore distanta de mers cu avionul, atunci nu trebuie nici sa te mai ingrijorezi ca vei pierde foarte mult timp pe drum. City break-urile pot parea, la prima vedere, obositoare, dar, daca sunt organizate riguros, te pot face sa te simti ca esti in concediu.
Nu e deloc greu sa profiti la maxim de zilele libere care au mai ramas. De exemplu, Rusaliile (16, 17 iunie) vor fi duminica si luni anul acesta. Cu alte cuvinte, ai trei zile libere pe care le poti petrece oriunde vrei tu. Adormirea Maicii Domnului (15 august), o alta zi in care vei fi liber, e intr-o miercuri. Daca iti iei joi si vineri concediu, ai deja o mini-vacanta de cinci zile, folosind doar doua de concediu. Vei mai fi liber si in 30 noiembrie (Sfantul Andrei) si in 1 decembrie (Ziua Nationala a Romaniei). Sfantul Andrei va fi duminica, iar Ziua Nationala luni. Prin urmare ai, din nou, trei zile libere, fara sa folosesti niciuna din concediu. De Craciun se intrevede iar o vacanta, avand in vedere ca 25 si 26 decembrie vor fi libere. Vei sta acasa marti si miercuri, iar daca iti iei si vinerea concediu obtii cinci zile de vacanta cu doar o zi de concediu folosita.
Pe langa faptul ca poate sa inmulteasca zilele de vacanta, planificarea riguroasa a concediilor mai are un avantaj: atunci cand planifici totul din timp ai mari sanse sa gasesti mai multe oferte de cazare si de bilete de avion la preturi mai avantajoase.
Foto: Shutterstock
Ultimele NOUTATI
Cum sa-ti multiplici banii: strategii reale pentru cresterea averii personale
Bitcoin a depasit 110.000 de dolari: companiile globale adopta BTC ca activ de rezerva
Patronii romani asteapta realuarea finantarilor prin IMM Invest 2025 si solicita ferm statului sa mai stranga cureaua si sa taie din cheltuieli
Partenerii nostri
[MODEL] Fisa de post pentru fotograf - cod COR 343101
Migrarea in REGES-ONLINE, explicata pas cu pas de catre specialisti
Vanzarea cu plata in rate: Abordare practica si explicatii detaliate intr-un studiu de caz
PFA la norma de venit si salariat: Care sunt obligatiile privind CAS si CASS
Taxa pe stalp: Noile formulare pentru declarare si rectificare in 2025
Parlamentul Romaniei: Care este rolul senatorului si ce atributii are?
Preschimbare permis auto: cum platesti taxa pentru permis si ce acte sunt necesare