Romania are trei noi statiuni de interes local
statiuni romaniastatiuni interes localturism localturism romania
La initiativa Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Guvernul a adoptat, vineri, Hotararea pentru aprobarea atestarii unor localitati ca statiuni turistice de interes local si pentru modificarea anexei nr.5 la Hotararea Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor si criteriilor de atestare a statiunilor turistice.
In urma verificarii indeplinirii criteriilor legale, la solicitarea autoritatilor administratiei publice locale si, totodata, tinand cont de potentialul turistic, dar si resursele naturale si antropice, localitatile Bala (judetul Mehedinti), Beius (judetul Bihor) si Madaras (judetul Bihor) au fost atestate ca statiuni turistice de interes local.
Comuna Bala, judetul Mehedinti este situata intr-un cadru depresionar. Comuna este o veche asezare, atestata documentar inca din vremea lui Mircea cel Batran, din 10 iunie 1415.
Datorita izvoarelor mezotermale slab sulfuroase oligometalice si a namolului sapropelic, comunca a obtinut, acum patru ani statutul de statiune balneoclimaterica. Prin valorificarea acestor resurse, existand aici si o baza termala de tratament, zona se bucura de o afluenta turistica impresionanta, fiind cea mai cautata din acest colt de tara.
Bala este inclusa in Ruta Nationala a Oraselor si Statiunilor Balneare Istorice din Romania. Insa, in localitate se pot practica si turismul cultural-istoric, de tranzit, sportiv sau de agrement. Printre principalele obiective turistice din comuna Bala se numara Biserica din Bala de Jos, Biserica de Lemn din Comanesti, Biserica din Crainici, Biserica de Lemn din Dalma, Casa-Muzeu Petre Scurtu, Castrul roman Carsu, Dealurile „Mormantul Jidovului”, Moara de apa de la Molani, Rapa Dracului, Statiunea Bala Bai si ruinele Tunelul Bejna de la Rudina.
Municipiul Beius, judetul Bihor se afla in „tara Beiusului”, nume cu straveche rezonanta istorica, avand o atestare documentara de aproape 750 de ani. Alaturi de frumusetile antropice, localitatea dispune si de factori naturali de cura, precum apa geotermala si bioclimatul.
Principalele locuri in care turistii se pot recrea sunt cele doua piscine publice si strandul termal, parcurile amenajate, zona centrala a orasului si zona Vaii Nimaiesti, unde ambele maluri au fost amenajate ca loc de promenada. Astfel ca, in Beius se pot practica turismul de agrement, turismul cultural-istoric, dar si de tranzit.
Spre exemplu, printre cele mai importante obiective de interes cultural, amintim Muzeul Municipal de Istorie si Etnografie, Monumentul Martirilor Ioan Ciordas si Nicolae Bolcas, Bustul lui Avram Iancu sau biserica ortodoxa din centrul orasului.
La randul ei, comuna Madaras, judetul Bihor, este cunoscuta pentru subsolul bogat in apa geotermala. Concentratia de minerale a acesteia si temperatura sunt factorii care ofera efectele binefacatoare pentru tratarea anumitor afectiuni.
Insa, cei care viziteaza localitatea, pe langa turismul curativ si de relaxare, se pot bucura si de turismul cultural-istoric, de tranzit, de agrement si recreere, fie de turismul de vanatoare si pescuitul sportiv, ori sa isi creeze experiente unice prin intermediul turismului rural, agroturismului, turismului religios, dar si gastronomic, care se afla intr-o faza incipienta de dezvoltare in comuna. Se remarca, astfel, obiective turistice precum Monumentul eroilor si biserica ortodoxa „Nasterea Maicii Domnului” din Homorog, biserica din Ianosda, Muzeul de icoane din Homorog, strandul Termal Madaras, Balta Martihaz sau Padurea Radvani.
Potrivit Ministerului Economiei, pe termen lung si mediu, atestarea celor trei localitati ca statiuni turistice de interes local va crea un impact pozitiv. Acestea vor putea fi promovate cu noul statut si astfel vor avea sanse mai mari ?n atragerea de finantari nerambursabile, in conditiile in care unele programe impun acest criteriu, influentand si cresterea circulatiei turistice.
De asemenea, avand in vedere efectul multiplicator al turismului in sectoarele economice conexe, precum transporturile, constructiile, agricultura, artizanatul si comertul cu amanuntul, realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului in aceste statiuni va genera un impact benefic din punct de vedere economic si, in egala masura, va contribui cresterea calitatii vietii pentru rezidentii acestor zone.
Pana acum, in Romania sunt atestate 52 de statiuni turistice de interes national si 90 de interes local.